Společnost

Nová epizoda Lucie Bechynkové

Spoluautorka oceňovaného podcastu s názvem Opravdové zločiny Lucie Bechynková pokračuje v líčení příběhů slavných zločinců v publikaci Ženy zločinu. V ní se vydává po stopách vražd páchaných ženami.
Lucie Bechynková
Jaké příběhy si našly cestu do finálního výběru?
Jsou tam jak zahraniční, tak i české případy, ty jsem chodila studovat do Oblastního archivu Praha. To bylo velmi obohacující. Některé z těch informací totiž nejsou snadno dostupné a nikde se o nich nepíše, jedinou možnost jsou pak archivované policejní spisy. Snažila jsem se připravit pestrý výběr. Z těch zahraničních jsem například pracovala s osudem ženy, která se v historii zločinu zapsala jako poslední popravená žena ve Velké Británii.
Jaký z nich vás zaujal nejvíc?
Těžko se mi vybírá jen jeden, ať už ona zmiňovaná žena z Velké Británie, nebo Lorena Bobbitt, která svému manželovi uřízla penis, což vedlo k dalším spletitým událostem s překvapivým vyvrcholením.
Co pro vás bylo největší výzvou?
Vytvořit knihu, která tentokrát nevychází z podcastu. Ta předešlá, Opravdové zločiny, byla opakem. V Ženách zločinu jsou příběhy, které v podstatě nejsou tak známé, ale mělo by se o nich vědět.
Nacházela jste pro vražedkyně někdy i částečné pochopení?
Těžká otázka, ale občas se může člověk dostat do situace, kdy ženu manžel týrá nebo bije děti, načež se ona následně vzepře. A to už je pro mě argument dost pádný.
Spolu s knihou Ženy zločinu také vychází váš detektivní román Neodpovídej. Jaké bylo vytvořit narativ, který tentokrát nepracuje s fakty?
Já už se o téma krimi zajímám opravdu dlouho, takže se ta inspirace přímo nabízela. Byl to jiný druh práce, v mnohém překvapivější. Mohla jsem samozřejmě pracovat se svojí fantazií, což je výhoda, ale vlastně i větší zodpovědnost, protože tentokrát je to váš příběh, který sami vymyslíte. 
V případě fakt autor ví, co je třeba zahrnout, ale v případě beletrie může být práce plná nekonečného zpochybňování nebo přidávání stran a postav. Jak jste poznala, že je kniha Neodpovídej hotová?
Vždycky je důležitá práce s nakladatelstvím. A pro mě je vždy tím nejstěžejnějším momentem, když mi přijde mail, že jde kniha do tisku. Pak vím, že je hotovo, nic se nezmění a že už to není v mých rukách.
Knihy Ženy zločinu a Neodpovídej vyšly v nakladatelství CPress a zakoupit je můžete ve vybraných knihkupectvích.