Svatby

Božská nevěsta Ivy Getty šla k oltáři v šatech Maison Margiela

Už když dědička slavného impéria oznámila zasnoubení s fotografem Tobiasem Engelem, bylo jasné, že její svatební šaty bude navrhovat John Galliano, kreativní ředitel značky Maison Margiela. „Věděla jsem, že jedině on dokáže zrealizovat moji vizi,“ netají se Ivy. 
Vnučka Gordona Gettyho a jedna z dědiček obřího ropného bohatství rodu Gettyů se vdala v sobotu 6. listopadu v 18 hodin. Svůj manželský slib stvrdila na radnici v San Francisku v šatech, které pocházely z ateliéru Johna Galliana a skládaly se celkem ze čtyř vrstev. 
„Spodní vrstvou je korzet sladěný s Ivyiným odstínem pleti s mírně vycpanými boky tak, aby pas působil ještě užší. Druhou vrstvu tvoří tylové šaty, střižené na šikmo. Třetí vrstvu pak představují bílé tylové šaty, které dotvářejí jakousi filtraci. A nakonec jsou tu šaty, tvořené ze zrcadlových fragmentů, které nejsou vypasované, ale visí jako tunika z ramen,“ popisuje pro Vogue božské dílo sám autor, Galliano.

Prasklé zrcadlo, přes které je vidět

„Skrze vrstvu připomínající prasklé zrcadlo vidíte siluetu těla. Kdyby šlo ale o klasické zrcadlo, těžko by se v něm dalo chodit. Vytvořili jsme proto látku, která evokuje skutečné zrcadlo, ale váží podstatně méně. Fragmenty jsou spojeny drátem na šperky. Nakonec jsme skrze ně protáhli béžové, šikmo střižené kožené šňůrky, aby textura působila chladněji. Nechtěl jsem totiž, aby šaty vypadaly příliš draze,“ dodává autor.

Vzpomínky na babičku

Ivy vyrůstala v pětipatrovém rodinném sídle, které se nachází v luxusní sanfraciské čtvrti Pacific Heights. „Moje babička vždycky nosila modely Johna Galliana,“ vzpomíná. „Po smrti ženy, která byla pro mě vlastně spíš jako matka, jsem pocítila k Johnovi vztah. Věděla jsem, že chci, aby mi zrovna on vytvořil šaty na svatbu. Moje teta Vanessa, se kterou jsem si také velmi blízká, na něj naštěstí měla spojení přes svoji kamarádku.“ 
Nacházíme se v podkrovním apartmá hotelu Fairmont, v místě, které se v průběhu let stalo přechodným domovem královské rodiny, prezidentů a mnoha celebrit. Ivy je uvelebená v křesle a připravuje se na zkušební večeři, která se koná ještě ten večer. Nevěstin glam tým ve složení Bobby Eliot, Renny Vasquez a Mo Qin má na starosti nevěstiny vlasy, make-up a nehty, které zdobí motiv motýlů. Na levé ruce Ivy září safírový zásnubní prsten, kterým ji Toby požádal na Capri o ruku (dříve šperk patřil ženichově matce a nyní je jeho středový kámen osázen diamanty Ivyiny babičky). Nevěstin pes Blue, kříženec čivavy, kterého adoptovala z útulku Best Friends Animal Society v Los Angeles, pobíhá po místnosti a má na sobě chlupatý svetr značky Christian Cohen x Max Cohen. 

Mapa jejího života

Řeč se po chvíli stočí zpátky k šatům. Ivy a John Galliano se poprvé oficiálně setkali prostřednictvím Zoomu během pandemie. „Okamžitě jsme si porozuměli,“ vybavuje si Ivy a doplňuje: „Díky tomu, že jsem vyrůstala obklopená jeho návrhy a znala je tak dobře, měla jsem pocit, že už ho znám.“ Galliano ji na začátku spolupráce požádal, aby sestavila moodboard. Udělala to a coby hlavní motivy zvolila motýly, zvířata, ořechy, kytary a tančící slony, kteří symbolizovali důležité lidi v jejím životě. „Vlašské ořechy mi připomínají mou babičku, protože vyrůstala na ořechové farmě,“ říká Ivy. „Motivy kytary na závoji zase odkazují na mého otce, který byl muzikant.“ Zároveň ale budoucí nevěsta slavnému designérovi oznámila, aby se jejími představami nenechal úplně strhnout, byla zvědavá na jeho nápady.

Tři zkoušky před Dnem D

Před obřadem proběhly dohromady tři zkoušky. „Na první zkoušce v Los Angeles v hotelu Beverly Hills jsem se s Johnem a jeho týmem setkala úplně poprvé,“ popisuje Ivy. Druhá zkouška proběhla v sídle značky Maison Margiela v Paříži a konečně poslední fitting proběhl v Claridge's v Londýně, tentokrát už však za účasti několika družiček. „Nikdy na ty okamžiky plné štěstí nezapomenu,“ líčí se zasněným výrazem nyní již několik dní vdaná paní.