Vogue Daily

Dva designéři navrhnou novou kolekci AZ Factory. Vybral si je sám Alber Elbaz

Konečně je jasno v tom, kdo připravuje další kolekci AZ Factory a ujme se žezla po zesnulém Alberu Elbazovi. Své následovníky si designér vybral sám a na výsledek si počkáme jen necelý měsíc.
Foto: AZ Factory
Peter Movrin, Mauro Grimaldi a Norman René Devera
Druhého října se v rámci pařížského fashion weeku odehraje prezentace nové kolekce značky AZ Factory, kterou zakládal Alber Elbaz. Ten zesnul v dubnu 2021 na komplikace související s covid-19 a od té doby nebylo úplně jasné, co se stane se značkou, která slavila obrovský úspěch od první kolekce. Dneska vedení brandu oznámilo, že kolekce jaro–léto 2024 ponese jméno „AZ Factory by Them“ a jejími autory budou Norman René Devera a Peter Movrin. 
Návrhářské duo si od samého počátku značky vybral sám Alber Elbaz, designéři tak dobře znají filozofii a vizi, s jakou Elbaz brand zakládal a tvořil. Rozhodnutí ovšem padlo až po dlouhých dvou letech, kdy AZ Factory skautovala inkluzivní a diverzní skupiny designérů. V tiskovém prohlášení se píše: „AZ Factory by Them je oslavou kořenů značky a její budoucnosti. Tentokrát se AZ Factory zaměří na oslavu výjimečného interního týmu a jeho nekonečné schopnosti kombinovat různé vlivy v rámci nové a mnohotvárné estetiky.“

Kdo jsou designéři AZ Factory by Them

Norman René Devera pochází ze Stratfordu ve východním Londýně, absolvoval jeden rok na London College of Fashion, v roce 2003 získal diplom v oboru Fashion Portfolio a v roce 2006 titul Foundation degree v oboru Women's Wear Design. Kariéru zahájil u Vivienne Westwood coby střihač, během toho studoval Middlesex University a v roce 2009 získal titul v oboru módní návrhářství. Další zkušenosti nasbíral jako asistent ve studiu Gilese Deacona. Odtud odešel do Celine v době, kdy byla kreativní ředitelkou Phoebe Philo, kde působil jako vedoucí londýnského 3D designerského studia. V roce 2015 přešel do Lanvin, kde pracoval po boku Albera Elbaze, i když jen pouhé dva týdny. Poté se rychle přesunul do Louis Vuitton a v červnu 2017 do New Yorku do CALVINKLEIN205W39NYC jako Senior Ready-to-Wear Designer. Po odchodu Rafa Simonse od Kleina se Devera přestěhoval do Milána navrhovat pro Versace. V únoru 2020 ho Elbaz požádal, aby se přidal do jeho týmu AZ Factory na definici nového designérského jazyka a estetiky. 
Peter Movrin se narodil ve Slovinsku, kde ho objevila Louise Wilson. Movrin dokončil magisterské studium dámské módy na Central Saint Martins, kde zaujal svou absolventskou kolekcí s přehnaným objemem. Jeho kreace oslovily široké publikum, oblékla si je Lady Gaga, Beyoncé, Bjork, Marina Abramović nebo Zaha Hadid. Jeho práci můžete vidět mj. ve filmu The Hunger Games Mockingjay Part 2. Z Londýna, kde pracoval jako image konzultant a módní návrhář pro uznávané luxusní značky jako Alexander McQueen, Burberry, Celine, Aesop či JW Anderson, se přestěhoval na žádost Albera Elbaze do Paříže, kde získal pozici senior designéra v AZ Factory.