Trendy

Sexy, ikonické, chytré i konzervativní. To vše jsou malé černé

Malé černé šaty jsou skutečnou módní ikonou – elegantní i obyčejné, pro slavnostní příležitosti i každodenní nošení. Už dávno před Coco Chanel, návrhářkou, se kterou je jejich historie neodmyslitelně spjata, se objevily ve viktoriánském šatníku jako symbol smutku. Sama královna Viktorie jedny nosila 40 dní po smrti svého manžela prince Alberta.
Během dvacátých let, jako rovné šaty se sníženým pasem, i v těch následujících se staly symbolem osvobození a modernizace. Změnily způsob, jak se ženy oblékaly a mohly oblékat. A bylo to právě pro jejich nekomplikovaný a nositelný střih.
Little black dress (LBD) byly právě takové: jednoduché černé šaty volně splývající ke kolenům nebo do půli lýtek, které Gabrielle „Coco“ Chanel doplňovala rovným nebo lodičkovým výstřihem. 
Francouzský návrhář Jean Patou a britský návrhář Edward Molyneux mají rovněž zásluhu na rozšíření tohoto stylu během dvacátých a třicátých let. Právě tehdy “vstupují na scénu” jeviště a obrazovky a malé černé získávají glamour nádech. Je zaseto semínko toho, co budeme znát jako ty nejslavnější černé šaty v celé historii.
Foto: Getty Images - Donaldson Collection
Audrey Hepburn, Breakfast At Tiffany's
Možná nejikoničtější ze všech proslavila v roce 1961 Audrey Hepburn jako Holly Golightly ve filmu Snídaně u Tiffanyho, kde zářila v černých šatech od Huberta de Givenchyho. 
V roce 1972 Mireille Darc předvedla odvážnější variantu s odhalenými zády od francouzského módního domu Guy Laroche ve filmu Velký blondýn s černou botou. 
Během osmdesátých letech byla Diana, princezna z Walesu, často vídána v nádherných černých koktejlových nebo plesových šatech. Nejvíce však o pár let později veřejnost zaujaly šaty „odplaty“ (revenge dress), které měla na sobě v roce 1994. 
Foto: Tim Rooke/REX/Shutterstock
Elizabeth Hurley a Hugh Grant, 1994
Jak se ukázalo, rok 1994 byl pro černé šaty opravdu významný – tehdy se totiž Elizabeth Hurley prošla po červeném koberci zavěšená do Hugha Granta ve slavných sexy šatech Versace, které na bocích držely jen díky zlatým spínacím špendlíkům. 
Po zbytek devadesátých let přišla řada dalších verzí, které se staly ikonické: Calvin Klein představil šaty s úzkými ramínky, Dolce & Gabbana korzetové šaty, Hervé Léger pak obepnuté (bandage) šaty…
A v tom vlastně vždy byla krása černých šatů: jsou jako prázdné malířské plátno. Ano, můžou být sexy a svůdné, ale i konzervativní a praktické. A také chytré a sofistikované. Jednoduché černé šaty jsou hlavním pilířem mnoha šatníků, hodí se do práce stejně jako na večeři v restauraci, ale i na červený koberec. 
Je to univerzální a každý problém řešící volba, která se své nositelce postará o vše, ať už má vypadat profesionálně, slavnostně, nebo potřebuje zvednout sebevědomí. Žádná jiná barva nemá takovou schopnost a žádný jiný kousek šatníku takovou všestrannost. V módě jsou černé šaty vážnou záležitostí. Jsou ikonické. 
Prohlédněte si ty nejslavnější za posledních sto let!