Trendy

AZ Factory experimentuje s pop-up obchodem a upcyklovanou kolekcí Cyrila Boureze

V lednu 2021 Alber Elbaz představil světu značku AZ Factory, za níž stojí holding na výrobu luxusního zboží Richemont, ve snaze přinést oblečení a doplňky všem ženám bez ohledu na velikost, barvy a typ postavy. V dubnu 2021 průmysl hluboce zasáhl tragický odchod milovaného návrháře.
Letos se jím založená značka odvrátila od typického tvůrčího procesu tím, že vytvořila centrum, v němž mohou mladí návrháři napříč módním světem experimentovat a tvořit, přičemž stále následují odkaz Albera Elbaze. Pro první ze série společných kolekcí Amigos značka v dubnu oslovila jihoafrického návrháře a držitele ceny LVMH Thebeho Magugua, který do ikonických modelů vnesl své charakteristické asymetrické sukně a živé potisky. 
Nyní se AZ Factory vrací se svým vůbec prvním prostorem, který vypadá a působí jako laboratoř založená na kultuře a módě. Pop-up o rozloze 3 500 metrů čtverečních se nachází na adrese 16 Rue de Minimes v pařížské čtvrti Marais a bude otevřen od 21. června do 8. července. V prohlášení značka sdělila, že prostor bude fungovat jako showroom, částečně hudební salonek, knihkupectví a obchod. Mezi řadou akcí a hudebních večírků s DJ sety dua Club Domani najdou návštěvníci také nejnovější kolekce.
Foto: Courtesy of AZ Factory
Cyril Bourez
Na oslavu nového začátku přivítá značka do svého týmu Cyrila Boureze. Cyril se narodil v severní Francii, nedaleko Belgie, kde následně studoval a poté vyučoval na La Cambre. Jako student absolvoval stáž u značek Jacquemus, Paco Rabanne, Acne Studios a Y/Project. Poté se specializoval na pánskou módu a zamířil nejprve k Lanvin a následně k Rafovi Simonsovi do Antverp. Přestože se založením stejnojmenné značky definoval jako návrhář pánské módy, Cyrilovo tvůrčí pojetí způsobu tvorby oděvů se nepodřizuje genderovým pravidlům. Dává přednost navrhování oděvů, při němž přemýšlí netradičně a provokuje publikum, aby se na klasiku dívalo z jiného úhlu. 
Kolekce Cyrila Boureze pro AZ Factory obsahuje 35 upcyklovaných looků vyrobených z vintage amerických dresů a havajských košil. Jedinečná kolekce je inspirovaná stylem Albera Elbaze, který mísí sportovní oblečení s haute couture, což je něco, s čím si Cyril opravdu rád pohrál. Již existující couture prvky AZ Factory, jako jsou opulentní látky a přehnané detaily, například nadměrné volány, sešil s funkčními sportovními kousky oblečení, přičemž se soustředil hlavně na to, aby zdůraznil řemeslné umění. „Vzhledem k širšímu průmyslovému a environmentálnímu kontextu mi přišlo důležité učinit statement tím, že celou kolekci vyrobím s využitím stávajících oděvů, aniž bychom do projektu vnášeli cokoli nového,“ prohlásil Cyril. 
„Bylo pro mě skutečným potěšením pracovat s tak talentovanými lidmi. Seznámit se s týmem ateliéru a naučit se sdílet společnou řeč v tak krátkém čase byla velká výzva, a tak jsme si užili spoustu legrace, když jsme na těchto kouscích pracovali všichni společně v ateliéru. Sdíleli jsme nápady, komentovali, co děláme, a také jsme sami šili,“ dodal Bourez v krátkém rozhovoru pro Vogue CS.
Autor: Sotiris Kaberis