Trendy

The going out top je zpět! Máte už na léto ten svůj?

Absolutní mileniální must have, který nezmizel, jen se na něj možná na chvíli zapomnělo. Řeč je o going out topu, tedy vršku, který se hodí na party, oslavu, ale třeba i do divadla nebo na rande. I na běžné nošení. Top, který posledních deset let výrazně z módního popředí vytlačily šaty a košile, se vynořil z módních přehlídek a vrací se silnější než kdy dřív.
Foto: Spotlight/ Launchmetrics
Slavnostní nebo party topík je často spojován s estetikou mileniálů dospívajících v nultých letech, kteří vyrostli (a já nejsem výjimka) přilepení na televizních obrazovkách MTV a barevných stránkách bulvárních magazínů. Právě tam zažívaly going out topy zlatou éru a my je následně zkoušeli kopírovat podle topů za krk Paris Hilton, Britney Spears, Christiny Aguilery nebo hvězdiček ze seriálů The OC nebo realityshow The Hills.
Foto: Harry Langdon/Getty Images
Cher
V éře, které vládla stylistka Rachel Zoe, boho šik a bokovky, byl party top absolutní must have. Jenže jakmile se ponoříte do historie, zjistíte, že nejde o výsadu generace nultých let odkojené trash TV a kalifornským stylem, na kterém začínaly Kardashianky. Každá generace měla svou verzi party topu: Třeba ve swingujících šedesátkách kromě áčkových minišatů s grafickými vzory nechyběly komplety minisukní se sladěnými topy. V hippie sedmdesátkách džíny zákonitě potřebovaly svůj top. Největší stylovou inspirací je v party topech rozhodně Cher, která dokázala dekádu za dekádou přijít nejen vždy se zcela novou image, ale také zcela novými verzemi party topů. A ne, zapomenout nemůžeme ani na Madonnu – její statement top se jménem jiné popové divy, Kylie Minogue, se stal milníkem módní kultury nultých let.
Foto: Getty Images
Cher
Jistě, možná, že my starší jsme v průběhu let topy odložily*i a prioritizovaly*i jsme větší praktičnost, ale proč se nevrátit do dob, kdy móda byla také zábava, opulence a marnivost s kapkou nepraktičnosti. V době klimatické krize, válek a pandemií potřebujeme více než kdy dřív trochu té frivolní radosti. A právě tu going out top zosobňuje. Trocha třpytek, cropy, mašle a kdovíco ještě jsou protilátkami na trudné vyhlídky. V posledních letech se party top pomalu, ale jistě vracel, jeho předvojem se staly nejrůznější variace na korzetové topy, které si oblíbila především generace Z.
Z čeho vybírat? Asymetrické topy na jedno rameno, topy dekonstruované, upcyklované ze sak a dalších kousků pánského šatníku. Statement topy s třpytivými nápisy, s aplikacemi, topy s mašlemi, květinami nebo třeba topy z jednoduchých luxusních materiálů jako hedvábí, které díky lehké průsvitnosti dodávají vašemu looku tak akorát na vyzývavosti. U topů na ramínka nebo těch beroucích inspiraci z korzetů je skvělá i možnost oblíbeného vrstvení. Ovšem se stoupajícími teplotami bude přibývat modelů, kde bude top hrát dominantní outfitový prvek. Stačí k němu totiž už jen málo – třeba obyčejné džíny nebo sukně.

Romantické topy

Romantické topy ve stylu coquette nebo ty, co si berou přímou inspiraci nultými lety a stylem boho šik, jsou absolutní must have na letošní léto. Krok vedle neuděláte s hedvábím, saténem nebo jednoduchým halter neck topem za krk s romantickým potiskem, který volá po moři a nekonečné dovolené na Riviéře. Můj tip na ultimátní 00s top je ten cropnutý od značky Zimmermann, který tolik připomíná slavný vršek od Roberta Cavalliho z epizody Sexu ve městě.    

Asymetrické topy 

Topy na jedno rameno nebo s asymetrickými volány jako ten od Loewe jsou rozhodně hot. Sáhnout můžete po rozevlátých nebo vyšívaných hippie variantách i po minimalistických kouscích například z dílny Jacquemus.  

„It screams design“ topy

Ukažte, že víte, která bije, a pořiďte si statement top, který okázale komunikuje brand. Decentní forma logománie jako v případě topů Diesel s nepřehlédnutelným D na prsou je jedna možnost, jiná zase sází na hravé detaily, které poznají opravdoví znalci, jako je tomu u oděvů z dílny Moschino. A absolutní statement? Rozhodně top odkazující ke Space éře šedesátých let od značky Rabanne.