Odebírejte novinky Vogue

Obálka aktuálního čísla
Vogue CS do schránky. Poštovné zdarma.
Napište, co hledáte
Vogue Vánoce

Darujte perly českých šperkařů

Jan Boublík13. 12. 2023
Jako slzy Afrodity, jako sasanky hajní, jako poklad dokonalého tvaru, symbol daru. Perly! V různých kombinacích, kontrastech i souvislostech. Tyhle najdete u českých šperkařů. 
Autor: instagram
Foto: instagram
Poté, co bohyně Afrodita ztratila mladého milence Adonise, kterého ze žárlivosti zabil Ares, truchlila. Slzy, které dopadly na zem, se proměnily v říční i mořské perly nebo v sasanky hajní, říká se někdy. 
Pro perlomilovníky hodí se ty následující: Nadčasové, z řady nevybočující, avšak nenudné perly od Still life jsou subtilní a versatilní. Nabízejí přehršel kombinací a spolehlivě se jimi trefíte do vkusu každé straky. Pocházejí z Bali, kde jsou hýčkané prsty nezávislých řemeslníků. 
Hraje si, váže je na proužky merina a utahuje kolem krku. Perly značky Caro by Caroline Görg pocházejí z Itálie, jsou veliké a nepravidelné jako očička kawaii postaviček. Všemi přezdívaná Caro je skládá za sebe nehledě na tvar i odstín, čímž vytváří kontrastní série, jimž nechybí napětí a ani stopa poctivého řemesla. 
Deset let a nezdá se, že by polevila. Eliška! Šperkařka Eliška Lhotská se sice k perlám dostane jen někdy, ale když už se tak stane, stojí to za to. A víte, co je super? Že se za ní teď můžete vydat – do Holešovic. Takhle šperkařka osvětluje, kdo se na nové podobě jejího studia podílel: „Vznikal celý jeden rok ve spolupráci s architektkou Klárou Janypkovou za studia Monotropa a mou kamarádkou Janou Longaverovou, která dohlížela na to, aby odrážel estetiku, jež přiblíží naši značku."
Kdo by mohl zapomenout? Markéta Márová je OG perlorodka. Nová kolekce její značky Antipearle s názvem Pierce spojuje středověkou hrubost zlata, které propichuje jehlami s navlečenými perlami. Křehkost a dokonalé zaoblení střídá s porézním povrchem a nedbalost s perfekcionismem.