Společnost

Marie Kondo o tom, jak v sobě vyvolat radost, ať už jste doma, v kanceláři nebo kdekoliv jinde

Fenomenálního úspěchu, jaký se podařil Marii Kondo, dosáhne v popkultuře jen málokdo. V Celii Ellenberg, autorce tohoto článku, je její filozofie zakořeněná natolik, že kdykoliv začne doma dumat nad tím, které kousky si nechá, a které ze svého šatníku nemilosrdně vyhodí, hlavou jí automaticky víří otázka: „Dělá mi ta věc ještě radost?“ Vsadíme se, že vy to máte díky Marii Kondo podobně.
Marie Kondo dnes platí za jednu z nejprodávanějších knižních autorek. Je podnikatelkou, pedagožkou a také tváří další reality show pro Netlix, v níž učí aplikovat svoji metodu KonMari nově i mimo domácí sféru. „Po roce 2020 jsem si uvědomila, že je načase posunout sebe i svoji metodu dál,“ vysvětluje šestatřicetiletá Marie Kondo, žena, která se sice narodila v Japonsku, ale už několik let žije v L.A. a radí jednotlivcům i firmám, jak vystoupit z komfortní zóny a nastolit pořádek nejen uvnitř sebe, ale i vztazích s lidmi, kterými se obklopují.
Foto: Getty Images
Marie Kondo
„Narodilo se mi třetí dítě, chlapeček,” usmívá se výmluvně do obrazovky slavná uklízecí guru, matka již dvou dcer, jakmile se spojí s Vogue přes Zoom. Zajímá vás, jak vypadá místnost, kde právě je? Přesně tak, jak byste čekali: Prosvětlená, se zářivě bílými stěnami, vybavená jen minimalistickými poličkami, jedinou květinou a osvěžovačem vzduchu. Klid vyzařující z jejího pokoje však nečekaně přeruší slabý pláč dítěte. „Jednu z polic mám vyhrazenou pro oblečky, co už ale začínají být miminku malé,“ zmiňuje zkušenost každé rodičky, aby vzápětí prozradila: „Ale budu upřímná, už to trochu přetéká!“
Tady jsou nejnovější tipy od Marie Kondo:

1. Uklízejte postupně

Svoji novou knihu „Radost z práce jsem napsala pro všechny, kteří pracují doma, v kanceláři nebo kdekoliv jinde. Důležité však je vždy vědět, jakým prostředím se chtějí při tom obklopovat. Když například uklízíte stůl, kde se povalují knihy, psací potřeby, papíry, zkuste si úklid rozplánovat podle sekcí na pokračování — první den zpacifikujte například propisky, pak třeba knihy. Podobnou strategii aplikujte také na poli mezilidských vztahů.

2. „Dívejte se vždy přes čelní sklo, ne do zpětného zrcátka!“

Nimrat se v minulosti, místo toho, abychom se soustředili na budoucnost, je to nejsnadnější, co můžeme dělat. Ale rozhodně ne to nejlepší. Mnohem zásadnější je, nastolit si pořádek v přítomnosti — a vyřadit věci, které vás už netěší. Stejně tak je potřeba očistit se od nezdravých myšlenek a vztahů. Hlavně si ujasněte, o co přesně usilujete a co vám vyhovuje: Lačníte po seznámení se spoustou lidí, nebo jste spíš tichý, introvertní typ? Vystačíte si v životě jen s několika, zato opravdu hlubokými vztahy? Hodně vám napoví kontakty, které navazujete uvnitř rodiny, s přáteli, ale také třeba kolegy. Když si sama potřebuji srovnat myšlenky, hodím je napřed všechny na papír, je to přehlednější. Nad svými zápisky si pak představuji konkrétního člověka a pokouším se popsat, jaký s ním mám vztah. Díky tomu snáze pochopím, co pro mě dotyčný znamená. Nebojte se poděkovat minulosti za to, jaké vám uštědřila lekce, ale ani za ní zavřít dveře a vyrazit vpřed!

3. Nebraňte se novým příležitostem

S mojí prací přicházejí ruku v ruce samozřejmě i nové příležitosti, jako je třeba účast na nové show nebo otevření nového obchodu. Až do roku 2019 jsem působila jako moderátorka a scenáristka reality show Tidying Up with Marie Kondo, a když došlo na jednání s řetězcem The Container Store ohledně kolekce Marie Kondo, byla jsem nadšená. Doposud jsem prožívala samá fantastická dobrodružství. Když proto radím svým klientům nebo přátelům, jestli přijímat nové výzvy, ptám se jich: Bojíte se selhání? Kritiky? Co nejhoršího by se mohlo stát? A jaká je naopak nejlepší věc, která by se vám mohla přihodit, kdybyste této příležitosti využili? A co by se vlastně stalo, kdybyste příležitost odmítli? Odpověď na poslední otázku obvykle zní tak, že když nic neudělají, nic se nezmění, proto se po ní většinou rozhodnou na šanci kývnout. Žijeme jen jednou!
Foto: Giphy.com/Tidying Up with Marie Kondo (Netflix)

4. Podělte se o své vědomosti s ostatními

Měla jsem to štěstí, že jsem metodu KonMari mohla prostřednictvím svých knih i pořadů sdílet s ostatními. Časem jsem dokonce vytvořila vzdělávací program pro lidi, kteří si chtějí rozšířit vzdělání nebo kvalifikaci. Z mých kurzů pak odcházejí jako certifikovaní konzultanti KonMari. Nyní jich je přes 700 ve více než 54 zemích světa. Není nad to, když vám někdo řekne, že jste mu svým učením změnili život!

5. Dívejte se na věci z jiného úhlu

Abyste se přiblížili životnímu stylu, po jakém skutečně toužíte, udělejte si napřed pořádek — ale ne ve skříních. Mluvím o chaosu, který často vypuká v rodinném životě. Komplikuje život a na člověka všechno padá, ale je to právě on, kdo je mi oporou, můj manžel, který mě přiměje hledat na všem vždy něco pozitivního. Třeba když jsem se celou noc pokoušela uspat plačící dítě, které když konečně usnulo, za chvíli se znovu probudilo s tím, že je pokakané. Normálně bych zešílela! Manžel mi v takových chvílích pomáhá změnit můj úhel pohledu. Naše domácnost vypadá po dni stráveném s dětmi jako po výbuchu, ale to je vlastně docela k smíchu, že? Jsem Marie Kondo, a mám doma binec. Co jiného mi tedy zbývá, než se tomu zasmát?