Vogue Book Club

Budoucí práce snů? Book stylist

Pracují v utajení, nikdo o nich nic neví, ale jejich práce zní jako dream job. Secret celebrity book stylists. Co vlastně mají v popisu práce? 
Co čte Bella Hadid? Jak často? A jaké tituly? To ve skutečnosti ví jen ona sama. Nicméně obrázek, který předkládá fanouškům, odpovídá za ní. V březnu se jí tajil dech nad 560stránkovou hororovou knihou Stephena Kinga, Outsider. S bichlí se totiž vyfotila na palubě letadla mířícího z Los Angeles do Paříže a fotku zveřejnila na Instagramu. 
„I love Stephen King, is that a good book?“ 
„Outsider? wowwww taste…“
Ani na jeden z komentářů Bella neodpověděla. S knihou se pak ještě v letištní hale pařížského terminálu Charlese de Gaulla oháněla po bulvárních fotografech, a tím pouto jednoho knižního příběhu a jedné modelky možná skončilo.
STŘIH
Je 21. února 2019, druhý den milánského týdne módy. Gigi Hadid vychází z backstage jedné ze show. Je v civilu,  vlasy má stažené do mokrého culíku s patkou vepředu, na sobě nehezky zelený kostýmek Off-White. Ke svému outfitu ladí i knihu. Má bílý přebal a op-artovou grafiku. Co je to za knihu? Albert Camus, Cizinec! 
Foto: Getty Images
Gigi Hadid, Milan Fashion Week Autumn/Winter 2019/20
Tyto knihomolky se mezi celebritami nezdají být výjimkou. Britney Spears byla rok před Gigi zachycena na dovolené s Voltairovým dílem Candide. A pak tu máme důkazy o Emmě Roberts s esejemi od autorky jménem Chelsea Hodson. K vidění byly i fotografie zpěvačky Dua Lipa s románem Michaela Cunninghama. Seznam je dlouhý a vám se určitě nechce tak dlouho srollovat. 
(Úžas, který vyjadřují bulvární deníky, kdykoliv jsou vidět mladé hvězdy, zejména modelky nebo sexuální symboly, jak nesou knihy, není záležitostí poslední doby. Je to takový ten typ sexismu ze staré školy, který nikdy nevymře a který se chtě nechtě trochu prolíná i do tohoto textu. OMLOUVÁM SE!)
Na jednou stranu nám do toho nic není. Ať si čtou, nebo nečtou. Jenže v kuloárech se šíří zvěsti o tajemné komunitě literárních kritiků, kteří fungují jako secret celebrity book stylists... A to už za pozornost stojí.
Foto: Getty Images
Kaia Gerber, Paris Fashion Week Haute Couture Fall/Winter 2019/20
První s tím přišel Nick Haramis, redaktor časopisu T - The New York Times Style Magazine, když se ve svém textu Searching for the Notorious Celebrity Book Stylist snažil přijít na někoho, kdo se profesionálně zabývá sestavováním obsahu knihoven na míru. Přišel s tím, že Jenna Hipp nebo Josh Spencer si s vámi klidně dají kávu, poslechnou si něco o vašem životě, načež se vás zeptají na oblíbenu barvu. Do měsíce máte knihovnu hotovou. Cena? Raději po ní nepátrejte.
Stejně jako zahrady, šatník nebo apartmá na Francouzské riviéře, i knihovna může být nastylizovaná. Objednat si služby Jenny a Joshe by bylo trapné pouze v případě, pokud byste knihy, co vám připravili, ani neotevřeli. Vždyť doporučené knihy se mají číst, ne? 
A navíc literatura je jednoduše trendy. Čtení je hot! Již zmíněná herečka a modelka Emma Roberts založila platformu Belletrist spojenou s Youtube kanálem a podcastem, která oslavuje zajímavé knihy a jejich čtenáře. I kulturní on-line MAG newsletter s názvem Servis95, za kterým stojí tým zpěvačky Dua Lipa a který obsahuje knižní tipy celkem často. 
Takže i kdyby si Gigi i Bella nechaly knihy, se kterými se objevily na veřejnosti, doporučit od knižního stylisty a nepřečetly ani jedinou stránku, je to vlastně jedno. A pokud ty knihy opravdu čtou, jedině dobře — a pokud je budou pak číst i ostatní, je to ještě lepší.