Společnost

Recept na štěstí

„Když dělám vše tak, jak nejlépe právě dokážu, mám čisté svědomí. A to je pro spokojenost a štěstí dobrý základ.“ U příležitosti Mezinárodního dne štěstí se Vogue CS zeptala happiness manažerky Kateřiny Horiszny na zaručený recept, jak jej dosáhnout.
  • pěstujte si dobré vztahy v práci i mimo ni
  • najděte si práci, která vám dává smysl
  • pracujte v pracovní době a odpočívejte mimo ni
  • řekněte si, co potřebujete ke štěstí
  • rozvíjejte své zájmy
  • věnujte čas rodině a blízkým lidem
  • naučte se rozpoznávat a prožívat důvody ke štěstí 
Foto: REX
Julia Roberts a Richard Gere ve filmu Nevěsta na útěku, 1999

Čím se jako jako happiness manažerka štěstí zabýváte?

Nejčastěji konzultuji a školím manažery a třeba vedoucí týmů v tom, jak pracovat s lidmi v organizaci, aby je dokázali vidět z různých úhlů pohledu, jako komplexní bytosti a pomáhali jim rozvíjet se. V podstatě se snažím, aby každý manažer byl manažerem štěstí. 

Jak byste definovala štěstí? 

Štěstí je velmi individuální. Práce může být součástí štěstí, ale také vůbec nemusí. Někoho naplňuje nějaký koníček nebo rodina. Pro každého to znamená něco jiného. Důležité je, aby práce lidi nestresovala, to se dlouhodobě podepisuje na zdraví. V Česku narůstá počet těch, kteří v práci zažívají syndrom vyhoření. Často ne kvůli práci jako takové, ale kvůli špatným vztahům. 
Foto: Martin Stembera

Je nějaký rozdíl mezi tím, jak prožívají štěstí v práci ženy a muži?

Spíše je to o tom, že pocit štěstí je velmi individuální, každý potřebuje něco jiného. Dobrý manažer štěstí především naslouchá a pak pomáhá hledat řešení. Problémy v osobním životě se s těmi v práci často prolínají. Štěstí je o pocitu a ten se musí cíleně pěstovat. 

Liší se vnímání štěstí v různých zemích?

V různých zemích i v čase. Ještě naši rodiče vnímali práci jako to nejdůležitější, kolem čeho se vše točilo, naše priority už jsou jiné. Ať už je to rodina, zájmy, nebo osobní rozvoj. 

Česká republika si oproti minulým letům polepšila v indexu štěstí, který sestavuje OSN. Jsme podle vás šťastnější než dříve?

Jsme šťastnější a také se nám stále zvyšuje životní úroveň. Jen si to neumíme až tolik užít, všímat si, jak dobře se vlastně máme. Důležité je naučit se radovat z maličkostí, zaměřovat se na to, co je pozitivní, a také to sdílet. 

Jaký je váš osobní recept na štěstí a spokojenost?

Snažím se dělat vše tak, abych se mohla ohlížet zpět bez lítosti. Ne vždy je možné vše zvládnout na 100 %, ale trápit se tím není úplně zdravé. Když dělám vše tak, jak nejlépe právě dokážu, mám čisté svědomí. A to je pro spokojenost a štěstí dobrý základ.
Kateřina Horiszny je happiness manažerkou a ambasadorkou World Happiness Association v České republice.