Móda

Dress code na Met Gala 2022

Od roku 1948 se v newyorském Metropolitním muzeu umění sjíždějí celebrity a kreativci z módního průmyslu, aby oblékli okázalé kostýmy dle zadaného tématu. Met Gala (nebo také Met Ball) je však nejenom prestižní módní, ale i benefiční záležitost, která zahajuje módní výstavy Institutu kostýmů. Jaký námět bude mít ples letos?
S nápadem propojit zahájení výstavy se získáním peněz pro nově založený Institutu kostýmů přišla módní publicistka Eleanor Lambert a za vstupenku první návštěvníci zaplatili padesát dolarů. Postupem času se však z Met Gala stal fenomén, u nějž se cena jediného lístku dokázala vyšplhat až na 35 tisíc amerických dolarů (v přepočtu více než tři čtvrtě milionu korun). Dnes je tato akce považovaná za jednu z nejexkluzivnějších událostí vůbec.
V roce 2020 byla však kvůli pandemii zrušena. V roce 2021 se konala mimořádně až v září. A letos, doufejme, proběhne v pondělí 2. května. Téma výstavy, která se na Institutu letos otevře, aby završila dvoudílný blok na téma Ameriky, zní: „In America: Anthology of Fashion“. Vanessa Friedman, hlavní módní kritička pro deník The New York Times, na svém twitterovém účtu ohlásila, že dress codem letošního Met Gala bude: „Gilded Glamour“. Co si pod tím představit? Vraťmě se napřed do minulosti...
Pozlacený věk (The Gilded Age) představuje období v letech 1870 až 1890, kdy Spojené státy zažívaly masivní hospodářský růst a rychlou industrializaci. Zároveň v té době bujela do očí bijící politická korupce, a tak se z ní dochovalo spousta románů založených právě na sociální a politické kritice. Nejstarší z nich — The Gilded Age od Marka Twaina dal celému období jméno. Už teď je proto jasné, že letošní Met Gala bude zářivý, lesklý, ale propůjčí také prostor i politickým tématům.
Foto: Getty Images
Gigi Hadid na Met Gala 2021
Foto: Getty Images
Blake Lively na Met Gala Heavenly Bodies: Fashion & The Catholic Imagination v Metropolitním muzeu umění v New Yorku, květen 2018
Foto: Getty Images
Rihanna na Met Gala, 2015
Šéfredaktorka Vogue Anna Wintour je předsedkyní dohlížející od roku 1995 jak na samotné fungování komise Met Gala, tak i seznam hostů (omezený na 700 lidí). Novinářka Vanessa Friedman prozradila, že kromě čestných předsedů, kterými je kromě Wintour i Tom Ford, se můžeme těšit třeba na herečku Blake Lively s manželem Ryanem Reynoldsem nebo herce Lin-Manuela Mirandu či Reginu King. 
V zástupu exkluzivních hostů se letos s největší pravděpodobností objeví Kim Kardashian nebo Kendall Jenner. Kylie Jenner nebo Zendaya na minulém Met Gala chyběly. Zazářila ale například Billie Eilish (inspirovaná Marilyn Monroe v šatech od Oscar de la Renta) či Rihanna v extravagantním černém kostýmu Balenciaga. 
Jak hosté pojmou zadání, se už brzy dozvíme, zatím si můžete prohlédnout outfity z předešlých ročníků.