Trendy

Sandálky na korkovém klínku jako trendy obuv pro letošní léto?

Jestli hledáte pohodlnou trendy obuv, ve které strávíte letní sezonu, možná ji máte před očima (nebo v botníku)... 
Nedávno mi z The RealReal dorazilo na e-mail upozornění na novou kolekci značky Just Cavalli. Se zatajeným dechem jsem si nabídku projela, až je uviděla. Nenápadné boty s korkovým klínkem, motivem mušlí a květin opatřené bílými pásky a kovovým logem JC na špičce. Okamžitě se mi vybavila Jennifer Lopez v klipu k písni I'm Gonna Be Alright. Hlavou mi následně vířilo, že přece nejsem ve střehu kvůli něčemu takovému, ale pak jsem si řekla: „Vlastně proč ne?!“ Aspoň se nebudu v horkých dnech trápit na vratkých jehlách. Letošní prázdniny budu o čtyři, možná pět centimetrů vyšší, ale půjdu sebejistě, aniž bych se u toho třásla jako ratlík. A tak jsem si sandálky Just Cavalli rovnou objednala.
Matně si pamatuju, kdy naposledy vyšly z módy. Vzpomínám si, že je zbožňovala Snooki ze seriálu The Pařba v Jersey Shore. Taky si vybavuju, jak můj kolega Christian Allaire prohodil, že mu boty ve tvaru úhloměru připomínají holky z Miami. A podle Sarah Spellings z Vogue sandálky na klínku ráda obouvá Kate Middleton. 
Koneckonců, trojúhelníkový tvar klínu je nejstabilnější podpatek vůbec a hlavně — obstál ve zkoušce času. To potvrzuje i báječný článek od Candy Pratts Price, který vyšel roku 1993 v březnovém čísle Vogue. Autorka v něm píše, že boty na korkovém klínku pocházejí už ze starověkého Řecka, kdy na ně vsázeli herci, aby si přičarovali pár centimetrů navíc. O několik století později pak tuto obuv vzkřísil Salvatore Ferragamo a začaly ji nosit nejslavnější hollywoodské herečky.
Mimochodem, korkový materiál masově vstoupil do světa obuvi za 2. světové války, tedy v době přídělů, protože byl levný a snadno použitelný. V prosincovém čísle Vogue z roku 2005 se vyjímá fotka modelek Caroline Trentini a Julie Stegner, jak laškovně v zákulisí přehlídky Donny Karan koupou nohama do výšky, aniž by jim chyběly vysokánské boty na korkovém klínku.
Ať už je milujete, nebo nenávidíte — korkový klín je nadčasový a můžete se na něj kdykoliv spolehnout. Vezměte si je k něčemu, co jste nosila už během nultých let, anebo zvolte něco střídmějšího a modernějšího. Stanou se elegantním záchranným člunem pro každý outfit.