Valentine's Day

Stůl pro dva. Šest restaurací, kde si na Valentýna udělat rezervaci

Ať už Valentýna slavíte, či nikoliv,  jíst 14. února pravděpodobně stejně budete muset. Jaké restaurace stojí za rezervaci pro dva? Vybrali jsme ty nejlepší v Čechách i na Slovensku.

Restaurant Mlýnec

Novotného lávka 9, Praha 1
Pokud si kromě jídla potrpíte i na výhled na Prahu, jste na správné adrese. Pro zamilované páry na tento večer připravil šéfkuchař Marek Šáda se svým týmem čtyřchodové menu plné lahodných surovin a afrodiziak. V úvodu na vás čeká emulze z ústřic s avokádem a jablky, jako hlavní chody jsou připraveny šafránové rizoto a hovězí steak s lanýžovou omáčkou. Romantická večeře následně vyvrcholí čokoládovou explozí. Doslova, věřte nám. Společný čas totiž uzavře sladká tečka v podobě čokoládové koule s višněmi zalitá horkou čokoládou. A pokud jste stejně jako autorka článku sladké doteď nemuseli, tento dezert váš názor změní. Na Valentýna nestíháte? Nevadí, speciální zamilované menu restaurace Mlýnec můžete ochutnat kdykoliv v průběhu celého února. 

Restaurant CottoCrudo

Veleslavínova 1098/2a, Praha 1
Ani v této populární restauraci na Valentýna nezanevřeli. Na tento den si šéfkuchař Leonardo Di Clemente a jeho tým připravili speciální menu inspirované párováním ingrediencí s afrodiziakálními účinky, jako je například vanilka, kardamom či čokoláda a chilli. Těšit se tak můžete třeba na telecí svíčkovou s kakaovo-kávovou omáčkou nebo foie gras torchon s brusinkovým želé. A CottoCrudo slibuje zamilovanou atmosféru při svíčkách, speciální valentýnský drink Wild Passion, hudbu a výhled na Pražský hrad. Co si můžete přát víc? Snad jen ještě pokoj v hotelu Four Seasons, ve kterém se restaurant nachází. Rezervace dopředu nutná.

Restaurant Miura

Čeladná 887, Čeladná
Pokud jste se už vypravili do Beskyd a minuli tento gurmánský zážitek, minimálně lehký stud by byl v tomto případě namístě. V restaurantu hotelu Miura je totiž každé jídlo zážitkem. A ani 14. února to nebude jinak. Šéfkuchař Michal Göth pro vás sestavil speciální valentýnské čtyřchodové degustační menu, které nese název Valentýnské menu inspirováno dvěma. Těšit se prý můžete na dvě suroviny, dvě chutě, dvě možnosti. Ochutnáte hovězí líčka, salát z kachních prsou nebo černou rýži s jahodovou pěnou? Kombinace jsou jen na vás. Valentýnská nabídka se vztahuje i k hotelu, ve kterém se restaurace nachází. Navíc tam mají dokonalé spa, ideální k odpočinku po náročné degustaci. Ale o tom někdy příště.

Restaurant Piano Nobile

Mcely 61, Mcely
V Mcelích se láska bude slavit rovnou 28 dní. Celý únor tam bude měsíc lásky. A (nejen) zamilovaní tak budou mít možnost ochutnat dezert pro dva s příznačným názvem Agapé šéfkuchaře Honzy Štěrby. Od 14. do 17. února 2019 si budete moct dopřát valentýnské menu, ve kterém naleznete afrodiziakální ústřice, humří krém i steak z tuňáka. Pro ty, co nestihnou valentýnský večer, 15. února od 17:00 hodin bude v Piano Nobile odpolední degustace Champagne Billecart Salmon Rosé spolu s přírodní minerální vodou Krondorf. Už máte připraveny své zhýčkané chuťové pohárky? My rozhodně.

UFO watch.taste.groove

Most SNP, Bratislava
Co takhle spojit nejkrásnější výhled na celou Bratislavu s romantickou večeří? V dnes už legendární restauraci to není problém. Naopak. Vyhlídková věž UFO je ideálním místem pro strávení valentýnského večera. Jedinečný výhled ve spojení s prvotřídní gastronomií je totiž těžce návykový. Co se bude na Svatého Valentýna podávat? Šéfkuchař Jozef Masarovič si pro zamilované připravil unikátní menu. Nám zachutnala panna cotta z mořského ježka, ale i domácí čokoládová pralinka s kokosem. Pokud tedy hodláte trávit 14. února v centru města, rozhodně není důvod otálet s rezervací.

Restaurant Liviano

Kutlíkova 17, Bratislava
A to nejlepší nakonec. Na Slovensku rozhodně stojí za návštěvu restaurant Liviano, který se jako jediný ze Slovenska dostal do žebříčku TOP 101 restaurací uznávaného The Daily Meal. Valentýnské menu zde připravil šéfkuchař Martin Miklošík, který si dal záležet. V rozsáhlém menu ochutnáte vše od lahodných amouse-bouche po sladké višňové překvapení. K tomu sklenička (či rovnou lahev) kvalitního šampaňského a dokonalý večer pro dva je kompletní.