Trendy

Jarní bundy a saka od českých návrhářek jsou letos mimořádně vydařené

Kabát, nebo bunda? Věčná otázka na jaře, kdy teploty lítají z jednoho extrému do druhého, má jednoduchou odpověď, kterou najdete u lokálních módních značek. Inspirujte se pro své jarní nákupy u talentovaných českých návrhářek. Toto jsou trendy bundy a saka made in Czech.
Krátké bundičky (obzvlášť ty s precizně zpracovanými potisky a z prémiových materiálů) rozzáří každý outfit. A co sako? To se během posledních sezon už definitivně zbavilo nálepky nudného office kousku, který musíme nosit z povinnosti, nebo dokonce z úcty k nesmyslným pravidlům dress codu. Sako je dnes naštěstí variabilním svrškem, který lze přehodit přes koktejlový slip-dress, stejně jako přes tepláky s cropped topem, nebo mikinu s kapucou (ano, trendy nultých let jsou back) A hlavně, v případě saka platí, že čím větší, tím lepší, ale s blížícím se létem hledejte i zkrácenou verzi.

Sako a křivák pro základ šatníku? Jedině k Denise Nové

Pojďme si to přiznat: žádný nový kousek oblečení ve skutečnosti nepotřebujeme. Máme plné skříně, a přesto nás věčně drtí pocit, že nemáme nic na sebe. Módní průmysl, marketing a další faktory, které by šly lakonicky shrnout pod úsloví „žijeme ve společnosti“ v nás permanentně udržují touhu po novinkách, které nám mají pomoci k imaginární dokonalosti (jenže té z principu dosáhnout nelze, jsme jen lidi). Nic nového nepotřebujeme, jen chceme. A víte, co bych chtěla já? Základ šatníku, který na rozdíl od nás, lidí, nezestárne. A přesně takový si můžeme vybudovat u Denisy Nové. Ať už jde o dokonale padnoucí lehce oversized sako, nebo o krátký, zato výstižný kožený křivák. Prémiové materiály, řemeslné zpracování a nadčasovost. Počkat, tohle je možná šatník, který možná potřebujeme! Udržitelný, maximálně kombinovatelný a nesmrtelný.

Biker jacket? Žakárový! Romantické i praktické kousky od Lay Sedlákové

Lay Sedláková se dlouhodobě zabývá nadčasovou módou a osobitě zpracovává klasické kousky, jako jsou trenč, košile nebo košilové šaty. Prostě a jednoduše: tvoří oblečení, které se snadno nosí, kombinuje, takže stojí za to si ho pořídit. Bonus navíc, který právě Lay nabízí, je ale špetka hravosti, se kterou autorka ke klasice přistupuje. Ta se u ní neprojevuje ani tak střihovými experimenty, jako spíš barevností nebo potisky. Její kolekce na jaro – léto 2024 nabízí nositelné biker jackets, sako, bomber a šortky s vysokým pasem, které můžete nosit ve sladěných setech, k džínám, ale klidně i k teplákům nebo k minimalistickým kouskům, přičemž pokaždé úspěšně docílíte jiného typu outfitu. V těchto bundách, které jsou střihem inspirovány zúženou siluetou motorkářských bund, se přitom skrývá velká dávka romantiky — žakár a květinové vzory nás berou do empírových a viktoriánských salonků a nabízí velmi nečekaný twist na poměrně konzervativní kus, který známe v černé kůži.

Nejvíc cool bundy ve městě by MiJa

Mia Jadrná pracuje s udržitelností. V jejím podání však nejde o prázdné fráze, ale o tvůrčí přístup, kde forma udává cestu obsahu. Pracuje se zbytkovými metrážemi a také s odřezky látek, které vznikají například při práci v ateliérech jejích návrhářských kolegů — třeba Laformely, Mira Saba nebo Terezy Rosalie Kladošové. Z odstřižků pak vytváří metráže originálních látek, ze kterých šije: od drobností, jako jsou kloboučky nebo kabelky až po bundy a bundičky. Oživuje tak mimo jiné polozapomenutou československou textilní techniku „art protis“. Své tvorbě s nadsázkou říká „postcompost couture“, kreativní spin na vysokou krejčovinu, která je v jejím podání velmi gen Z cool, ale o nic méně řemeslná. Výhodou její techniky (a pro nositele příjemným bonusem) je ovšem naprostá originalita: žádná bunda z principu nemůže být, a ani není stejná. Kromě e-shopu, kde seženete variace na biker bundy, saka či krátké kabátky si můžete domluvit i osobní schůzku a bundu nechat ušít na míru a z odstřižků, které jen budete chtít.

Upcyklované sako od On The Boat

Ani Jana Horejšová, zakladatelka brandu On The Boat, co se týče udržitelnosti, nežertuje. Její značka totiž vyloženě vznikla jako jasná odpověď na negativní fenomény spojené s fast fashion. Z velké části tak pracuje s technikou upcyklace. Materiály a oděvy pro výrobu upcyklovaných kousků jsou outsourcované z nejrůznějších online bazarů a second-handů a právě díky Janě Horejšové, absolventce oděvní školy v Liberci, dostávají druhý život a velmi cool fazonu. Hlavní roli tu ale hrají saka: oversized, cropped nebo kreativně dozdobené nejrůznějšími aplikacemi. Ale v nabídce objevíte i sukně, vesty, topy i košile, které se sakem dokonale nakombinujete.

Autorská džíska od Terezy Rosalie Kladošové

Denim je klasika. Co ale takhle tentokrát sáhnout po kousku, který bude vybočovat? Tereza Rosalie Kladošová je mladá návrhářka, jejíž barevnou a hravou tvorbu nelze nemilovat. I k denimu přistupuje s obrovskou kreativitou, její Sea Foam Jacket nebo denim Jacket with Frills z kolekce, která je inspirována mořem, jsou extrémně nositelné kousky bez banality, k níž může denimová klasika někdy sklouznout. V repertoáru Kladošové na jaro a léto kromě džínoviny nechybí rovná bílá bundička s ručně malovanými květy ve výrazných pop-artových barvách. K mání je i sako (s matching kalhotami) s hypnotickým potiskem, který evokuje květiny, ale na druhý pohled je daleko sofistikovanější — v pastelových barvách.