Vogue Vánoce

Darujte perly českých šperkařů

Jako slzy Afrodity, jako sasanky hajní, jako poklad dokonalého tvaru, symbol daru. Perly! V různých kombinacích, kontrastech i souvislostech. Tyhle najdete u českých šperkařů. 
Foto: instagram
Poté, co bohyně Afrodita ztratila mladého milence Adonise, kterého ze žárlivosti zabil Ares, truchlila. Slzy, které dopadly na zem, se proměnily v říční i mořské perly nebo v sasanky hajní, říká se někdy. 
Pro perlomilovníky hodí se ty následující: Nadčasové, z řady nevybočující, avšak nenudné perly od Still life jsou subtilní a versatilní. Nabízejí přehršel kombinací a spolehlivě se jimi trefíte do vkusu každé straky. Pocházejí z Bali, kde jsou hýčkané prsty nezávislých řemeslníků. 
Hraje si, váže je na proužky merina a utahuje kolem krku. Perly značky Caro by Caroline Görg pocházejí z Itálie, jsou veliké a nepravidelné jako očička kawaii postaviček. Všemi přezdívaná Caro je skládá za sebe nehledě na tvar i odstín, čímž vytváří kontrastní série, jimž nechybí napětí a ani stopa poctivého řemesla. 
Deset let a nezdá se, že by polevila. Eliška! Šperkařka Eliška Lhotská se sice k perlám dostane jen někdy, ale když už se tak stane, stojí to za to. A víte, co je super? Že se za ní teď můžete vydat – do Holešovic. Takhle šperkařka osvětluje, kdo se na nové podobě jejího studia podílel: „Vznikal celý jeden rok ve spolupráci s architektkou Klárou Janypkovou za studia Monotropa a mou kamarádkou Janou Longaverovou, která dohlížela na to, aby odrážel estetiku, jež přiblíží naši značku."
Kdo by mohl zapomenout? Markéta Márová je OG perlorodka. Nová kolekce její značky Antipearle s názvem Pierce spojuje středověkou hrubost zlata, které propichuje jehlami s navlečenými perlami. Křehkost a dokonalé zaoblení střídá s porézním povrchem a nedbalost s perfekcionismem.