Man

Fejeton Martina Váši: Top 10 pánských tašek příští sezony a co o vás řeknou

Jsou tak nové, že ještě ani nedorazily do obchodů, a tak unikátní, že mohou budit skepsi. Jestli tyto highlighty pánských kolekcí na letošní podzim něco umí, tak hovořit jasnou řečí. Kolik jste ochotní na sebe prozradit?
Foto: Courtesy of Dries Van Noten
Dries Van Noten
Tašky mě nechávají chladným, ty pánské obzvlášť. Jsem ten typ člověka, co u sebe nosí jen to absolutně nejnutnější. Volné ruce jsou v mém případě nedílnou součástí dýchací soustavy – bez volných rukou se svobodně nenadechnu. Přesto se mi coby redaktorovi módy stává, že můj pohled upoutá taška, která není jako všechny ostatní. Je výjimečná. Taška, v níž netoužím nic nosit. Toužím ji mít. Její design a zpracování křičí mé jméno. Slyšíte to taky? Taška, jako je tahle z podzimní kolekce Driese Van Notena. Mám chuť se k ní přitulit a šeptat jí: „Buď moje.“
Nadcházející sezona jako by vyslyšela přání, které jsem ani nevěděl, že mám. Nejedna pánská taška jako by pod rukama kreativních týmů předních značek přestala být nutným zlem a stala se objektem hodným milování. Nejedna dokonce zůstala praktická.
Foto: Courtesy of Acne Studios
Acne Studios
Vzpomínáte, jak se Britney Spears a Justin Timberlake ukázali na předávání American Music Awards od hlavy až k patě v denimu? Letos to je rovných dvacet let. Lidé, kteří se tehdy narodili jsou dnes plnoletí. Někteří z nich dokonce platí daně. Někteří z nich už i stihli založit rodinu, někteří z nich už ji dokonce stihli i rozvrátit. To vše, zatímco já jsem co? Sledoval dokola Sex ve městě? (Zdá se mi to, nebo jsem právě urazil sám sebe?) V nadcházející sezoně byste těžko hledali vtipnější poctu nultým rokům.
Foto: Courtesy of Loewe
Loewe
Loewe zase nabídlo vcelku roztomilou tašku pro latentní milovníky koček. Že chrt ve skutečnosti není pes, to ví každý, kdo s ním měl někdy tu čest.
Foto: Courtesy of Hermès
Hermès
Ideální řešení pro každého, kdo to má v případě tašek jako já. Tj. těžké. Carrie ze Sexu ve městě vystřídala spoustu výjimečně dobrých looků, ale paradoxně žádný nesahal ani po kotníky jednoduché bílé košili, kterou jí dal Božský poté, co v Central Parku spadli do jezera. Carrie si přes ni tehdy utáhla pásek a já se nemohu zbavit představy, jak na sobě mám taky jen objemnou košili a tenhle opasek Hermès. V té představě vypadám jako blázen. Lidé na ulici si mě fotí a děti pláčou. Nemůže být každý Carrie.
Foto: Courtesy of Dior
Dior Men
Pozor: Má lhostejnost vůči taškám se nevztahuje na kabelky. Ty jsou kapitolou samy o sobě. Některé z nich považuju za objekty hodné vystavení. V jejich popředí je Gallianova invence z konce 90. let, kterou pár let nazpátek Maria Grazia Chiuri resuscitovala a bylo to jedno z jejích nejlepších rozhodnutí u dvora Dior. Kabelka Saddle se zanedlouho objevila i v pánském, Kim Jones ji do kolekcí řadí pravidelně. Pro jistotu pro ni ve svém srdci nechávám vždy jednu stáj volnou.
Foto: Courtesy of Givenchy
Givenchy
Abych odpověděl na otázku, co se vám právě honí hlavou: Já taky ne! Ale zhruba takhle nějak si představuju dress code v berlínských klubech, o kterých vím jen z doslechu, protože se tam prý chodí v pátek a odchází se ve středu, a na to já jednak nemám čas a jednak se tam určitě odehrává spousta věcí, co mě děsí ještě víc než nošení tašky na nákup.
Foto: Courtesy of Christian Louboutin
Christian Louboutin
Kosmetický kufřík pro muže, jak osvěžující nápad. Mé patnáctileté já, co před světem maloměsta schovávalo matující pudr do kapes, by se cítilo pochopeno. Správný muž má mít růž. Tak nějak se to přece říká, ne?
Foto: Courtesy of Maison Kitsuné
Maison Kitsuné
Nejsem fanouškem plátěnek, zato jsem fanouškem fanouškovství, a jako někdo, kdo fandí značce Maison Kitsuné, mě tahle oslovuje stejnou měrou, jakou nepochybně osloví nejednoho fanouška lišek, potažmo rasy shiba inu.
Maison Kitsuné pro mě ztělesňuje uvolněnost, která se ne každé značce daří najít. Navíc provozuje výbornou kavárnu v samém srdci Paříže. Sednout si za hezkého počasí s kávou z Café Kitsuné u fontány v Zahradě Královského paláce a obdivovat/soudit Pařížany/turisty je jednou z mých nejmilejších kratochvil.
Foto: Courtesy of Boss
Boss
„Ahoj, mám kompulzivně obsedantní poruchu, a jestli se mě dotkneš, budu křičet.“
Foto: Courtesy of Fendi
Fendi
Něco mi říká, že krabičkovou dietu čeká renesance...