Společnost

6 věcí, které definují Palomu Elsesser, nejvíce cool modelku současnosti

Nejprestižnější přehlídky sezony podzim-zima 2022-2023 se neobešly bez Palomy Elsesser. Právě její osobnost, tvář i křivky upoutaly pozornost módního průmyslu natolik, že byla korunována modelkou roku. Dokladem jsou i obálky pro americkou či španělskou Vogue. Jaká byla její cesta na výsluní?
Foto: Getty Images
Paloma Elsesser

Dětství v rytmu hudby

Paloma Elsesser se narodila 12. dubna 1992 v Londýně afroamerické matce a švýcarsko-chilskému otci, vyrůstala v Los Angeles a studovala převážně na soukromých školách. Svou výchovu však často popisuje jako neobohémskou — otec byl totiž muzikant, takže dost času strávila v nahrávacích studiích, navštěvovala festivaly a poslouchala Björk, Kate Bush nebo Christinu Aguileru.

Studovala psychologii a literaturu 

Když byla Paloma mladší, nemyslela si, že se stane modelkou. Ve skutečnosti toužila být spisovatelkou nebo psycholožkou, a tak šla studovat psychologii a literaturu na The New School v New Yorku. Dnes ji stále baví psaní a tvorba poezie.

Kariéru jí pomohla nastartovat Pat McGrath

Když Pat McGrath, uznávaná make-up artistka a blízká přítelkyně Kate Moss nebo Naomi Campbell, hledala před lety jedinečné tváře pro svoji značku dekorativní kosmetiky, narazila na instagramový účet Palomy Elsesser a byla okouzlená. Následně se stala Palominou mentorkou v oblasti beauty světa a první lukrativní přehlídky na sebe nenechaly dlouho čekat.

Nebojí se mluvit o svých problémech

I když její osobnost, tvář i křivky upoutaly pozornost módního průmyslu, na přehlídkových molech se dosud plus-size modelek vyskytují stále pomálu. Paloma Elsesser moc dobře ví, že v západním módním a kosmetickém odvětví reprezentuje rozmanitost těl, ale i barev pleti. A přestože zažívá obrovský úspěch, spokojená se situací rozhodně není. Se speciální škatulkou se jednoduše nespokojí. Ráda by proto připravila půdu rovnou pro celou generaci mladých dívek, které nesplňují standardní kritéria. Tvrdě také bojuje proti diskriminaci černochů a jejím tématem je i body positivity nebo duševní zdraví (přiznala, že trpěla závislostmi a depresemi). Nebojí se říkat věci tak, jak jsou.
Foto: Getty Images
Paloma Elsesser
Foto: Getty Images
Paloma Elsesser
Foto: Getty Images
Paloma Elsesser

Byla zvolena modelkou roku 

Paloma Elsesser byla před dvěma lety dle webu Models.com korunována modelkou roku. Prestižní titul jen potvrzuje její umístění mezi 50 nejvyhledávanějších tváří módního průmyslu. 

Pravidelně se objevuje na módním mole

Poté, co se osvědčila na molech Lanvin, Chloé, Fendi a Versace, je u módních návrhářů stále žádanější. Během týdne módy podzim-zima 2022-2023 už tak měla o skutečný přehlídkový maraton postaráno: V New Yorku zářila na přehlídkách Michael Kors, Brandon Maxwell, Altuzarra, Eckhaus Latta, Gabriela Hearst, Maryam Nassir Zadeh, v Londýně u kolekce Simone Rochy, Conner Ives, 16 Arlington, Supriya Lele, Nensi Dojaka, v Miláně pak oblékla kousky Marni nebo Philosophy di Lorenzo Serafini. Jinými slovy: Paloma Elsesser je jednou z nejvíce cool modelek současnosti.