Společnost

Fejeton Martina Váši: Co růže přináší

Trpělivost růže přináší, říká se. Možná je ale lepší ptát se, co mohou růže přinést nám. Já přináším pár důvodů, proč je nosit.
O růžích bylo mnoho řečeno a mnoho napsáno. Slavných citátů o nich najdete nespočet, na každý pád víc než o jiných květinách. Víc než o uctívaných pivoňkách, o kontroverzních karafiátech nebo o tulipánech, co jsou neutrálnější než Helvetica. Každý, zdá se, má na růži nějaký názor. Růže se přitom neptá, jestli nám připadá banální nebo ne. Tiše dál roste, kvete, žije a umírá, navzdory tomu, co si o ní myslíme, navzdory tomu, jestli ji milujeme, nebo nenávidíme. Jen málokoho nechává zcela lhostejným. A protože patřím mezi první jmenované, mým nejmilejším citátem je ten od Richarda Brinsleye Sheridana: „Nepřijdeš do zahrady? Rád bych tě ukázal svým růžím.“ Jak osvěžující – někoho taky pro jednou zajímá názor růže.
Pocta se jim dá složit nejrůznějšími způsoby, což potvrzuje všestrannost jejich využití napříč kulturami i časem, od výtvarného umění a literatury přes medicínu a kosmetický průmysl až po gastronomii nebo dokonce politiku. Němý květ růže vydá za tisíc slov.
V žádném případě ale nechápejte ukázky z podzimních kolekcí, co fejeton ilustrují, jako důkaz o tom, že růže je trend. Růže a trend? Nechtějte ji rozesmát. Kdyby tomu tak bylo, byla by trendem už od dob Paula Poireta a tedy nejdéle vládnoucím trendem v historii módy. To jako trend příliš nezní, že?
Foto: Courtesy of Dior
Dior, podzim/zima 2021
Foto: Courtesy of Dries Van Noten
Dries Van Noten, podzim/zima 2021
Foto: Courtesy of Dior
Dior, podzim/zima 2021
  • Růže nám nastavuje zrcadlo. Stejně jako existují lidé, co se nemažou krémem s SPF, zřejmě protože si myslí, že jsou silnější než Slunce (silnější než Slunce!), existují lidé, co považují růži za symbol něhy a křehkosti. Růže přitom roste na Zemi posledních pětatřicet milionů let, takže jestli právě růže není symbolem nezlomnosti, pak nevím, co ano.
  • „Églantine je divoká růže, nedá se zkrotit,“ pověděla mi před lety Christine Nagel, zatímco mě provázela postupem stojícím za Myrrhe Églantine, její tehdy novou vonnou kompozicí pro Hermès. „Když ji utrhnete, její okvětní lístky okamžitě opadají a vám zbyde jen stonek s trny. A když ji máte na zahradě a chcete se jí zbavit, je to velmi obtížné. Vždy se vrátí.“ Vzpomenu si na její slova, kdykoliv na sebe tuhle toaletní vodou stříkám. Výborná připomínka, že by člověk měl být věrný tomu, v co věří, jinak opadá.
  • Maminka říká, že můj krém na ruce s vůní růže páchne jako stará bába. Jako by na bytí starou bábou bylo něco špatného. Je to docela příjemný stav mysli. Sám jsem víc starou bábou, než jí je leckterá stará bába, takže o tom něco vím.
Foto: Courtesy of Dries Van Noten
Dries Van Noten, podzim/zima 2021
Foto: Courtesy of Dior
Dior, podzim/zima 2021
Foto: Courtesy of Dries Van Noten
Dries Van Noten, podzim/zima 2021
  • Nedávno jsem v článku od Cindy Kerberové četl o studii vedené doktorkou Franziskou Neumann z Univerzity ve Freiburgu, což netuším, kde leží, ale na tom nesejde, hlavně, že to zní důvěryhodně. Porovnávala studijní výsledky mezi dvěma skupinami. První skupina byla během spánku i závěrečného testu prakticky neustále obklopena vůní růže. Druhá skupina nikoliv. Byli to studenti z první skupiny, kdo zvládl test na výbornou a pamatoval si z látky více než studenti ze skupiny druhé.
  • A věděli jste, že růžový olej, dodnes používaný pro svou schopnost pleť vyživit, zjemnit, sjednotit a rozjasnit, používala už Afrodita, středověká řecká bohyně lásky, sexuality, plodnosti a krásy a tedy první beauty influencerka? Jestli byl dost dobrý pro ni, je dost dobrý i pro mě.
  • Když už jsem u krásy, obdivuji, že si ji růže dovede uchovat do samého konce a s ošklivostí se nezaplete, ani když její okvětní lístky drží už jen na dobré slovo. A pak, pak se může s trochou snahy reinkarnovat. O pot-pourri jste jistě slyšeli. Sexy francouzské označení (doslova shnilý hrnec) skýtá jednoduchý způsob, jak si provonět interiér.
Foto: Courtesy of Ingredients
Parfémová voda Rose Noir, Byredo (prodává Ingredients), 4900 Kč
Foto: Courtesy of Louis Vuitton
Louis Vuitton, podzim/zima 2021
Foto: Courtesy of Ingredients
Parfémová voda Rose of No Man's Land, Byredo (prodává Ingredients), 4900 Kč
  • Anebo můžete růže oškubat, ještě než uvadnou, a být jako Kleopatra, která si před návštěvou Marka Antoina byla schopná poručit v hodovním nebo trůnním sále vrstvu okvětních lístků růže vysokou přes půl metru. Krok hodný megalomanského psychopata, zajímá-li vás můj názor. Inspirativnější mi připadá její požadavek, aby otroci namáčeli plachty její lodi do růžové vody, díky čemuž se za ní při plavbě táhla vonná trajektorie. Jedno z takových setkání na vodě mimochodem zachytil malíř Lawrence Alma-Tadema v roce 1883, doporučuji dohledat. Egyptská panovnice, byť obklopená růžemi, na obraze vypadá, že by si nejradši dala šlofíka, což krapet vyvrací teorii Franzisky Neumann.
  • Jistější než máchat v ní textilie bude dle mého skromného soudu aplikace růžové vody na pleť. Pokud byste si nepřipadali bystřejší jako studenti Univerzity ve Freibugu, nezoufejte, úplná ztráta času a energie to jistě nebude. Růžová voda se při zkrášlovacích rituálech používá od sedmého století před naším letopočtem. Bylo by divné, kdyby člověk něco dělal takovou dobu zbytečně, nemyslíte?
  • A pokud jde o módu, jako každá sezona, i tato nabízí růži v řadě podob, od abstraktních po absurdně konkrétní. (Ukazuju na tebe, Virgile Ablohu.) Řiďte se emocí, kterou růže probouzí ve vás, ne tím, co symbolizuje druhým. Jak praví Julie v Romeovi a Julii: „Co je po jméně? Co růží zvou, i zváno jinak vonělo by stejně.“ A má recht.
Foto: Courtesy of Buly 1803
Vonná svíce Conversation dans un parc, Buly 1803 (prodává Buly 1803), 150 €
Foto: Courtesy of Etro
Pánský opasek, Etro (prodává Etro), 280 €
Foto: Courtesy of Buly 1803
Parfémová voda Conversation dans un parc, Buly 1803 (prodává Buly 1803), 150 €
Jako zdroj pro tento fejeton posloužila mimo jiné kniha Rosa: The Story of the Rose od Petera E. Kukielskiho.