Společnost

Fejeton Martina Váši: Máte NFT? A mohl bych vědět, co to je?

Je to fenomén související s digitálním uměním. To je doslova to jediné, čemu o NFT zatím rozumím, a čím víc si o něm čtu, tím méně chytrý si připadám.
O NFT jsem poprvé slyšel, když jsem se během příprav našeho letního dvojčísla chystal na rozhovor s Paris Hilton, která je prý NFT posedlá. Neměl jsem nejmenší tušení, co by to mohlo být. Věnoval jsem tedy několik hodin důkladné rešerši a jako třešinku na dortu jsem si nechal NFT po telefonu velmi podrobně vysvětlit naším Art Directorem Jakubem Strakou, načež jsem se rozhodl, že se jí na to nakonec vůbec nezeptám. Je mi líto, zřejmě není v mých silách NFT pochopit. Vyvolává ve mně chuť zatáhnout závěsy, pustit si Sex ve městě a mentálně se vrátit do doby, kdy stačilo chápat leda tak ICQ.
Asi si tedy umíte představit moje překvapení, když mi Lucie Formáčková, naše On-line Editorka, o pár týdnů později napsala zprávu z porady ve Vogue, že jsem byl vyhodnocen jako ideální autor na fejeton o NFT.
Ale já vůbec nevím, co to je, namítl jsem, kdykoliv se tomu snažím porozumět, připadám si jako debil. „Právě proto chceme tebe,“ odepsala Lucie.
Pojďme se tedy na strastiplnou cestu za porozuměním NFT vydat společně. Naprostým základem je podle mě vědět, z čeho zkratka vůbec vychází. Odpověď: non-fungible token. To se dá přeložit jako nenahraditelný nebo jedinečný token.
Hledám, co to je token, a zjišťuju, že jde o „poukázku na nominální peněžní hodnotu splatnou doručiteli ve zboží vlastního výběru“.
Naprosto zásadní – dočítám se dál v článku na Czechcrunch.cz – je u NFT „nezfalšovatelné potvrzení jejich vlastnictví, které je zapsáno do blockchainu (zpravidla Etherea)“.  Nevím, co je blockchain a nevím, co je Etherea. Nerad bych působil vulgárně, ale zní mi to trochu jako diarrhea.
Na Wikipedii se píše, že „blockchain je v informatice speciální druh distribuované decentralizované databáze uchovávající neustále se rozšiřující počet znaků, které jsou chráněny proti neoprávněnému zásahu jak z vnější strany, tak i ze strany samotných uzlů peer-to-peer sítě.“
Pochopitelně mě zajímá, co to je ta peer-to-peer síť, a tak se vzápětí dozvídám, že jde o „označení typu počítačových sítí, ve kterých spolu komunikují přímo jednotliví klienti“. Dobře, takže mám jasno aspoň v jednom – potřebuju si uvařit kávu.
Nevzdávám se a posilněn kofeinem usedám k laptopu. Zkusím začít znovu. Nechci nic naznačovat, ale říkám si, že pokud NFT rozumí Paris Hilton, jistě mu nakonec porozumím také. Tato úvaha mě vede přímo na její oficiální stránku, kde nacházím článek s titulkem NFT mě vzrušuje – a vás by mělo taky. Podle Paris jde o inovativní způsob, jak mohou umělci interagovat se svými fanoušky. Zatím rozumím. Možná to je tou kávou?
Paris dál vysvětluje, že NFT využívá blockchainu, aby pomohl tvůrcům zvýšit hodnotu jejich díla a sdílet s fanoušky v reálném čase.
Zavírám Parisinu stránku a znovu hledám vysvětlení jinde, tentokrát na Forbes.cz, kde se dozvídám, že jde o nový způsob digitálního nakupování a prodeje umění a dalších médií. Následuje kaskáda ohromujících číselných údajů dokazujících, že se jedná o velký fenomén, větší každým momentem.
„Tohle je budoucnost. Je to jak mince z nějaké budoucí říše,“ cituje článek herce Williama Shatnera, který se proslavil rolí kapitána Kirka v první sérii seriálu Star Trek. Několik následujících minut si googluju Williama Shatnera a mou pozornost si získává příspěvek na Reddit.com: „Vzpomínáte, jak Kirk bojoval s plešatým mimozemským robotem pomocí obřího růžového dilda?“ To mě zajímá!
Už jsem trochu unavený. Opět tedy píšu do Googlu „Co to je NFT?“ a z vcelku pochopitelného důvodu souzním s článkem na Tyinternety.cz, jehož titulek zní: „WTF? Co jsou NFT a proč se GIFy prodávají za miliony?“ Konečně mi někdo rozumí.
Jenom škoda, že stále nerozumím já. „V blockchainovém ekosystému se každé aktivum, které je digitálně přenosné mezi dvěma lidmi, nazývá token.“ „Nezastupitelné tokeny jsou jedinečné tokeny. Tyto tokeny nejsou replikovatelné. Jedinečný aspekt je zapsán uvnitř metadat samotného tokenu a může být považován za trvalý, nezaměnitelný certifikát pravosti.“ „Jak možná víte, jedním z prvních využití byla hra CryptoKitties, která umožňovala uživatelům obchodovat a prodávat virtuální koťata.“
Vzdávám se. Naštěstí můžu. Vrabci na střechách našeho digitálního oddělení si štěbetají, že NFT nakonec vysvětlí Michaela Dombrovská. Michaela je z akademické půdy. Nejsem si jistý, jestli to značí půdu jako pole nebo půdu jako podkroví, ale každopádně to znamená, že ví přibližně vše a umí to vysvětlit. Moc se na to těším.
Děkuju za pozornost, tímto se s vámi loučím a vracím se do svého naivního světa, kde se umění prodává a nakupuje tak, že přijdete do galerie s penězi a odejdete s obrazem. To budu koukat, až zjistím, že Samantha není v And Just Like That..., protože sedí doma a obchoduje s NFT.