Trendy

Najděte svoji Björk mezi košilemi! I ta obyčejná bílá bude vypadat skvěle s dramatickými manžetami.

Dobrý sluha, ale zlý pán. Ne však oheň, ale módní detail. Manžety jsou zrovna tou maličkostí, která poslouží. Dokáže totiž změnit dynamiku celého outfitu.
Foto: Edward Berthelot/Getty Images

V dámském šatníku se manžety ve velkém objevily na šatech během éry zvané jazz age, ale pocházejí už z 15. století. Tehdy jejich velikost prozrazovala mimo jiné i původ. Kolik látky si můžeš dovolit, tolik respektu si zasloužíš. Dnes jsou naštěstí manžety zbaveny jakýchkoliv společenských konotací. 
Sezona podzim – zima 2023/2024 však káže manžety máčet v polévce. Jsou totiž větší než veliké. Daniel Raspberry je v couture Schiaparelli nazvětšoval tak, že jejich dramatická podoba propadla až do sortimentu řetězců, a Ian Griffiths to u Max Mary s manžetami přeháněl i na ikonických trenčkotech. 
Ostatně přehodnocování dosud standardních oděvních schémat je v módě dneška populární, a tak se nemusíte stydět ani za košili, u níž jsou manžety pomalu výraznější než celý rukáv. I romantické košile à la Kelly Family s barokními manžetami najdete ve výběru nejen Net-a-Porter.  
A tady jsou druhy manžet pro základní orientaci:

Knoflíkové manžety: Netřeba vysvětlovat, někdy mohou mít i tři knoflíčky pro různé druhy upínání.
Francouzské (dvojité) manžety: Jsou delší a skládají se dozadu.
Manžety s páskem: Mají malý látkový pás a knoflík pro upevnění.
Zvonovité manžety: Jsou širší dole, takže připomínají tvar zvonu.
Volánkové manžety: Dekorativní volány nebo volánky připojené k manžetám, právě ty se nosily na barokních spodničkách.