Valentine's Day

Kam jít, co podniknout a čím udělat radost, když chcete být na Valentýna s Kozorohem

Ať už jste do něj zamilovaní, je to váš BFF, či nejmilejší člen rodiny, pro kterého máte extra slabost, nebo dokonce vy sami, pamatujte na jednu důležitou radu: Kozoroh, i když to nikdy neřekne nahlas, miluje rozmazlování. Tak mu ho letos na Valentýna dopřejte co nejvíc. S valentýnským průvodcem Vogue budete vědět, kde začít i jak skončit. 
Foto: Getty Images
Florence Pugh, collage: Emma Kotian
Když máte jasno v klasické otázce „jaké jsi znamení", je plánování valentýnského překvapení hned jednoduší. Hvězdy vám totiž napoví, jaký dárek se zařadí do kategorie „perfektní". Znamení horoskopu dokáže odhalit mnohé z povahy obdarovávaného a tím vám výrazně pomoci s výběrem dárku, místa na rande, i toho, jak samotné pozvání sdělit. 
O Kozorohovi (narozeniny od 22. prosince od 20. ledna) se říká, že dokáže ocenit skutečnou kvalitu. Ve věcech, jídle i vztazích. Tím se vám výběr ideálního dárku dost zjednodušuje. Ovšem samozřejmě za předpokladu, že o něm budete přemýšlet a dáte si trochu námahy a času zjistit, co toto zemské znamení opravdu miluje. Dobrá zpráva zní, že na rozdíl od jiných nevyžaduje velká gesta. Takže jachtu, ani květinovou stěnu z tisíců růží v odstínů saka z haute couture kolekce Yves Saint Laurent podzim 1984 nemusíte shánět. Stejně jako místo v restauraci, kam chodí všichni proto, aby byli vidět. 

Kam Kozoroha pozvat

Rychle si vzpomeňte, kde to má nejraději, a pokud vám to ještě nestihl sdělit, vsaďte na klasiku, kde si můžete být jisti, že jak jídlo, tak prostírání, personál i teplota a sezení budou na jedničku s hvězdičkou. I když vám to asi neřekne, Kozoroh umí být snob. Pokud už ho stáhnete z jeho vyvýšené skály na zem, dejte mu pořádný důvod seskočit, pohodlně se posadit a nechat chvilku ostatní běhat kolem a starat se. A protože italská kuchyně je vždycky sázka na jistotu, doporučujeme letos zabookovat si na 14. února večer místa v restauraci Cottocrudo. Valentýnskou večeři tu tvoří nejrůznější afrodiziaka, servírovat se bude mj. hřebenatka s granátovým jablkem, mořský ježek s kaviárem osetra i kaštanové ravioli. To vše samozřejmě při svíčkách a hned vedle baru, kde pro tento večer budou na menu speciální koktejly.

Čím Kozoroha zabavit

V ideálním případě byste před večeří měli stihnout společnou relaxační masáž, protože jinak riskujete, že permanentně zaměstnaný Kozoroh dorazí v lehce nervózním rozpoložení. Zejména když letošní Valentýn připadá přesně na prostředek pracovního týdne. Když vás s večeří odmítne, zařiďte donášku domů a v televizi najděte to nejlepší z nejlepšího (např. Formanovu klasiku Přelet nad kukaččím hnízdem, Na dotek, Manželská historie, true crime dokument apod., hlavně žádnou prvoplánovou romantiku!) a udělejte si společnou chill & Netflix seanci. 

Čím Kozorohovi udělat radost

Jak jsem si řekli hned na začátku, kvalita je zásadnější než kvantita. A praktické může být krásné a krásné praktické. Kozoroh potřebuje vědět, že jste nad dárkem přemýšleli a věnovali jste výběru čas a energii. To ocení mnohem víc než obří krabici s jakýmkoliv logem (i když diamanty od Tiffanyho samozřejmě nepohrdne, na to je dost chytrý). Nikdy Kozoroha nezklamete módní klasikou, a protože většinu kousků už bude mít, dívejte se po nejnovějších kolekcích a limitovaných sérií. Přemýšlíte-li o kosmetice, určitě se vyhněte parfémům, pokud nevíte, jaký má váš zbožňovaný Kozoroh doopravdy rád. Vydejte se raději bezpečnou cestou elegantního mýdla (samozřejmě s krásným porcelánovým podtáckem) nebo uklidňující voňavé svíčky. Stejně tak ocení všechno, co mu pomůže dodržet novoroční předsevzetí, třeba sportovní oblečení od značky, ve které ve fitku a při běhání v parku nepotká nikoho dalšího. Pokud by vás napadlo něco erotického, rovnou na to zapomeňte nebo to vyřešte voucherem. Kozoroh sice dokáže být velmi vášnivý, ale tuto svou stránku si nechává pro sebe a zásadně si tento druh zábavy vybírá sám a v soukromí.