Trendy

Illuminating Yellow a Ultimate Grey. Představujeme barvy roku 2021

Institut Pantone vyhlásil na rok 2021 hned dvě barvy – zářivě žlutou a tmavě šedou.
Jako každý rok i letos společnost Pantone přišla s novou barvou, která bude v následujících měsících doslova všude, na oblečení, designových doplňcích a beauty produktech. Její výběr není náhodný. 
Zatímco v roce 2017 to byla svěží zelená a v roce 2018 mystická fialová, rok 2019 patřil pozitivnímu sytě korálovému odstínu Living Coral a letošek klasické modré.
Podle Pantone si rok 2021 zaslouží barvy hned dvě – Illuminating Yellow a Ultimate Grey. Obě se objevily na přehlídkách značek Jacquemus, Prada, Gucci, Balmain a Givenchy. 

Jak se vybírá barva roku

„Vyšleme do světa tým deseti lidí, aby analyzovali, hledali nové barevné trendy, které ovlivňují módu, životní styl a zábavní průmysl, a nakonec vybrali vítěze. Barva reflektuje náladu, současné dění ve společnosti a udává směr do budoucna,“ vysvětluje Laurie Pressman, viceprezidentka Institutu Pantone. 

Proč Institut Pantone vybral hned dvě barvy

Není to zdaleka poprvé, co se o barvu roku podělí dva odstíny. Stalo se tak již v roce 2016, kdy Institut Pantone vybral pastelově modrou Serenity a růžovou Rose Quartz. 
Pressman dodává, že v době, kdy tým expertů zahájil svůj průzkum, již docházelo k velkým společenským změnám, s nimiž se potýkáme doteď. „Od způsobu, jakým se socializujeme a cestujeme, až po přehodnocení toho, co je důležité. Od kvantity ke kvalitě, přizpůsobujeme se pomalejšímu tempu života.“
„Spojení mezi generacemi se prohlubuje. Všichni se navzájem potřebujeme a spojení s ostatními nám dává sílu a naději, které jsou nezbytně nutné pro to, abychom se posunuli kupředu. Nešlo vybrat pouze jednu barvu, která by dokázala vyjádřit vše, co jsme chtěli sdělit. Rozhodující bylo mít dvě na sobě nezávislé, které by se mohly spojit. Nejen proto, abychom nenápadně sdělili, že v tom nejsme sami, ale také kvůli tomu, že kombinace kvalit těchto barev vypráví příběh.“

Význam barev pro rok 2021

„Šedá v odstínu Ultimate Grey [Pantone 17-5104] je o síle a odolnosti. Je to barva oblázků na pláži, skály a kamene. Šedá označuje statečnost, něco, na co se můžeme spolehnout.“ (Mimo jiné se prý odborníci inspirovali i šedivými tepláky, ve kterých jsme všichni trávili většinu letošního roku.)
Illuminating Yellow (Pantone 13-0647) pak představuje sluneční paprsky a je identická s odstínem žluté z kolekce Prada na jaro/léto 2021. „Evokuje pozitivitu, očekávání a něco, na co se můžeme výhledově těšit. Vidíme světlo na konci tunelu. Musíme být odolní, odvážní a vyrovnaní.“