Trendy

Malé černé drama. Mini šaty s maximálním efektem

Než potvrdíte pozvánku na další party, ujistěte se, že máte ve skříni ty správné šaty. Čím kratší, lesklejší a černější, tím větší máte šanci stát se letošní královnou večírků.
Foto: Ellen von Unwerth / Profimedia.cz
Eva Herzigová pro Vogue Italia
Když vás diář neustále upozorňuje na další koktejl, firemní party či slavnostní večeři s klienty a vy byste nejradši zalezli domů a v pyžamu sledovali třetí řadu Koruny na Netflixu, malé černé jsou spolehlivý způsob, jak se dostat z asociálních nálad a znovuobjevit nadšení pro společenské událost všeho druhu. 
Kdyby papež mohl svatořečit kromě lidí i oblečení, malé černé by stály na nejvyšším místě seznamu. Na první pohled by se mohlo zdát, že LBD jsou předvídatelnou sázkou na jistotu. A pravda je taková, že o žádných jiných šatech v historii se tolik nemluvilo jako právě o nich. Mohou být stejně tak elegantní a decentní jako provokativní.
Popsat jednou větou ikonický status little black dress dost dobře ani nejde. Od roku 1926, kdy s nimi přišla Coco Chanel, patří mezi základ každého šatníku bez ohledu na aktuální trendy a nálady ve společnosti. Vogue je rovnou označila za uniformu všech žen s vkusem. Hvězdný status jim dala Audrey Hepburn ve Snídani u Tiffanyho, Mireille Darc ve Velkém blondýnovi s černou botou, Melanie Griffith v Podnikavé dívce, Christina Ricci v roli Wednesday Addams, Sarah Jessica Parker v Sexu ve městě, Victoria Beckham, Princezna Diana i Michelle Obama, když si je oblékla na první oficiální portrét v roli první dámy Spojených států.
V malých černých nikdy nebudete ani málo, ani moc. – Karl Lagerfeld
Foto: Profimedia.cz
Mireille Darc
Foto: Profimedia.cz
Princezna Diana
Foto: Profimedia.cz
Chanel jaro - léto 2020
Každá dekáda má minimálně jedny ikonické černé šaty. Nenechte se zmást jejich jménem, ne každé LBD jsou skutečně malé. O těch z aktuálních zimních a resort kolekcí však rozhodně platí, že jsou krátké a do minimalismu mají stejně daleko jako Stefano Gabbana k politické korektnosti. 

Mini délka, maxi detaily

David Koma, Ulyana Sergeenko a Donatella Versace nešetřili flitry. Giambattista Valli zase volánky. Stejně jako Hervé Leger. Na dlouhé rukávy sází Stella McCartney, Georges Hobeika, Elie Saab i Anthony Vaccarello u Saint Laurent. Nebo snad máte náladu na večer v kožených minišatech? Pak svou pozornost zaměřte na resort kolekce Alexander McQueen, Fausto Puglisi a Saint Laurent.
V galerii najdete dvacet malých černých koktejlek, v nichž se lehce protančíte do nové dekády.