Společnost

Voices of Ukrajina: Najaly jsme psychology, kteří nám pomáhají vyrovnat se s obrovským tlakem

Tým Vogue Czechoslovakia je v intenzivním kontaktu s ukrajinskou redakcí a jejími spolupracovníky a přinášíme slova těch, kterých se situace přímo dotýká: V nejnovějším dílu série rozhovorů #VoicesofUkrajina o tvrdé realitě a módě v době války mluví zakladatelky úspěšné ukrajinské značky Sleepers. Jedna Ukrajinka, druhá Ruska.
Foto: archiv značky
Kate Zubarieva a Asya Varets, zakladatelky značky Sleeper
Bývalé módní redaktorky Kate Zubarieva a Asya Varetsa tvoří už osm let pod značkou Sleeper. Jejich pyžama s peříčky, hedvábné domácí kousky a lněné šaty byste našli v šatníku většiny celebrit a instagramových trendsetterek. Ukrajinskou značku, která se rychle prosadila nejen na domácí půdě, ale především ve světě, najdete mimo jiné i na Net-a-porter. Kate a Asya zkrátka zvládly obstát na globálním trhu ještě dříve, než přišla masivní poptávka po pohodlném a stylovém domácím oblečení, v kterém můžete s grácií absolvovat i pracovní videocall.
Válka, kterou 24. února 2022 v časných ranních hodinách vyhlásila Ruská federace Ukrajině, přirozeně zasáhla i tyto dvě ženy. „Ani v těch nejdivočejších snech by nás nenapadlo, že se něco takového může stát,“ říká Kate Zubarieva. „Pořád mi to připadá jako zlý sen, ale je to bohužel skutečnost.“ Místo romantických šatů a setů kabátků a kalhot teď řešíme krutou realitu. „Pomáháme ozbrojeným silám Ukrajiny a uprchlíkům. Většina našeho mužského personálu se nechala naverbovat do armády a teritoriálních obranných sil,“ popisuje. „Z celého týmu Sleeper se stali dobrovolníci, ale zároveň dál děláme i svou práci.“ 
„Když mluvíme o našem podnikání, věříme, že krizové řízení je jeho základní součástí. Takže, když se objevily první informace o invazi v americkém tisku (předcházely dva měsíce před tím), měli jsme jako firma připravený plán s možnými kroky v případě války,“ tvrdí Asya Varetsa.  
Jakmile invaze skončí, okamžitě se vrátím domů na Ukrajinu.
Na rozdíl od jejich kolegů — obě byly na začátku války v zahraničí. Kate v Turecku, kde spolu s partnerem strávila celou zimu, Asya s manželem a synem zase už nějakou dobu žije v Kodani. Jejich rodiny ovšem dál zůstávají na Ukrajině a v Rusku. ‚‚Jakmile invaze skončí, okamžitě se vrátím domů na Ukrajinu,“ je rozhodnutá Kate s tím, že neplánuje žít v jiné zemi než právě v rodné Ukrajině. 
Asya pochází z Ruska, kde její rodina stále žije. „Podporují naše vidění světa a negují propagandu. Vidí a rozumí všem těm hrozným věcem, které se na Ukrajině dějí,“ odpovídá Vogue na otázku, jak vidí současnou situaci v zemi, kde dochází k masivnímu zatýkání těch, kteří se veřejně postaví proti válce. V zemi, kde se propaganda a lži staly každodenní realitou. Asya proto veškerou energii věnuje těm, kteří její pomoc potřebují. Těm, kteří nejsou v bezpečí a jejichž domovy zničila ruská armáda. „Moje rodina moji účast nepotřebuje. Každý z nás je zodpovědný za své činy a místo, kde chtějí žít. Přála bych si, aby opustili Rusko, ale je pouze na nich, jak se rozhodnou,“ dodává.

Móda v době války

Foto: archiv značky
Dílny značky Sleeper před válkou
Foto: archiv značky
Kyjevský showroom značky Sleeper před válkou
S celým svým týmem obě zakladatelky značky zůstávají v každodenním kontaktu. „Pracujeme na přestěhování našich lidí do Turecka, kde jsou již připraveny všechny výrobní kapacity,“ komentuje Asya. „Jsme zodpovědné a nemohly jsme fakta ignorovat,“ dodává Kate. „První vlnu zaměstnanců a švadlen, jež se podílejí na výrobě, jsme  už do Turecka vyslaly, abychom jako značka mohli pokračovat v práci a dál vytvářet pracovní místa. Dává nám to sílu a pomáhá se soustředit na budoucnost. Budoucnost, která je plná krásy a míru, který jistě zvítězí.“ Vedle nové lokace pro výrobu mají sklady ve Spojených státech nebo ve Velké Británii, odkud expedují aktuální kolekce.
Najaly jsme psychology, kteří našemu týmu pomáhají vyrovnat se s tím obrovským tlakem.
Asya zdůrazňuje, že bezpečí jejich spolupracovníků je pro ně naprostou prioritou, stejně jako udržet byznys a dál platit mzdy. „Většina interních procesů díky tomu funguje a zůstává stabilní, což také přináší všem jistotu bez ohledu na to, kde se zrovna nacházejí. Někteří naši lidé zůstávají na západní Ukrajině, jiní odešli do Rumunska, Polska, Belgie ke svým příbuzným. Práce na dálku v době koronaviru nám ukázala, že i takto umíme efektivně fungovat.“ Kromě stálého výdělku pro své zaměstance zajistily obě majitelky svému okolí i psychologickou podporu. „Najaly jsme psychology, kteří našemu týmu pomáhají starat se o sebe, zůstat silní, aby mohli podporovat své blízké a rodiny a naučit se vyrovnat se vším tím tlakem.“
Zájem o ukrajinskou módu pociťují zakladatelky značky Sleepers i na sobě. Poskytují rozhovory, dostávají prostor v rámci sociálních sítí, obchodní partneři je podporují. Protože čím větší pozornost ukrajinskou scéna dostává, tím lépe. Značky mohou platit své zaměstnance a dávat jim práci i bezpečné útočiště do doby, než válka skončí. „Lidé z celého světa pomáhají Ukrajině. Naše múzy sdílejí naše příspěvky o fondech a organizacích, které se nyní starají o Ukrajince. Kupují pyžama a šaty Sleeper, čímž také podporují ukrajinskou ekonomiku. Velmi si toho vážíme.“ 
Každé ráno hledám ve zprávách dvě věci. Že se ruské jednotky vracejí domů a nekrolog, který bude na titulních stránkách všech novin.
Na co Kate myslí, když se ráno probouzí ve svém prozatímním domově? „Jen se snažím připravit na další den, žít přítomností a plánovat, co teď budu dělat. V posledních týdnech hltám zprávy, zjišťuji, která místa byla v noci zničena bombami zjišťuji, zda jsou moji příbuzní a přátelé v bezpečí,“ líčí a dodává: „Je to nová realita. Jsme tam, kde jsme. Ale je jasné, že to nebude trvat věčně. Hledám ve zprávách hlavně dvě věci: Že se ruské jednotky vracejí domů a nekrolog jednoho konkrétního muže. Předpokládám, že to bude na titulních stránkách všech novin.“