Společnost

Co nepotřebujete, ale možná chcete vědět o kávě

Michaela Illíková, Coffee Ambassador značky Nespresso, o tom, kolik kávy denně je příliš nebo kde pila tu nejlepší.
Kdybyste měli o Michaele Illíkové vědět jedinou věc, pak tu, že je plná překvapení. Překvapila mě hned při prvním setkání. Tohle je ten odborník na kávu, s nímž pojedu na workshop do Berlína? blesklo mi hlavou. Představoval jsem si, že bude vypadat jako... nevím, otec Fouras? Mea culpa. Místo toho přišla slečna elegantní vzhledem i jednáním. A taková byla i kdykoliv jindy, kdy se díky kávě naše cesty protnuly. Vlastně jsem ji jinak než dokonale upravenou viděl jedinkrát – když mi poslala fotky z Ironmana. Ačkoliv věřím, že zrovna Michaela by ten 226kilometrový triatlon zvládla i na podpatcích.
Foto: Archiv Nespresso
Michaela Illíková, Coffee Ambassador Nespresso
Největším překvapením pro mě nicméně bylo, že na rozdíl od spousty (mnohdy bohužel samozvaných) odborníků mě Micheala nezahltila sérií skličujících instrukcí, jak kávu správně pít. Místo toho jako by se řídila jediným pravidlem: Pití kávy si člověk musí především užít, ať už to znamená cokoliv.
Pochopitelně jsem neodolal a požádal ji o vyplnění dalšího ze svých všetečných dotazníků.
Foto: Archiv Vogue Czechoslovakia
Doplňte větu: Život bez kávy je jako… řeka bez vody.
Jaký je kávový ekvivalent ponožek v sandálech – o čem si všichni myslí, že je to špatně, ale přitom to vůbec špatně být nemusí? Káva, co tak chutná, třeba z Laosu, Nepálu. I hutné zatuchlé tóny jsou kávě blízké, ale řekněme spíše, že mají aroma tlejícího pralesa.
Zábavný fakt z historie kávy? Ludvík XIV. nejdříve kávu zdanil, a tak málem zanikla nová zvyklost ji popíjet. A pak se zase díky němu dostala do světa.
Proč je důležité mít ke každému druhu kávy jiný hrnek? Skleničku! Anebo tenký porcelán pro mě, prosím! Pro jiného tlustou keramiku… každému dle jeho gusta.
Která země má nejvyspělejší kávovou kulturu? Austrálie, Skandinávie.
Je kyselá káva vůbec někdy správně? Ale jo, když vám chutná.
Která káva Nespresso je absolutní bestseller? Ta, co pije George. Volluto. What else!
Foto: Archiv Nespresso
Káva Volluto, Nespresso (prodává Nespresso), kapsle za 9,90 Kč
Kolik kávy denně je příliš? 34 při setkání s novináři, ale zjistíte to až ve 3 ráno. Jinak 6x espresso je OK. (Ale bez tabulky čokolády.)
Opravdu byla káva posvěcená papežem? Si! Mu chutnala!
Nejčastější mylná představa o kávě? Že „pravá brazilská káva“ pochází z Brazílie a že nás káva s mlékem bude stát zdraví!
Pěstování bavlny se odsuzuje za to, že je neekologické. Jak si v tomto ohledu stojí káva? Řeší se odlesňování, ale třeba káva s pečetí zelené žabky je zárukou udržitelného pěstování.
Co o kávě vás během vaší kariéry nejvíce překvapilo? Když jsem přestala sladit a furt mi chutnala.
Kde jste pila nejlepší kávu svého života? Tu poslední „nejlepší“ teď v Alsasku. Po pěti hodinách na kole byl můj Dharkan v termohrnku stále lahodný – i vsedě na asfaltu parkoviště.
A kde tu nejhorší? To se neříká.
Jakou kávu byste si (už) nikdy nedala a proč? Cappuccino, co vypadá jak sněhulák, a když ho vypijete, pěna zůstane stále v šálku.
Mimochodem, skvrna v rohu dotazníku je od Volluta.