Trendy

Trend květin aneb Jak vám jarní móda udělá radost a dodá optimismus

Dříve než rozkvetou ulice a parky, rozkvetly kolekce, které mají jediný cíl – zaplavit na příští týdny a měsíce svět nekonečnou záplavou květin. Miranda by se sice divila a zvedla významně obočí, ale to je tak všechno, co by s tím mohla udělat. 
Foto: instagram @mspike
„Připadala jsem si rozmarná, vtipná a malebná," prohlásila o svém stylingu Rosamund Pike. Cover star Vogue CS, která tuto sezonu experimentuje a zkouší nejvýraznějších looky (a s velkým úspěchem), se na čajovém dýchánku BAFTA objevila v průsvitných tylových šatech Simone Rocha se světle růžovými růžemi na bocích. Excentrická britská herečka, která během sezony udělování cen ztělesnila neotřelý styl své postavy z filmu Saltburn, tak shrnula jednu z určujících nálad sezony jaro – léto 2024, totiž romantiku. Zejména růže jako symbol romantiky.
Přehlídka Rochy, která se konala v Anglickém národním baletu a nesla název Dress Rehearsal (Zkouška šatů), se zamýšlela nad nervozitou, která je cítit noc před svatbou, nad emocemi spojenými s velkým dnem, a využila k tomu sladké pastelové barvy evokující cukrovou polevu, dortíčkové kabelky a květy růží. Aby byl efekt maximální, modelky si nechaly na nohy vytvořit dočasná tetování s motivem růží a v rukou nesly stonky vytvořené z bavlny nebo perel. Téma následně londýnská návrhářka přenesla do Paříže pro svou couture spolupráci s Jean-Paulem Gaultierem, jenže tentokrát byly květiny vyvedeny ve stříbře, což působilo až bolestně krásně, ale také punkově. (Viz také zlaté růže od Kima Jonese na přehlídce Fendi).
Takzvaná královna květin, jak růži korunoval řecký spisovatel Achilles Tatius ve druhém století našeho letopočtu, se objevila také u Balmain, kde Olivier Rousteing použil jako výchozí bod pro svůj květnatý střih slavný verš z básně Posvátná Emily z roku 1913 od Gertrudy Stein: Růže je růže je růže. „Tyhle růže mají trny, víte?" řekl Rousteing Vogue o svém ostrém přístupu k botanice. „Růže Balmain nemůže být jen romantická růže. Je v ní také tvrdost a síla. Takže je to o lásce, o barvách, štěstí a radosti. Ale také o trýzni!" Kdo byl první, kdo si z Rousteingovy zahrady vybral? Margot Robbie, která na turné Barbie s bublinami předvedla krásné růžové puntíkované minišaty Balmain s korsáží z růží a na udílení cen Critics' Choice Awards krvavě červené šaty poseté smaltovanými růžemi. Obě se staly výkladní skříní pro Rousteingovu kolekci jaro – léto 2024, o niž ze 70 % přišel, když vůz s kolekcí cestou z letiště Charlese de Gaulla přepadli zloději aut. Kdyby se tu někdo zabýval filozofií, může snad něco víc vypovídat o pomíjivosti květin?
Labutí píseň Sarah Burton u značky Alexander McQueen byla svého druhu milostnou písní pro Británii, přičemž tudorovská růže, heraldický znak Anglie, se stala středobodem jejího emotivního rozloučení. Některé šaty s okvětními lístky připomínaly vulvy, na dalších poupátkové výšivky vypadaly jako krev stékající po šatech. Byla to nepopiratelná pocta Leemu Alexandru McQueenovi, „jehož přáním bylo vždy posílit postavení žen, a vášni, talentu a loajalitě týmu". Vytvořila skutečnou oslavu lásky, ženskosti a čistoty a totéž symbolizuje samotná růže.
Na jiném místě Richard Quinn, jehož přehlídka byla podle Sarah Mower „nejblíže haute couture, jakou Londýn za poslední desetiletí viděl", pokračoval ve své věčné oslavě britských květů. Značky Commes des Garçons, Maison Margiela a Rodarte se také vydaly cestou propracovaného zvlnění, zatímco Kenzo, Del Core a Thebe Magugu se vrhly na emblémy růží.
Zajímavé je, že Dior, dům, který je přímo synonymem motivu růže, (zatím) nerozkvétá. Maria Grazia Chiuri, která si vytyčila za cíl pomocí své práce posílit postavení žen, vybrala pár trnových detailů pro dokreslení své kolekce bourající historické stereotypy. Její inspirace? Ingrid Bergman jako Johanka z Arku, Maria Callas jako Médea, Simone Signoret v Křižníku Arthura Millera a pár dalších silných žen. „Chci prolomit předpoklad, že kolekce musí pojednávat jen o jednom odkazu," vysvětlila a dotkla se svého poslání rozšířit obzory tradičního couture domu.
Chiuri, stejně jako všichni zde uvedení návrháři, ví, že tato květina má hluboké kořeny v náboženství a mytologii. Je zajímavé, že věnce z růží se nosily ve starověkém Řecku a Římě během dionýských slavností, aby zahnaly opilost. Ale na květinových výřezech této sezony je něco obzvlášť svěžího, což předvedl třeba Jeremy Allen White na udílení cen Critics' Choice Awards. Vychrtlý představitel Medvěda si tu k obleku Saint Laurent připnul jemný červený stonek od Tiffany & Co., a předvedl tak sladkou variaci na krejčovský kousek, který byl sice nenápadný, ale velmi působivý. Vzpomínáte si na virální moment Kendall Jenner z Bottegy, kdy si tato modelka připnula svazek slunečnic, aby odvedla pozornost od nedostatku kalhot? Sluneční květy dodaly celému looku na výrazu. Větvička něčeho výjimečného by mohla být transformujícím a z hlediska nákladů efektivním způsobem, jak oživit módní předpověď na jaro. Jak kdysi prohlásil monsieur Dior: „Naštěstí existují květiny."
Článek vyšel v originále na vogue.co.uk.