Společnost

Vše, co potřebujete vědět o Met Gala 2022

Ačkoli od chvíle, kdy Kim Kardashian vystoupala na schody Met v masce Balenciaga, uběhlo pouhých osm měsíců, prestižní módní událost je opět tady — aby se vrátila k tradičnímu termínu konání, kterým je první květnové pondělí. Téma i datum byla zadána. Co dalšího víme o Met Gala?
Foto: Kevin Mazur/MG19/Getty Images for The Met Museum/Vogue
Kim Kardashian West, Kylie Jenner, Kendall Jenner, Jeff Bezos a Jared Leto na Met Gala 2019, téma Camp: Notes on Fashion, Metropolitní muzeum v new Yorku, květen 2019

Co vůbec Met Gala je?

Met Gala je charitativní akce speciálně zřízená na pomoc Institutu kostýmů Metropolitního muzea umění. Již od roku 1948 je tradičně načasována na zahájení jeho každoroční výstavy módy. Rok co rok se na této akci vybírají osmimístné částky. V roce 2019 se vybralo rekordních 15 milionů dolarů.

Kde se Met Gala koná?

Met Gala 2022 se uskuteční v pondělí 2. května 2022 v New Yorku, aby otevřelo druhou část dvoudílné výstavy. Ta první, s názvem In America: A Lexicon of Fashion, byla otevřena již v září. A předcházelo jí právě Met Gala 2021.

Jaké je téma Met Gala 2022?

Tématem druhé části je: „In America: An Anthology of Fashion“. „Kdo může být Američanem?“ Tak zněla otázka položená na přehlídce Prabala Gurunga pro jaro/léto 2020. Letošní ročník se na ni pokusí najít odpověď. „Svým způsobem poskytuje historický kontext pro Lexicon,“ vysvětluje hlavní kurátor Institutu Andrew Bolton. „Příběhy odrážejí vývoj amerického stylu, ale také zkoumají práci jednotlivých krejčích, švadlen a návrhářů. Vzrušující je hlavně to, že některá jména budou studentům módy velmi dobře známá, třeba Charles James, Halston či Oscar de la Renta, ale mnoho jiných bylo opravdu zapomenuto, přehlédnuto nebo odsunuto. Jedním z hlavních záměrů výstavy je tedy upozornit na talent a přínos těchto osobností, z nichž mnohé jsou ženy.“
Foto: Getty Images
Gigi Hadid na Met Gala 2021
Foto: Getty Images
Rihanna na Met Gala, 2015
Foto: Getty Images
Blake Lively na Met Gala Heavenly Bodies: Fashion & The Catholic Imagination v Metropolitním muzeu umění v New Yorku, květen 2018

Co přesně se na Met Gala děje?

Na gala večeru obvykle vystupuje přední umělec a hosté si vždy před tím, než zasednou k večeři, prohlédnou výstavu. Zbytek je ale opředen tajemstvím. Pozvaní totiž musejí respektovat přísný zákaz použití telefonů i sdílení postů na sociálních sítích. Kendall Jenner ovšem loni udělala výjimku a svým sledujícím na Instagramu dovolila nahlédnout do zákulisí akce.

Kdy se konal galavečer Met Gala 2021? 

Poté, co bylo Met Gala 2020 kvůli pandemii zrušeno, oznámil Institut kostýmů Metropolitního muzea umění dvoudílnou verzi na roky 2021 a 2022. První výstava s tématem In America: A Lexicon of Fashion, byla otevřena 18. září, přičemž samotný galavečer Met Gala 2021, kterému spolupředsedali Timothée Chalamet, Billie Eilish, Amanda Gorman a Naomi Osaka, proběhl o pět dní dříve, konkrétně 13. září.

Kdo byli hostitelé slavnostního večera Met Gala 2021? 

Met Gala 2021 moderovali spolupředsedové Timothée Chalamet, Billie Eilish, Amanda Gorman i Naomi Osaka a čestní předsedové Tom Ford, Adam Mosseri a Anna Wintour. Vzhledem k pandemii se na červeném koberci objevilo méně celebrit než obvykle, a pozvánky požadovaly dress code inspirovaný americkou nezávislostí.

Kdo bude hostit Met Gala 2022?

Již minulý měsíc magazín Vogue oznámil, že oficiálními spolupředsedy Met Gala 2022 se stávají Regina King, Blake Lively, Ryan Reynolds a Lin-Manuel Miranda. Návrhář Tom Ford, Adam Mosseri z Instagramu a Anna Wintour z Vogue budou nadále čestnými spolupředsedy. Mimochodem, Anna Wintour vede Met Gala již od roku 1995 a za tu dobu se jí z něj povedlo vytvořit prestižní oslavu módy, takovou, jakou ji známe dnes.

Kde můžete událost sledovat?

Vogue loňský ročník vysílal živě přímo na svých webových stránkách. Přenosem provázely herečka a zpěvačka Keke Palmer a herečka, scenáristka a režisérka Ilana Glazer. Právě ony neúnavně zpovídaly hosty, jak přicházeli na červený koberec Met Gala. Skvělá zpráva zní, že červený koberec uvidíte v přímém přenosu na webu Vogue i letos!

Jaké bylo téma Met Gala 2021?

Téma první části výstavy oslavovalo americké návrháře i kulturní, politické a společenské události, které se odehrály během pandemie. „Hlavní byl ovšem fakt, že nás americká módní komunita podporuje už pětasedmdesát let, vlastně od počátku existence Institutu, takže jsem cítil potřebu ocenit její podporu a také oslavit nebo reflektovat americkou módu,“ uvedl hlavní kurátor Andrew Bolton. „Myslím, že důraz na kreativitu se projevil právě během pandemie,“ uvedl a dodal: „Reakce amerických designérů na společenské a politické klima, zejména v otázkách inkluzivity těla a genderové fluidity, na mě udělaly velký dojem. Jejich práce mi připadají velmi sebereflexivní. Opravdu věřím, že americká móda prochází renesancí. Myslím, že zejména mladí návrháři stojí v čele debaty o rozmanitosti a inkluzi, stejně jako o udržitelnosti a transparentnosti, a to mnohem více než jejich evropští kolegové, možná s výjimkou anglických návrhářů.“

Letošní téma?

In America: An Anthology of Fashion. Téma má vzdát hold americkému stylu a neopěvovaným hrdinům amerického designu. V souladu s tím se tak můžeme těšit na celou řadu amerických talentů — od zavedených značek, jako je Tom Ford, Marc Jacobs, Anna Sui a Prabal Gurung až po začínající, kterými jsou Pyer Moss, Christopher John Rogers nebo Vaquera.

Na kolik vyjde vstupenka?

Pokud máte to štěstí, že se ocitnete na seznamu hostů, pak za svoji účast neplatíte. Pakliže na seznamu nejste, ale podařilo se vám zajistit si účast, cena vstupenek se pohybuje kolem 30 000 dolarů za osobu, přičemž rezervace celých stolů vyjde až na 275 000 dolarů.

Kdo dostal pozvánku?

Obvykle se akce účastní kolem 600 lidí. Ovšem až do večera před akcí je seznam hostů přísně tajný. Pravidelně se ale akce účastní nejvlivnější osobnosti zábavního průmyslu — od Beyoncé přes Lady Gaga až po Madonnu nebo Rihannu. K vidění jsou i návrháři společně se svými múzami: Vzpomeňme na Marka Jacobse a Kate Moss nebo Nicolase Ghesquièra a Emmu Stone. Připomeňte si také některé z nejlepších looků dlouholetých účastníků Met Gala, jako jsou Blake Lively, Sarah Jessica Parker a Rihanna...