Street style

Bílá bavlněná košile se stala nečekaným trendem fashion weeku

Pro někoho ikonická díky černobílým fotografiím supermodelek od Petera Lindbergha, které od 90. let zkopírovali začínající i renomovaní fotografové, pro někoho nudná jako dress code bankovní úřednice. Pravda je taková, že bílá košile se stala nečekanou hrdinkou haute couture fashion weeku, ať už na přehlídkovém mole, tak v ulicích Paříže, kde se v ní ukázala Anna Wintour i FKA Twigs. Pojďme se podívat, co všechno můžete dělat s obyčejnou bavlněnou košilí toto léto.
Foto: Jacopo Raule/Getty Images
Kaia Gerber na přehlídce Valentino Haute Couture podzim - zima 2023/2024
Když se začaly objevovat první fotky z haute couture fashion weeku v Paříži, v záplavě masivních zlatých doplňků Schiaparelli, kabelek Chanel a áčkových sukní od Diora se objevovala bílá košile. Obyčejná bavlněná bílá košile s dlouhými rukávy. S modrými džínami se širokými nohavicemi, s mikro šortkami s vysokým pasem. Rozepnutá na spoustu knoflíčků i cudně zahalující. Zcela bez jakýchkoliv ozdob, nebo s úzkou kravatou. Hosté, modelky i celebrity ukázali, že na tomto běžném kusu šatníku opravdu něco je. 
Stejně jako skvěle padnoucí modré džíny, klasické tenisky nebo jednoduché tílko je bílá košile na knoflíky klíčovou položkou, která by neměla chybět v žádném šatníku. Ať už preferujete quiet luxury, milujete devadesátky, okázalý glamour po vzoru osmdesátých let, boho styl sedmdesátek, dáváte přednost klasické eleganci, případně rádi experimentujete se siluetami, barvami a stylingem, nebo vám zkrátka dress code předepisuje jasně danou uniformu, bílá košile s dlouhými rukávy splňuje naprosto všechno. Nemusíte přemýšlet nad ročním obdobím (ani dekádou), tato klasika se hodí kamkoliv a kdykoliv.
Foto: Edward Berthelot/Getty Images
Tina Kunakey na přehlídce Alaia
Foto: Jeremy Moeller/Getty Images
Mary Leest na přehlídce Georges Hobeika Show Haute Couture podzim - zima 2023/2024
Foto: Jacopo Raule/Getty Images
Leonie Hanne na přehlídce Valentino Haute Couture podzim - zima 2023/2024
Další obrovskou výhodou klasické bílé košile, ať už dámské, nebo pánské, je fakt, že investice do ní se vám vždycky vyplatí. Když si rozpočítáte pořizovací cenu a počet nošení, získáte úžasný poměr, že se při pořizování perfektně padnoucí košile nemusíte držet při zdi. Klíčová je kvalita materiálu a zpracování. Vše ostatní už záleží na vás, zda víte, že budete častěji nosit krátký střih, oversized, s vypasovaným pasem, úzkými nebo nadýchanými rukávy. 
Pokud nevíte, s bílou košilí všechno vypadá dobře. ~ Victoria Beckham
Vezměte si ji přes plavky do plážového klubu. K dlouhé boho sukni a přepásejte ji výrazným koženým páskem v kontrastní barvě. Rozepnutou přes bílé tílko, nebo pod třpytivé šaty. Možností, jak si pohrát v rámci každodenního, prázdninového i slavnostního stylingu, je tolik, že by to zaplnilo celý oddíl Strahovské knihovny. 

Něco na té košili je

Když dva dělají totéž, není to totéž, ale oba mohou vypadat skvěle. Respektive obě. Stačí se podívat na Mary Leest a Leonie Hanne, jak obě zkombinovaly bílou košili s velmi krátkými lesklými šortkami a antickými sandály. Nebo Suzi de Givenchy a moment, kdy se na přehlídce Schiaparelli setkaly dvě stejné košile. Zatímco Suzi ji oblékla s jednoduchými černými kalhotami, druhá dáma si vybrala kombinaci s černými šortkami s vysokým pasem. 
Foto: Edward Berthelot/Getty Images
Modelka před přehlídkou Schiaparelli Haute Couture podzim - zima 2023/2024
Foto: Claudio Lavenia/Getty Images
Suzi de Givenchy na přehlídce Schiaparelli Haute Couture podzim - zima 2023/2024
Foto: Christian Vierig/Getty Images
Twins na přehlídce Chanel Haute Couture podzim - zima 2023/2024
Čím volnější střih zvolíte, tím více možností, co s košilí můžete dělat. Totéž platí i o délce, dlouhou košili v létě klidně noste jako šaty, nebo místo bundy ve dnech, kdy je zrovna pod mrakem. Kouzlo klasické bílé košile se zapínáním na knoflíky spočívá v její variabilnosti. Spolu s dlouhou kolovou sukní získáte formálnější vzhled. Nevíte, co si ráno vzít na sebe? Bílá košile z kvalitní bavlny, džíny a výrazné náušnice nebo náramky a během chvilky budete mít elegantní, a přitom nenucený look.
Oblíbeným doplňkem na pařížském fashion weeku se stala úzká kravata spolu s výraznými slunečními brýlemi. Jedna věc ovšem zůstává zcela klíčová – kvalita. Tu vždy mějte na paměti a podle tohoto klíče si také bílou košili vyberte. Když už si novou koupíte, sáhněte po stoprocentní bavlně, ideálně upcyklované a organické. Kde takovou seženete?

Kde koupíte bavlněnou dámskou košili on-line

Trh s bílými košilemi je tak obrovský, že se v něm můžete snadno ztratit. Proto jsme vytvořili následující kurátorovaný výběr, v němž najdete klasické i ty méně tradiční košile s dlouhým rukávem ze stoprocentní bavlny a ve velikostech a cenách, mezi nimiž si každý najde tu svou.