Společnost

Vše, co zatím víme o korunovaci Karla III.

Osmého září zemřela Alžběta II. a králem Spojeného království, hlavou Commonwealthu i nejvyšším správcem anglikánské církve se stal její syn Karel III. Ten od té doby stihl pronést projev k národu, předsedat historickému nástupnickému koncilu, jednat se světovými lídry... Avšak ještě nějakou dobu potrvá, než se staneme svědky jeho oficiální korunovace. Proč?
Foto: Hannah McKay - WPA Pool/Getty Images
Král Karel III. a William, princ z Walesu, během státního pohřbu královny Alžběty II. ve Westminsterském opatství 19. září 2022 v Londýně

Jaký termín je ve hře?

Tradice velí, že země, jež zažije smrt svého panovníka, musí po přiměřenou dobu zůstat ve smutku. Korunovace krále Karla III. se proto pravděpodobně uskuteční až za několik měsíců. Alžběta II. nastoupila na trůn 6. února 1952, ale korunovace proběhla až 2. června 1953. Tak dlouho ale na chystanou korunovaci čekat nejspíše nebudeme, dle deníku The Telegraph to totiž vypadá, že se obřad uskuteční na jaře či létě příštího roku, možná dokonce v den 70. výročí královniny korunovace. Zároveň se očekává, že na tento den bude v Anglii vyhlášen státní svátek.

Kde se bude událost konat?

Westminsterské opatství je dějištěm britských korunovací již 900 let a je tedy velmi nepravděpodobné, že by se korunovace Karla III. od zavedeného modelu jakkoliv odchýlila.

Jak má takový ceremoniál vypadat?

Jak uvedl deník The Telegraph, plány na podobu korunovace vznikají pod krycím názvem Operace Golden Orb a budou odrážet vizi nového panovníka „o menší a modernější monarchii“. Zdroje listu zároveň uvedly, že obřad nepřekročí tři hodiny. Oproti minulé korunovaci bude událost také méně nákladná (platí jej totiž vláda, a král dokonce projevil přání, aby byla akce považována za „cenově výhodnou“). Kromě toho by korunovace měla odrážet větší etnickou rozmanitost národa.
Další aspekty obřadu by ale měly již více či méně kopírovat královninu korunovaci: Král Karel III. složí korunovační přísahu, bude pomazán posvěceným olejem, obdrží kouli i žezlo a arcibiskup z Canterbury mu na hlavu nasadí třpytivou korunu svatého Eduarda. Následně by se měl Karel III. objevit na balkoně Buckinghamského paláce po boku své nejbližší rodiny — Camilly a prince a princezny z Walesu i svých vnoučat.

Bude korunována i Camilla?

Ano, to totiž bylo královnino „upřímné přání“ z kraje letošního roku — aby bývalá vévodkyně z Cornwallu přijala titul královny manželky, jakmile Charles nastoupí na trůn. Camilla se tak stane první korunovanou královnou manželkou od roku 1937 (tehdy byla ve stejné pozici královna matka). Na hlavu jí bude nasazena platinová koruna zdobená 2800 diamanty včetně 105karátového Koh-i-Nooru. 

Kdo vše bude korunovačnímu obřadu přítomen?

Ačkoli korunovace královny Alžběty II. se zúčastnilo více než 8 000 lidí, již dle uvedených zpráv se očekává, že tento obřad proběhne v mnohem užším kruhu — na místě by se tak mělo sejít asi 2 000 hodnostářů. Mezi nimi nebudou chybět členové královské rodiny, zástupci parlamentu a církve, ale ani významní politici ze zemí Commonwealthu a celého světa.

Bude ceremoniál vysílán živě?

Vzhledem k tomu, že nástupní rada krále Karla III. byla poprvé v historii přenášena televizí, je téměř jisté, že i korunovace bude vysílána živě. Mimochodem, korunovace Alžběty II., první obřad svého druhu vysílaný v televizi, přilákal před necelými 70 lety ve Spojeném království zhruba 27 milionů diváků. Kolik sledujících přinese událost takového měřítka v roce 2023?