Trendy

Oblečte si duhu a připomeňte si, co znamená

I letos se v rámci měsíce, který připomíná boj za rovná práva queer lidí, vyrojily spousty (nejen) módních kolekcí, ze kterých si můžete vybrat pro svůj Pride Month. Pojďte se s námi podívat na ty nejlepší a zároveň si  připomenout, že podporovat rovnost pro všechny bychom měli celý rok...
Foto: Victor VIRGILE/Gamma-Rapho via Getty Images
New York fashion week Tomo Koizumo podzim/ zima 2019/2020
Červen je v mezinárodním kalendáři označovaný jako Pride Month, tedy měsíc hrdosti. Jde o připomínku stonewallských nepokojů z roku 1969, které vyústily v sérii demonstrací za rovná práva queer lidí. Ty nám dodnes připomínají právě Pride pochody a setkání, která se konají po celém světě v nejrůznějších městech od června do srpna. Pražský duhový průvod se letos uskuteční spolu se spoustou dalších akcí v sobotu 10. 8.
Poslední roky módní značky během června vydávají nejrůznější limitované edice oblečení, kosmetiky a dalších doplňků ve všech barvách duhy, které mají boj za práva queer menšin připomenout a obvykle také podpořit nejrůznější nadace a neziskovky zaměřené na pomoc queer lidem. My jsme pro vás vybrali ty aktuální.
Pamatujte při výběru i na to, že lidská práva a práva menšin by neměla být záležitostí jenom nákupu limitované kolekce. Zaměřte se ideálně na značky, které mají tuto podporu ve své agendě nejlépe celoročně. To je případ Haus Labs, kosmetického brandu založeného Lady Gaga. Ten totiž věnuje z každého produktu dolar vlastní nadaci, která se věnuje osvětě o duševním zdraví teenagerů v napojení na další iniciativy zaměřené na pomoc queer mládeži. Na webech značek si můžete nejlépe sami ověřit, kdo pravidelně přispívá místním i mezinárodním queer neziskovkám a organizacím. A to nejdůležitější? Podívejte se přímo na lokální iniciativy, které pomáhají queer lidem nebo problematiku diskriminace tematizují a umožňují zviditelnit hlasy, jež jinak v mainstreamu nemají potřebné zastoupení. U nás je to například Prague Pride. Jde totiž nejen o duhový festival s průvodem, ale o celoroční sérii aktivit, jako je poradna S barvou ven, programy, které zajišťují ve školách a firmách přednášky o citlivosti, inkluzivitě a diskriminaci. Pomáhá také iniciativa Jsme fér, která dlouhodobě informuje veřejnost o manželství pro všechny a pomáhá s osvětou v oblasti narovnání práv. 
Ale Česko není jen Praha, svůj Pride mají i další města jako třeba Most nebo Brno. Právě lokální iniciativy, které mívají daleko menší viditelnost a vznikají zdola díky aktivním lidem, potřebují naši pozornost a podporu a nabízejí mimo jiné skvělé dárky a merch v rámci nejrůznějších crowdfundigových aktivit. A když už jsme u toho – není od věci ani podívat se k našim sousedům na Slovensko. Právě tam totiž můžete během Pride Month podpořit klub Tepláreň a jeho aktivity. Po teroristickém útoku z roku 2022 je to potřeba víc než kdy jindy.

Obujte se na duhový pochod

Pokud se letos chystáte vyrazit na Pride, ať už ten pražský, nebo jiný, dobrá obuv je rozhodně základ. Náš tip jsou extrapohodlné sandály Run Star od Converse, ve kterých klidně zdoláte v průvodu i několik kilometrů a ještě zvládnete celonoční party.  

Pride není jen duha

Duha jako motiv pestrosti a barevného spektra, které pojímá každého jednoho z nás, je nesmrtelný a výmluvný. Ovšem kolekce věnované oslavě Pride Month nemusejí pojednávat jen o duhovém motivu. Skvělým příkladem propracovaného queer odkazu je kapsulová kolekce Diesel s motivy umělce Tom Of Finland nebo aktuální Pride kolekce Levi's, která nejenže jede na vlně aktuálního kovbojského trendu, ale oslavuje westernové prvky, které jsou typické pro sedmdesátá léta a pevně napojené právě na queer komunitu. Tvářemi této kolekce jsou letos výrazné osobnosti kulturního života jako drag umělkyně Violet Chachki nebo hudebník Orville Peck.  

Duhový make-up a doplňky

Značka dekorativní kosmetiky Mac patří mezi ty, které pomohly utvořit z benefice trend. Řada Viva Glam se od svého začátku snaží podporovat nejrůznější charitativní projekty převážně z oblasti osvěty HIV a AIDS. Letos tento odkaz také hrdě převzal módní dům Versace, koupí kousků z Pride kolekce tak podpoříte nadaci Eltona Johna.