Man

Ty, kdož jsi bez vlasů

Kletba stihne každého, kdo si myslí, že když nemá vlasy, nemusí o pokožku hlavy pečovat.
Nenapadá mě sofistikovanější účes, než co má postava T’Niy Miller v seriálu Roky a roky. Ale vždyť je ostříhaná téměř dohola, namítáte? No právě. Nepíšu to, protože mám (roky a roky) účes stejný. Píšu to, protože když přijde na styl, všechno souvisí se vším, a jestli jsem měl za poslední měsíce pocit, že někomu sluší náušnice, jako by pro jejich existenci byl důvodem, byla to ona a bylo to díky jejímu účesu.
Nejsem si jistý, nakolik se dá mluvit o sofistikovanosti, přijde-li na stejný účes u mužů. Je nicméně ideálním řešením, když vlasy řídnou. Nic horšího než přehazovačka. Snad jenom pleš konturovaná dlouhými prameny po stranách a vzadu. Proč by někdo chtěl vypadat jako pekingský palácový psík, když může vypadat jako – co já vím – ragbista Yoann Maestri na fotce, co před lety avizovala příchod pánských kolekcí Jacquemuse?
Foto: Jacquemus
Rugbista Yoann Maestri jako tvář pánské linie značky Jacquemus
No jo, i v tomhle případě Yoanna Maestriho všechno souvisí se vším, ale sestřih kratší než krátký je dobrý začátek. Navíc nikdy nebyla vhodnější doba vzít v otázce účesu osud do vlastních rukou. A osudem myslím holicí strojek.
Jestli jsem za ta léta, co je holicí strojek jedním z mých nejbližších přátel, něco zjistil, pak že holá hlava neznamená míň péče. Je to přesně naopak.

