Společnost

Voices of Ukrajina: Vůči Ukrajincům cítím morální odpovědnost

Cítíme, že svět si na tuto válku pomalu zvyká, ale každý den na Ukrajině umírají lidé. Nemůžeme dovolit, aby se z toho stalo něco všedního. Je důležité nevzdávat se a mluvit o tom, dokud tato krvavá válka neskončí, říká Valeria Guzema. Tato návrhářka šperků a aktivistka v dalším díle rozhovorů #VoicesofUkrajina se rozpovídala o tom, jak s ročním synem utíkala do bezpečí, přišla o dům i blízké přátele, a také prozradila, co ji dál žene kupředu.
Foto: archiv značky
Valeria Guzema
Rodiče ji od toho, aby se stala návrhářkou šperků, odrazovali. Nakonec ale pomohla babička, která Valerii věnovala počáteční kapitál. Psal se rok 2016 a bývalá novinářka a producentka si svůj sen začala plnit. Svými jemnými, a přesto výraznými zlatými šperky si rychle vybudovala klientelu, přitáhla pozornost médií. Následně získala cenu za nejlepší start-up roku, přišla nominace na Nejlepší návrhářku šperků na Best Fashion Awards 2018... Ten rok také představila svoji kolekci na fashion weeku v Los Angeles. 
Její portfolio čítá 33 kolekcí z bílého a žlutého zlata, ke kterému postupně přidala bílé diamanty. Nedávno také uvedla na trh charitativní řadu Freedom v barvách ukrajinské vlajky. 
Valeria Guzema, stejně jako miliony dalších Ukrajinek, musela opustit svou zemi a začít přemýšlet a žít jinak. 

Jak vzpomínáte na 24. únor?

Ten den se změnila nejen má práce, ale celý život. Nejdříve jsem ani nedokázala myslet na práci, jen jsem se bála o své blízké a celý tým. Zároveň jsem musela řešit finanční rezervy, kterých moc nebylo. Těsně před válkou jsme totiž začali budovat nový showroom... Ale první, co jsem udělala, bylo to, že jsem převedla milion hřiven (cca 30 tisíc euro) na ukrajinskou armádu a vyplatila všem mzdy. 

Jak vypadá vaše práce v současné době? 

Je mnohem intenzivnější než kdykoliv předtím. Už v dubnu jsme obnovili prodej a vstoupili na mezinárodní trh. Visím neustále na telefonu. Spoustu věcí teď musím zvládat sama. Většina mého týmu pracuje na dálku, někdo zůstal na Ukrajině, jiní odešli do zahraničí, aby našli bezpečné místo pro sebe a své děti. Hodně zároveň cestuji, navštěvuji veletrhy, showroomy, výstavy. Sama prodávám, nedávno jsem třeba vlastnoručně musela vyrobit podložky pro šperky. Je to jako ocitnout se znovu na začátku. Spousta věcí je pro mě nových, ale jsem připravena na každou další výzvu. Hodně času mi zabírá i dobrovolnictví.

Vedle značky Guzema Fine Jewelry jste založila vlastní nadaci Guzema Foundation. Čím se zabývá? 

Pomáháme ukrajinské armádě, nemocnicím a uprchlíkům. Podílím se na získávání finančních prostředků a koordinaci těchto procesů. Dává mi to sílu a možnost uniknout od hltání zpráv a dělat něco užitečného.
Foto: archiv návrhářky
Valeria Guzema

Kde teď žijete?

Hned v prvních dnech války jsem se rozhodla opustit Ukrajinu, i když to bylo velmi těžké psychicky i fyzicky. Mému synovi je necelý rok, takže jsem se příliš bála možnosti zůstat s ním na Ukrajině. Můj mateřský instinkt mi ale naznačoval, že musíme okamžitě odejít. Nyní dočasně bydlíme ve španělské Valencii. 

Zůstala jste sama s miminkem, nebo jste mohla odjet i se zbytkem rodiny? 

Máme štěstí, že jsme s manželem spolu. Zákony mu umožnily odjet. Ale můj táta je stále na Ukrajině, stejně jako mnoho mých přátel a kolegů. Takže pokaždé, když čtu o leteckém poplachu nebo explozích v ukrajinských městech, děsí mě to.

Jak je na tom váš tým?

Zachovali jsme všechna pracovní místa a vyplácíme mzdy, nepřetržitě od začátku války. Jsme rozptýleni po celém světě, díky Zoomu ale zůstáváme v kontaktu.

Co vám dává sílu k práci? Vést společnost během války musí být velmi náročné a stresují. Co vás motivuje jít dál?

Válka je obrovskou výzvou nejen pro byznys, ale i pro lidi, a bohužel ne každá firma to ustojí. Ale přizpůsobujeme se nové realitě, jdeme dál. Dnes Ukrajinci potřebují schopnost být flexibilní — více než kdy předtím. Podnikat v době války je těžké, ale já vím, proč to dělám. Jsem patriot a nemám právo vzdát se. V zájmu budoucnosti mé vlasti, v zájmu budoucnosti mého dítěte, které by mělo vyrůstat ve své nezávislé zemi. Na Ukrajině jsem známá nejen jako podnikatelka, ale také jako aktivistka, takže mám vůči Ukrajincům morální odpovědnost. Přiznám se, že někdy to je hodně těžké a probrečím celé noci, ale druhý den ráno vstanu a bojuju dál. Jsem si jistá, že dobro vždycky zvítězí. Modlíme se a věříme, že tato noční můra brzy skončí.

