Společnost

Istituto Marangoni: studium, které otevírá možnosti

Pokud vás láká proniknout do tajů módy, jednou z možností, jak získat solidní znalosti a současně potřebné zkušenosti přímo z praxe, je studium na Istituto Marangoni. První soukromá škola v Evropě zaměřená na módu a design má dnes pobočky v několika světových metropolích a více než devadesát tvůrčích a obchodních studijních programů. 
Istituto Marangoni patří mezi nejlepší módní vysoké školy na světě, pravidelně se umisťuje na předních příčkách v hodnocení. Funguje nepřetržitě od roku 1935 a mezi slavné absolventy patří také Alessandra Facchinetti, Rahul Mishra, Alessandro Sartori nebo Franco Moschino. Studijní programy zahrnují nejrůznější aspekty širokého spektra povolání, které s módou souvisí, a vedle nich lze volit také řadu specializací. Škola má pobočky v několika světových metropolích a více než devadesát tvůrčích a obchodních studijních programů. Vybrat si lze tříleté bakalářské, respektive navazující dvouleté magisterské studium, nebo některý ze široké nabídky kratších kurzů. Pro výjimečně nadané studenty jsou k dispozici stipendia.
Foto: Istituto Marangoni
Nela Zoe Holanová a Lucie Zvánovcová jsou obě absolventkami Istituto Marangoni, mají za sebou tříleté bakalářské studium. Zatímco Lucie se zaměřila na návrhářství, Nela si přibrala po roce ještě módní marketing. Obě se shodují, že hned od počátku škola ke každému přistupuje individuálně a doporučují osobní konzultaci. Lucie si školu prohlédla přímo na místě. Kampus Istituto Marangoni v Miláně sídlí v blízkosti Quadrilatero della Moda, čtvrti módy v samotném centru města. „Hned jsem věděla, že jsem našla to pravé. Studium v Itálii byl navíc můj velký sen.“ Nela ve stejné době zvažovala různé možnosti a právě osobní přístup nakonec rozhodl. „Zašla jsem tehdy na prezentaci Istituto Marangoni, která se konala v Praze. Možnosti studia jsou opravdu široké, dají se navzájem kombinovat a navíc ještě přizpůsobit tomu, co student očekává,“ vysvětluje. Nela i Lucie se o své zkušenosi podělí na webináři Jak vybudovat kariéru v mezinárodním módním průmyslu 9. prosince 2020, na kterém vystoupí také Susanna Nicoletti, jedna z vyučujících Instituto Marangoni. 
Foto: Istituto Marangoni
Foto: Istituto Marangoni
Foto: Istituto Marangoni
Nelu lákala Paříž, ale nakonec si pro studium vybrala Londýn. Původně plánovala, že každý rok stráví v jiném městě a po druhém roce studia si dá navíc rok pauzu, nakonec ji zaměření studia v britské metropoli zaujalo natolik, že zůstala. Domů se vrátila letos na jaře a s ohledem na aktuální situaci studium dokončila online. Lucie začínala rovnou druhým ročníkem, škola jí totiž uznala část předmětů, které předtím vystudovala na Vyšší odborné škole oděvního návrhářství v Praze. „Škola ke každému přistupuje bez škatulkování, podporuje osobní rozvoj, cítila jsem dost prostoru, ale zároveň pevné vedení,“ říká Nela. Lucie zase oceňuje, že provázanost předmětů do sebe v průběhu studia stále více zapadala a navíc všichni vyučující byli odborníci z praxe s prokazatelnými zkušenostmi a vlastním renomé. 
Foto: Mia Mirrelli
Nela Zoe Holanová
Foto: Jan Luxík
Lucie Zvánovcová
V každém studijním programu je maximálně 25 účastníků a většinu času zabírá práce na praktických projektech a kolekcích. Všechny předměty jsou provázané, velká pozornost je věnována také individuálním konzultacím. Když se Nela ve druhém ročníků rozhodla založit vlastní značku Sadalsuud House, vyučující jí vyšli maximálně vstříc v zadání projektů, aby své zkušenosti mohla rovnou uplatnit v praxi. Nelu ovlivnila mimo jiné přednáška Stelly McCartney. Istituto Marangoni v Londýně se zaměřuje na udržitelnost a etické hodnoty, je to důležité kritérium i při hodnocení projektů. „Dnes si neumím představit, že bych navrhovala jinak, udržitelný přístup se pro mě stal naprosto přirozený,“ říká Nela. Pobočka v Miláně se zase zaměřuje na tradici a řemeslo. Lucie i proto dnes klade velký důraz na kvalitu látek a zpracování. Přála by si, aby lidé dokázali ocenit řemeslnou práci a důmyslné detaily v provedení. 
Foto: Mia Mirrelli
Ukázka práce Nely Zoe Holanové
Foto: Mia Mirrelli
Ukázka práce Nely Zoe Holanové
Foto: Mia Mirrelli
Ukázka práce Nely Zoe Holanové
Ročníky jsou organizovány do trimestrů, studium má proto celkem rychlé tempo. Lucie i Nela se shodují, že je hodně důležité na projektech pracovat průběžně. Praxe při studiu není povinná, ale škola podporuje studenty v tom, aby se ucházeli o stáže v módních domech nebo třeba v rámci fashion weeků. Na konci každého roku navíc pořádá kariérní dny, kde se studenti mohou seznámit se zástupci velkých módních domů a značek a představit jim svá portfolia. „I po roce od absolvování dostávám stále nabídky práce, škola o své absolventy v tomto směru skutečně pečuje,“ dodává Lucie. Aktuálně pracuje na vlastním projektu, který brzy představí. 
Foto: Petr Müller
Ukázka práce Lucie Zvánovcové (modelka Aneta Staňková)
Foto: Petr Müller
Ukázka práce Lucie Zvánovcové (modelka Aneta Staňková)
Foto: Petr Müller
Ukázka práce Lucie Zvánovcové (modelka Aneta Staňková)
„Kdybych si měla vybrat návrháře, kterého obdivuji, byla by to Coco Chanel. Vnesla do ženského odívání prvky mužské módy a doslova uvolnila ženám ruce. Kabelka s popruhem je jen jeden z mnoha příkladů, jak změnila pohled na dámskou módu,“ zamýšlí se Lucie. Nela by si kromě Stelly McCartney vybrala Christiana Diora. „Mám totiž ve stejný den narozeniny,“ směje se a vzápětí dodává: „Během studia nás ale vedli k tomu, abychom vždy navrhovali opravdu sami za sebe a hledali svůj vlastní styl a způsob vyjádření.“ 
Kromě odborných znalostí Lucie i Nela oceňují samotnou zkušenost života v zahraničí. „Myslela jsem si, že si vystačím s angličtinou, ale třeba nákupy látek mě nakonec donutily začít se učit italsky. To mi pak umožnilo si mnohem více užít Milán a poznávat Itálii,“ podotýká Lucie. A shodují se Nelou také v tom, že studium na Istituto Marangoni otevírá nové možnosti, ale každému dá především to, co je připraven si odnést. Obě se tak například kromě samotného návrhářství učily, co obnáší odpovědnost návrháře. „Absolvování studia je dobrý signál pro budoucí investory, jde o velký projekt, do kterého je potřeba vložit čas a úsilí,“ uzavírá Lucie. A Nela ji doplňuje, že si teď mnohem více věří a těší se na další výzvy. 
Na webinář Jak vybudovat kariéru v mezinárodním módním průmyslu, který se koná 9. 12. 2020 od 14 hodin, se můžete registrovat ZDE
Ve spolupráci s  IQ Consultancy.