Man

Řekni, kde ti muži jsou: Kam zmizely idoly 90. let

Přelom devadesátých let a milénia byl pro spoustu herců důležitým milníkem. Jedni, kam patří třeba Brad Pitt, Tom Cruise nebo Matt Damon, se etablovali na hvězdy světového formátu, ti druzí jen chvíli zazářili a poté zmizeli v propadlišti dějin s více či méně úspěšnými pokusy o návrat. Vogue CS zavzpomínala na mužské filmové protagonisty, které jsme v tehdejší době obdivovali. 

Josh Hartnett

Foto: Getty Images
Josh Hartnett, Paris Fashion Week Menswear F/W 2018/2019
Kluk, který sice neuměl extra hrát, ale zato ho všichni milovali. Tak by se s trochou nadsázky dal v jedné větě charakterizovat symbol milénia Josh Hartnett. Naskočil do filmového průmyslu v osmnácti letech, téměř pět let se nezastavil a šel z jednoho kasovního trháku do druhého. A to i přesto, že mu spílal nejeden kritik pro jeho topornost v dialozích i nulovou mimiku. Jenže jak už to u sexsymbolů bývá, stačilo, aby si Josh u své repliky dvakrát olízl rty a ženy skupovaly časopisy s jeho tváří na titulních stranách po kilech. Kdo si jej nevybaví ve Smrti panen nebo poněkud trapné, leč notně navštěvované komedii 40 dnů a 40 nocí, určitě si vzpomene na Pearl Harbor nebo Černý jestřáb sestřelen. 
I později byl vyhledávaným hercem, ovšem podle vlastních slov už ve velkofilmech neviděl budoucnost. Tak začal konec kariéry. Notná odmítání rolí v obrovských projektech jako například Batman Joshovi pomalu přinesla ztrátu zájmu producentů i fanoušků, přesto dodnes tvrdí, že to pro něj bylo jen dobře a že už se nechtěl podílet na práci s lidmi, jenž ho rozčilovali. I nadále točí, občas se podílí na filmech i jako tvůrce, ale jak sám přiznává, když člověk dlouho říká ne nastavené dlani, nemůže se divit, že projektů už tolik nepřichází. 

Haley Joel Osment

Foto: Getty Images
Haley Joel Osment, New York, 2019
Foto: Getty Images
Haley Joel Osment na premiéře Toy Story 2: Příběh hraček, 1999
Zde na chvíli odbočíme od sexsymbolů k dětským hercům. Joel Osment hned napoprvé zaujal po celém světě jako syn hlavního hrdiny ve filmu Forest Gump. Tím začal maraton seriálů, animovaných příběhů a dětská hvězda v roce 1999 povstala. Když se mu tehdy nepodařilo získat roli Anakina Skywalkera ve Hvězdných válkách, dozvěděl se, že si zahraje v chystaném snímku s Brucem Willisem. Ano, moudří už vědí, Šestý smysl se díky neuvěřitelně uvěřitelném chlapci stal naprostým hitem a přinesl mu prognózy velké kariéry i nominaci na Oscara. Tu sice neproměnil, ale následovaly dva zásadní filmy, díky kterým jej opět veřejnost vynášela do nebes. Pošli to dál a A.I. Umělá inteligence, kde mu MTV udělila jako nejmladšímu cenu za nejlepší herecký výkon. 
Po roce 2002 Osment ze stříbrných pláten zmizel, bylo podle něj načase věnovat se studiu a také největší lásce a snu – divadlu. Za léta mimo kameru přibral a údajně měl problémy s pitím a lehkými drogami. Ovšem to je vše už prý za ním a nyní se několik let snaží o návrat. Dočkáme se?

Ryan Phillippe

Foto: Getty Image
Ryan Phillippe, 1990
Foto: Getty Images
Ryan Phillippe, 2018
Když v roce 1992 začal roztomilý blonďatý chlapec s hlubokýma modrýma očima hrát v mýdlových operách, nikdo ještě netušil, že za pár let zlomí srdce všem teenagerům. Ryan Phillippe byl zkrátka předurčen k rolím na první pohled andílků, ale s pokřiveným charakterem. A jedna taková se mu rozhodně stala osudnou. Když po úspěšném hororu pro mladé Vím, co jsi dělal loňské léto Ryana a jeho kolegyni Sarah Michelle Gellar nacastovali do připravovaného filmu Nebezpečné známosti, netušil, co vše se snímkem změní. Stal se naprostou kultovní záležitostí roku 1999, jeho soundtrack si vypaloval načerno jeden za druhým a všechny dívky toužily být jako Sarah Michelle, i když vlastně byly spíš Reese Witherspoon. A právě ta se stala jeho obrovskou láskou. Po natáčení se tyto dva symboly milénia vzaly a vytvořily rodinu. 
Když však Reese dostala v roce 2006 Oscara za roli ve Walk the Line, Ryan mohl pouze přihlížet, a to navzdory tomu, že právě jemu se předpovídala obrovská kariéra. V tu dobu začal mít problémy s alkoholem a také se mu navrátily deprese, kterými trpěl od dětství. Kombinace těchto dvou faktorů pravděpodobně zapříčinila rozvod. Reese i nadále točila komerčně úspěšné filmy, Ryan se stáhl do ústraní, a i když se občas dostal k zajímavé nabídce, příliš věhlasu se nedočkal.  Kariérní zlom nastal v roce 2016, kdy nastoupil jako hlavní hvězda do seriálu Shooter, který se dočkal tak obrovské odezvy u diváků, že se natáčení o dva roky protáhlo. Nyní fanoušci spekulují, zda se přidá další, čtvrtá série, nic ovšem nebylo oficiálně potvrzeno. Phillippe se tak pomalu vrací do podvědomí publika jako akční hrdina a zdá se, že role blond andílků už nechal minulosti. Nechme se překvapit.

Elijah Wood

Foto: Getty Images
Elijah Wood na premiéře Pán prstenů: Společenstvo Prstenu, 2001
Foto: Getty Images
Elijah Wood na premiéře filmu Come To Daddy, 2019
Jestli někdo šel jako dítě z role do role, Elijah Wood by k tomuto označení pasoval stoprocentně. Začal hrát v osmi letech a jeho filmografie byla do puberty díky jeho obrovským očím skutečně pestrá. Zahrál si po boku Mela Gibsona, Richarda Geera nebo Melanie Grifith. Obrovským zlomem byl pro Wooda právě Pán prstenů, kdy se z něj během jedné noci stala hvězda obrovských rozměrů. Mohl všechno a nemusel nic. A toho také využil. Opět, jako v případě Joshe Hartnetta, začal postupně odmítat velkofilmy, aby se začal profilovat jako herec v menších nezávislých snímcích, které zapadly.
Wood je dodnes aktivní, ovšem už nikdy nenatočil nic, co by kritika přijala kladně. Až na kanilaba v Sin City (2005) mu prakticky kvalitní role unikají. Elijah však nezahálí, ani co se týče hudby. Založil vlastní hudební label, hraje na několik nástrojů i jako dýdžej. Do toho se aktivně zapojuje do charitativních projektů. Evidentně činná osobnost, ovšem také ukázkový příklad, jak jedna hlavní postava může člověka posunout úplně jinam, než sám plánoval. Ve Woodově kariéře spíše tam, kam on sám původně nechtěl. Budeme doufat, že se to změní.