Společnost

Voices of Ukrajina: Tato válka se týká všech

Další díl série rozhovorů #VoicesofUkrajina věnujeme svědectví Alexandry Lavschenko z Public Kitchen, jedné z největších ukrajinských PR agentur.
Můžete popsat, co se nyní děje v Kyjevě a na Ukrajině? 

Celá naše země byla pohlcena plameny války. Charkov a Sumy byly těžce zničeny, lidé v Melitopolu a Volnovacha trpí, Kyjev zuřivě drží obranu a nepouští nepřítele do města. Každý den je můj telefon zaplaven fotkami a videi z místa činu a bolí mě pohled na to, v jaké agónii se Ukrajina právě nachází. Minulý týden se proměnil v jeden den, který nikdy nekončí.
Očekávala jste, že se něco takového stane?

Byla jsem tou osobou, která uklidňovala všechny své přátele v nejnapjatějších chvílích, kdy Rusko začalo shromažďovat vojáky k hranicím. Byla jsem si stoprocentně jistá, že jde o prostou manipulaci a vyvolávání paniky, protože v roce 2022 není možné ve středu Evropy rozpoutat totální válku, to je nesmysl. Nicméně jsem se mýlila.
Jak se s tím vyrovnáváte?
Pocházím z východu Ukrajiny a už v roce 2014 jsme válku zažili. Slovy nelze vyjádřit, kolik slz jsme tehdy proplakali a kolik šedivých vlasů se nám objevilo na hlavě. Tento traumatický zážitek mi teď paradoxně pomohl. Nepanikařím a snažím se maximálně podporovat ty, kterým se to nedaří.
Zdá se mi, že k současné situaci existuje pouze jeden postoj: Rusko zaútočilo na Ukrajinu a ohrožuje mír v Evropě a možná i na celém světě. Obvykle respektuji jiné názory, ale to teď není možné. Poprvé po dlouhé době vidím takovou konsolidaci lidí. Ukrajinci od Lvova po Luhansk se spojili k boji. Věřím v Ukrajinu, věřím v armádu a prezidenta, společně vyhrajeme!
Jste teď s rodinou, přáteli, nebo jste se museli rozdělit?

Mnozí z nás se museli odloučit od svých rodin, přátel a blízkých, z toho bolí srdce, ale neztrácíme jeden s druhým kontakt a již počítáme dny, kdy se budeme moci znovu obejmout.
Jak vnímáte roli prezidenta v obraně vaší země a bezpečnosti?  
Mnoho mých přátel a příbuzných Volodymyra Zelenského nevolilo, k jeho prezidentství byli skeptičtí. V dobách nejtěžších pro naši zemi však ukázal, že je opravdu silným prezidentem, garantem naší bezpečnosti. Neutekl, zůstává v první linii a jeho činy jsou odrazem ducha našeho národa. On to nevzdal a my taky ne!
Válka na Ukrajině se dotýká celého světa a ten postupně vůči Rusku uplatňuje řadu sankcí. Měl by se ve větší míře zapojit i módní průmysl?

Módní průmysl by se měl k sankcím připojit, protože móda je jedním z nejdůležitějších ekonomických sektorů, je to, co si na sebe každý den oblékáme, je jasným odrazem reality. Hlavní věc, kterou může každý udělat, je bojkotovat ruské zboží: pokud existují dodávky látek a doplňků z Ruska, hledat alternativní dodavatele, přestat nakupovat kolekce ruských návrhářů, přestat spolupracovat s ruskými influencery a módními experty, kteří mlčí nebo přímo podporují agresi. Obyvatelé Ruska musí pochopit, že jejich pasivita z nich dělá spoluviníky zločinu proti lidskosti a trest vždy následuje po zločinu.
Co můžeme všichni udělat právě teď? 
Nebojte se nakupovat od ukrajinských návrhářů. Nepřestávejte mluvit o událostech na Ukrajině. Šířte informace o agresi na sociálních sítích s hashtagem #StandWithUkraine. Choďte na shromáždění a demonstrace. Pomozte uprchlíkům s bydlením, potravinami a prací. A samozřejmě přispívejte na charitativní účely ukrajinské armádě na webu Help Ukraine Win.

Pamatujte, že tato válka se týká všech, protože nyní ukrajinská armáda chrání nejen naši zemi, ale chrání celou Evropu.