Společnost

Jak na sváteční menu online

Od náhražek potravin až po využití všech ingrediencí, Laura Jackson radí, jak se i ve sváteční čas podělit o radost z jídla s rodinou a přáteli.
„Jsem spíš extrovert a kromě vaření většinou nedělám nic jiného sama,“ vysvětluje ze svého londýnského domova Laura Jackson, zakladatelka Hoste supper club. Stejně jako většina z nás se v karanténě vypořádává s nudou nebo špatnou náladou poctivým vařením. „Zní to asi šíleně, ale opravdu mě baví loupat brambory a krájet zeleninu při poslechu krimi podcastů. Když toho je na mě moc, je nejlepší být v kuchyni sama. Nemám u sebe ani telefon a je skvělé mít čas na přemýšlení.“
Na druhé straně se vaření a sdílení receptů stalo důležitou součástí toho, jak zůstáváme ve spojení se svým okolím. 
„Má kuchyň je teď prázdná, ale to neznamená, že nemůžu povečeřet online s přáteli. Je to skvělý způsob, jak lidi přinutit, aby teď zůstali doma, a přitom jim umožnit, aby byli v kontaktu s nejbližšími.“
Stáhněte si aplikaci Houseparty, použijte Google Hangout nebo si zavolejte přes Skype, Laura Jackson se dělí o několik tipů, jak se propojit s ostatními prostřednictvím lásky k jídlu.

Nakupujte jídlo zodpovědně 

Při přípravě menu využijte v první řadě všechno, co máte doma. Panické nakupování zvláště před svátky není rozumné, ekologické ani zodpovědné.

Atmosféra je důležitá

Stejně jako u klasického oběda nebo večeře věnujte pozornost osvětlení a umístění stolu. Při online setkání s rodinou a přáteli budete potřebovat hodně světla už jen proto, aby bylo vidět, co děláte. A ať už doma plánuje zenový klid nebo chcete atmosféru oživit hudnou, přeneste dobrou náladu na ostatní. 

Nebojte se improvizovat

Přišel čas na to být opravdu kreativní. Dnes například budu připravovat koláč, ale nemám žádná vajíčka. Bude prostě veganský. Máslo klidně vyměním za kokosový olej. Když nebudu mít správnou mouku, budu experimentovat s mletým ovsem. 

Dokonalý úhel

Kam umístit notebook? Dávám ho na vysokou misku, aby na mě bylo dobře vidět.

Na vzhledu nezáleží

Vaše jídlo nemusí vypadat fotogenicky, celé to je spíš o tom vyzkoušet něco nového a inspirovat ostatní k tomu, aby udělali totéž.

Využijte mrazák co nejlépe

Existuje mnoho surovin, které můžete zamrazit a vytáhnout kdykoliv na přípravu. Skvělým příkladem jsou bylinky, které později oživí i sýry nebo tousty. Dejte je do mrazáku, a když je budete potřebovat, jenom je posekejte. To samé platí pro některé druhy zeleniny a ovoce. Můžete je pak rovnou hodit do smoothie.

Užijte si přípravu

Když pořádáte oběd nebo večeři u sebe doma, hosté většinou nevidí samotný proces přípravy. Když však pořádáte virtuální vaření, rozhodně je o tento zážitek nenechte připravit.

Pomáhejte

Vždy mě inspirují restaurace, kam ráda chodím. Objednejte si proto občas hotové jídlo domů a podpořte tak svůj oblíbený podnik.