Móda

12 věcí, které jsme se dozvěděli z dokumentu od Gucci Kdo je Sabato De Sarno

Snili jste o tom, že se ocitnete v zákulisí přehlídky Gucci a do ucha vám bude šeptat Paul Mescal? Tak teď máte šanci.
Foto: Gucci
Dokument Who is Sabato De Sarno? A Gucci Story
Minulý pátek vydal Gucci dokument Who is Sabato De Sarno? A Gucci Story. Dokument vypráví ambasador značky Gucci a budoucí gladiátor Ridleyho Scotta Paul Mescal, režírují ho Ariel Schulman a Henry Joost z filmu Paranormal Activity 3 (a 4). Má dvacetiminutovou stopáž a bude k dispozici ke streamování na Mubi. (Když už tam budete, nezapomeňte se podívat na brilantní Passages Iry Sachse.) Podle tiskové zprávy plánuje Gucci pořádat projekce tohoto krátkého filmu ve „velkých městech po celém světě" a nabídne ho také na Apple Vision Pro. 
Film představuje nejen De Sarna, ale také řadu postav, které jsou součástí Gucci komunity. Odehrává se v období před jeho debutovou přehlídkou v září loňského roku. Je tu Alastair McKimm, který styluje kolekce, a Mark Ronson, jenž produkoval debutový soundtrack. Nechybí ani camea De Sarnových přátel a rodiny, plejáda celebrit od Mescala přes Ryana Goslinga a Julii Roberts až po mnoho dalších, kteří se přehlídky zúčastnili, a také členové týmu Gucci.
Podívali jsme se na tento dokument, abychom zjistili, co De Sarno a Gucci zamýšleli. Zde je to, co jsme se o návrháři dozvěděli.
Sabato De Sarno se narodil v roce 1983 v Ciccianu nedaleko Neapole.
Na svou debutovou přehlídku pozval rodiče a 90 blízkých přátel a příbuzných a usadil je rovnou v první řadě. „Přišli kvůli mně, ne kvůli kreativnímu řediteli a ne kvůli Gucci," říká, „přišli kvůli Sabatovi."
Jméno Sabato dostal po svém dědečkovi, který byl ševcem. Jméno znamená „sobota" a návrhář říká, že si z něj lidi proto dělali legraci. „Tvoje máma se jmenuje Pondělí a táta Úterý?" ptali se.
De Sarno a jeho jezevčík Luce jsou nerozlučná dvojka. Málokdy je vidět bez svého psa a v centrále Gucci pro něj schovávají pamlsky.
De Sarno strávil svou kariéru prací v zákulisí. „Nenarodil jsem se jako kreativní ředitel, byl jsem ředitelem designu, asistentem, asistentem asistenta. Znám ten proces..."
Během osmi týdnů si na castinzích prohlédl tisíc modelek v šesti městech, aby pro svou debutovou přehlídku najal pouhých 55 nových čerstvých tváří.
De Sarno postupuje rychle. „Vždycky spěchá a nerad čeká," říká Franceso Mari, konzultant u Gucciho. Zábavný fakt jako důkaz: Návrhář jednou vyměnil svůj kávovar na espresso za jiný, který byl o pět sekund rychlejší. „Myslím, že ostatní lidé jsou pomalí," říká. (Zní to, jako by se mu v New Yorku opravdu líbilo.)
Žije podle hesla Work hard, play hard. De Sarno je popisován jako pařmen a neustále je vidět, jak tančí.
De Sarno miluje francouzské spojení „fil rouge", což v překladu znamená červená nit, tedy metaforu pro spojnici, společný prvek. Coby fil rouge pro své kolekce hledal to, co spojuje kousky z archivu Gucci v průběhu let. Když poprvé navštívil archiv, tíhl k červené kabelce Jackie, jejíž podšívka měla ještě tmavší odstín červené. A tak se zrodila Ancora Red.
Miluje slova. Jeho debutová kolekce byla samozřejmě spojena s italským slovem „ancora", které návrhář definuje jako „něco, co milujete a stále chcete milovat".
Sabato zůstává v zenu. Je klidný a vyrovnaný – většinou. Když se jeho přehlídka musela kvůli deštivému počasí přesunout do interiéru, nerozhodilo to. „Vlastně je to v pohodě," poznamenal, „nejdůležitější pro tuhle akci je ta kolekce."
Přesto je však emotivním člověkem. Při závěrečné zkoušce uronil pár slz, když mu hlavou proběhla myšlenka, co si o tomto výjimečném okamžiku pomyslí jeho rodiče. „Je těžké ovládat emoce, ale možná je ani ovládat nechci," říká.
Článek vyšel v originále na vogue.com.