7 tipů pro ty, kterým vlasy ve větru nevlají

My, mýt, myslit, mýlit se
Mytí holé hlavy – na rozdíl od té s vlasy – probíhá každý den v rámci celotělové hygieny, a asi není třeba vysvětlovat přímou úměru toho, že častější mytí si žádá šetrnější přípravek.
Používáte šampon na vlasy, protože vám hezky voní, a když to o vás někdo zjistí, vymlouváte se na sílu zvyku? Kašlete na to. Nemyslím šampon, myslím výmluvy. Ať už totiž na hlavě vlasy máte, nebo ne, její pokožka je jiná než na zbytku těla, a proto má i jiné potřeby. Podivovat se nad tím, že vám na holou hlavu nestačí sprchový gel nebo klasické tuhé mýdlo, je takové babicovské. „A když nemáte sérum, tak si tu pleť namažte zubní pastou.“
Předehra a dohra
Je jedno, jestli si necháváte vlasy krátit na T’Niu Miller, nebo rovnou Lorda Voldemorta, následná péče je stejná jako při zastřihování či holení vousů. „Vlasová pokožka patří mezi nejtenčí na těle. Tím pádem je i jednou z nejcitlivějších,“ upozorňuje tricholog Aleš Jurnykl. (BTW & FYI, tricholog není odborník přes trychtýře, ale přes vlasy.) Na holení ji proto připravte holicím krémem a zklidněte aftershavem. Aleš doporučuje ty z řady MVERCK od Paula Mitchella. Snižují podráždění a voní svěže po citrusech.
Co oko nevidí
Jenže zastřihávání a holení nejsou jediné chvíle, kdy pokožka inklinuje k podráždění rovnému tomu, co zažíváte vy, když ve schránce najdete upomínku, že si máte balík vyzvednout na poště, přestože jste byli celý boží den doma. „Vlasová pokožka bez vlasů má změněnou bakteriální mikroflóru. Bakterie kromě zajištění správné funkce kůže pomáhaly posilovat její obranyschopnost. Proto je o to citlivější na vnější podněty. Její póry se navíc mohou více zanášet, a tím pádem se zvyšuje riziko dermatitid,“ říká Aleš.
Jistota je jistota. Vyzbrojte se přípravkem Founder’s Blend od značky Rahua. Kromě toho, že hezky vypadá v koupelně, skýtá fantastický mix vitaminů, antioxidantů a olejů, díky kterým bude pokožka hydratovaná, regenerovaná a v klidu – tj. bez zánětů. Stačí směs vmasírovat a po čtvrt hodině spláchnout. Já ji nechávám působit přes noc. „Dobrého pomálu“ není úplně the way I roll.
Neuč slunce hřát
Muži, co považují nošení krému s ochranným faktorem za projev slabosti nebo zženštilosti, mě vždy udivovali. Jsou jako superhrdinové od Marvelu. Chápete, že si někdo myslí, že je silnější než slunce? Wow!
Netřeba to dramatizovat. Ochranný faktor by měl být samozřejmostí po celý rok, což víme všichni, ale dodržuje to málokdo. Pokud ovšem nemáte vlasy, bylo by záhodno přehodnotit své pohodlí. Zaprvé – měřil jsem to a namazání hlavy krémem trvá osm vteřin, a to jsem se loudal. A zadruhé – vážně chcete, aby vaše hlava vypadala jako připálená palačinka?
Můj tip? Mám hned dva.
S žádným krémem na opalování jsem nebyl spokojenější než s lehkou, rychle vstřebatelnou a božsky vonící padesátkou z jogurtové řady Korres. Miluju řecký jogurt. Miluju ho k snídani a miluju ho, když se shodou nepředvídatelných okolností spálím na slunci – bezvadně vytáhne z pleti horkost. Co na tom, že chvíli vypadám jako Robin Williams v Táta v sukni, když strčí hlavu do dortu? Tenhle krém si z něj bere to nejlepší, aby vám pomohl spálení předejít.
Jogurtový zázrak, kterým si mažu i obličej, občas střídám s citrusově vonící dvacítkou z kolekce Sport (taktéž od Korres). Ta se zase hodí i na tělo. Navzdory tomu, že jde o olej, nenechává pokožku mastnou a je vcelku odolná proti vodě a potu. Takže perfektní, pokud si chcete jít zaběhat, hoří vám deadline, anebo se zkrátka hodně potíte.
Obléct se na to
I když na sobě máte faktor, přidat ještě jednu vrstvu ochrany není nikdy špatný nápad. A potom, vlasový styling bez vlasů je prostě jenom styling a střídat pokrývky hlavy je rozhodně snazší než střídat každý den účes.
Foto: Estrop (Getty Images)
Jacquemus, jaro/léto 2020
Je to tak, jediná pokrývka hlavy víc cool než bílý kapesník s uzlíčky v rozích je starý dobrý klopák.
Sám sobě masérem
Všichni to víme, ne všichni si to uvědomujeme: Vlasová pokožka pod sebou nemá sval. Proto se hůř prokrvuje a snadněji ztrácí pružnost. „Určitě z posilovny nebo jiných sportovních aktivit znáte, že když posilujete nějakou svalovou partii, dobrá práce se projeví v tom místě začervenáním kůže. Tedy jejím prokrvením. Tohle vlasové pokožce chybí. Nemá přirozený stimul. Snad jen v zadní, spodní části hlavy je zakončení krčních svalů a v přední části zase obličejových, proto tam vlasy oproti vrchní části hlavy zůstávají déle.“
Alespoň půl minuty denně pokožku uvolňujte prsty jako na masáži – „jako byste ji chtěli odlepit od lebky. To vede k jejímu prokrvení, detoxikaci, uvolnění.“ A vašemu uvolnění taky. Masáž hlavy je tak příjemná, že doporučenou půlminutu s radostí přetáhnete,…
Hlavně klid
…jen abyste si mohli na prokrvenou pokožku napatlat bahno!
Ale fakt. Vysvětlím.
Snad to máte stejně a masky chápete jako něco víc než jenom doplněk péče. Ačkoliv se to nezdá, jsou její nezbytnou součástí. Jako ta osmina lžičky soli, které je třeba při pečení sušenek.
Já jsem si vytvořil solidní závislost na té revitalizační od značky Omorovicza. Obsahuje maďarské slatinné bahno, na jehož ozdravný účinek je sice nutné si počkat, čekání je ale to příjemnější, že mentol s kafrem ochladí a dopřejí úlevu okamžitě. Dvacet minut a poznáte rozdíl. Tuhle masku je fajn mít po ruce, když vlasová pokožka svědí, je podrážděná nebo se loupe. A víte co? Vlastně i kdykoliv jindy.
Foto: Ingredients; Korres; Paul Mitchell
Péče na vlasy a pokožku hlavy Founder’s Blend, Rahua (prodává Ingredients), 38 ml za 1200 Kč; opalovací emulze na obličej a tělo Yoghurt s SPF 50, Korres (prodává Korres), 250 ml za 799 Kč; olej na opalování Sport s SPF 20, Korres (prodává Korres), 200 ml za 599 Kč; revitalizační maska na pokožku hlavy Revitalising Scalp Mask, Omorovicza (prodává Ingredients), 200 ml za 1700 Kč; zklidňující aftershave MVRCK, Paul Mitchell (prodává Paul Mitchell), 75 ml za 559 Kč; krém na holení MVRCK, Paul Mitchell (prodává Paul Mitchell), 150 ml za 459 Kč