Slyšela jsem, že jste přišla o dům v Černihivu...

Když to 24. února všechno začalo, moje matka navrhla, abychom hromadně odešli do našeho venkovského domu v Černihivu (staroslovanské město na severu Ukrajiny, pozn. red.). Ten jsem, mimochodem, vždy považovala za to nejklidnější místo na světě. Shodou okolností jsme se rozhodli jít směrem na západ a tam se dozvěděli, že už 26. února zasáhla náš dům bomba. V tu chvíli jsem si uvědomila, jak důležitý je každý krok, každé rozhodnutí, které učiním. Zničený dům ale není zdaleka to nejhorší, co se stalo. Během války jsme přišli o blízké rodinné přátele — a to je děsivé. Někteří z našich kamarádů byli vážně zraněni a nyní se léčí. Každé ráno se probouzím a pořád mám pocit, že je to jen špatný sen. 
Pokaždé, když čekám na zprávu od svých blízkých, čtu zprávy o explozích nebo se dozvídám o násilí na dětech a ženách, srdce se mi stahuje bolestí.

Máte zprávy o tom, jak to v Černihivu teď vypadá?

Naštěstí se situace zklidnila. Místní úřady a lidé se po nepřátelských akcích snaží město znovu postavit. Celý vodovod města byl zničen, mnoho lidí již nemá své domovy, nefunguje tam elektřina. Je to složité, ale Ukrajinci jsou velmi silný národ, město už vyčistili, zasadili květiny a pokouší se zahladit stopy války, obnovit zničené domy. 

Už před válkou jste pomáhala nemocnicím prostřednictvím své nadace. Čemu se teď Guzama Foundation věnuje? 

Zpočátku jsme pomáhali černihovské krajské dětské nemocnici. Zaměření naší práce jsme ale byli nuceni změnit. Teď pomáháme ukrajinské armádě municí, přeplněným nemocnicím, které trpí nedostatkem potřebného vybavení, léků a zdravotnického materiálu. Zároveň cílíme na rodiny uprchlíků. Od začátku jara proto dáváme čistý zisk z prodeje šperků nadaci. Přišli jsme také s charitativní kolekci šperků Freedom: srdce na žlutém a modrém provázku. 

Olena Zelenská měla vaše šperky z kolekce Freedom na zápěstí, když se v Užhorodu setkala s Jill Biden. Navrhla jste šperky právě pro tuto příležitost?

Paní Zelenská je naší dlouholetou klientkou a měla na sobě šperky Guzema Fine Jewelry jak v den prezidentské inaugurace, tak na různých národních a mezinárodních akcích. Sbírku Freedom jsme vytvořili na podporu Ukrajiny během války. Udělalo mi obrovskou radost, že si tyto šperky vybrala právě na tuto příležitost. Bylo to čistě její rozhodnutí. Jsem velmi hrdá, že si vybírá lokální produkci, která dává smysl. 

Jak vnímáte roli vašeho prezidenta?

Když v roce 2019 nastupoval do úřadu, mnoho lidí mu nevěřilo. Nyní je ale jedním z nejpopulárnějších světových lídrů 21. století, tolikrát ukázal svou sílu, kompetenci a vůdčí kvality. Jsem na něj hrdá za to, že se nebojí bojovat a neopustil zemi, a nadále zůstává v Kyjevě, aby bránil naši zem. Spolu s celým ukrajinským národem ukazuje světu, co znamená jednota, hrdinství a odhodlání.

Minulý týden jste se spolu se svou značkou zúčastnila charitativního pop-upu v Praze. Jak jinak si můžeme koupit vaše krásné šperky?

Šperky lze nyní zakoupit online na našich stránkách, kde nabízíme dopravu zdarma do jakékoli země na světě. Z pochopitelných důvodů neprodáváme, ani nezasíláme do Ruska a Běloruska, takové objednávky prostě nezpracováváme. Také se povedlo obnovit showroom v Kyjevě, kde si klienti (v Kyjevě je jich stále hodně a lidé se stále častěji vracejí ze zahraničí) mohou kolekce prohlédnout a vyzkoušet. Co se týče zbytku Evropy, další pop-upy se budou konat například v Paříži a Miláně. 

Jaké kolekce na pop-upy přivážíte? Máte jich přece jen hodně. 

Jde hlavně o nejikoničtější kousky z pěti klíčových kolekcí jako DropDrop a Hidden Beauty. A samozřejmě nechybí naše charitativní řada Freedom, protože klíčová je pro nás teď podpora Ukrajinců po celém světě.
Další rozhovory ze série Voices of Ukrajina najdete zde.