Společnost

Hvězdy seriálu Sex ve městě promluvily otevřeně o stárnutí

Po více než dvaceti letech od ukončení kultovního seriálu jsme se konečně dočkali pokračování. Jeho protagonistky mezitím přirozeně zestárly a neskrývají šediny, což zvedlo lavinu negativních reakcí na sociálních sítích. Co si o tom myslí hvězdy a tvůrci seriálu? (Nejen) Sarah Jessica Parker se rozpovídala pro Vogue.
„Na sociálních sítích má vždycky každý co říct. Jednou mám podle haterů příliš mnoho vrásek, pak zase málo,“ posteskla si herečka a hvězda prosincové obálky Sarah Jessica Parker v rozhovoru pro americkou Vogue. „Skoro to vypadá, jako kdyby lidé nechtěli, abychom byly samy se sebou spokojené. Dobře vím, jak vypadám. Nemám na výběr. Co se sebou mám dělat? Přestat stárnout? Nebo rovnou zmizet?“

Ageismus, který cílí na ženy 

Studie z roku 2020, kterou provedl Institut Geen Davis on Gender in Media ukazuje, jak rozšířený ageismus, tedy diskriminace na základě věku, v zábavním průmyslu je. Po zhodnocení nejnavštěvovanějších filmů v Německu, Francii, Velké Británii a USA tento výzkum zjistil, že ženy starší 50 let bývají častěji obsazovány do vedlejších rolí osamělých žen trpícími depresemi. A co se týče jejich vztahu k sexu? Tam vládne stejně bezútěšná situace. Výsledky dospěly k závěru, že zralé dámy jsou obvykle ztvárňovány jako bytosti, kterých se již milování netýká. Mnohem mladší herečky vidíte v romantických a sexuálních scénách až třikrát častěji než jejich zkušené kolegyně.

Přirozený proces stárnutí je mnohem lepší

„Jakmile jsme oznámili premiéru And Just like That, vynořila se spousta pozitivních reakcí, ale i jízlivé komentáře. Někteří dokonce sdíleli fotky ze sitcomu Golden Girls. V tu chvíli jsem si říkal, že máte jen dvě možnosti: Buď je vám 35 a máte skvělou kariéru, nebo jste v důchodu a kupujete si vilu na Floridě. Nějak mi tam ale zoufale chybí ta zlatá střední cesta,“ myslí si Michael Patrick King, producent seriálu. „Mně se líbí, že se nesnažíme za každou cenu omladit. V nové sérii není žádná role pro jednadvacetiletou neteř,“ pochvaluje si Cynthia Nixon coby úspěšná právnička Miranda Hobbes a je vděčná za to, že může ztvárnit realitu, tedy šediny a vrásky. „Ukazujeme přirozený proces stárnutí, točíme seriál o ženách ve středním věku, a to je, myslím, dost revoluční,“ doplňuje Samantha Irby, scenáristka série.

Společně proti sexismu a zajetým konvencím

Hlavním důvodem negativních komentářů na adresu nového pokračování je podle hlavní Sarah Jessiky Parker sexismus. „Tohle by si nikdo vůči žádnému muži nedovolil. Má šedivé vlasy? No a? Sedím s Andy Cohenem — a i když už na jeho hlavě nenajdete jiný než šedivý vlas, je úžasný. Proč nikomu nevadí jeho šediny?“
Seriál Sex ve městě vždy vyprávěl o nezávislých ženách, které si New York tak trochu přivlastňovaly vždy, když zahajovaly novou životní etapu. Vypadá to, že na tuto tradici And Just Like That úspěšně naváže. Nemůžeme se dočkat, až uvidíme první díl.