Trendy

Od třešňové po tekuté zlato: 5 klíčových barevných trendů na jaro – léto 2024

Po jakých barvách se vyplatí sáhnout během nastávající sezony? Máme pro vás výběr těch nejvíc hot odstínů rovnou z přehlídek.
Nálada sezony se nejčastěji otiskuje do barev, které převládají na přehlídkových molech. V kolekcích pro loňský podzim a zimu to byla tlumená paleta, která se snoubila se střídmými a minimalistickými oděvy. Pro sezonu jaro – léto 2024 mnoho tvůrců s touhle jednoduchostí pracuje dál, ale jemné a uklidňující odstíny tentokrát kontrastují s výbuchy živých, zářivých barevných akcentů.
Máme pro vás přehled klíčových barevných trendů z kolekcí na jaro – léto 2024, seřazených od panensky bílé Saint Laurenta a Valentina po luxusní zlatou, která byla k vidění třeba u Ralpha Laurena a Alberty Ferretti.

Bílá jako porcelán 

Bílá je v létě sázka na jistotu. Na nadcházející sezonu přetvořil Saint Laurent ikonické sako Saharienne z roku 1967 do podoby bezvadně padnoucích košil a kalhot. Valentino přišel s šaty s průstřihy a značka Standing Ground představila večerní toalety s andělským nádechem, který jim dávají korálky vsazené do vrstev žerzeje. A pro odvážnější tu jsou Chopova Lowena a Molly Goddard se siluetami, které rozhodně vzbudí na večírcích rozruch.

Červená jako zralá třešeň

Móda je aktuálně přímo posedlá červenou. Nejrůznější odstíny třešňové jsou v posledních sezonách na molech nepřehlédnutelné a objevují se i na červených kobercích. Jaro – léto 2024 přineslo znatelný posun k sytějším a opulentnějším verzím červených odstínů. Sabato De Sarno ve své první kolekci pro Gucci hojně využíval témbr, který nazval Gucci Rosso, a představil v něm úzké sukně, saka i výrazné doplňky. I temný Rick Owens se na moment odklonil od své charakteristické černé a předvedl rozšířené kalhoty, braletky a výrazné stomper boty právě v odstínu rudé.

Nebesky modrá

Jak jinak si zvednout hladinu dopaminu než tím, že se zahalíme do uklidňujícího nebeského blankytu? Alaïa a JW Anderson právě tento odstín použili na přiléhavé modely smyslně objímající tělo. Ten druhý ke smyslnému objetí navíc přidal ještě smyslnější průstřihy. Hodakova se vyřádila na netradičních siluetách, kterými ozvláštnila základní kousky šatníku, a značka Ahluwalia představila precizně střižené modely, jejichž modrá příjemně uklidňuje. Bottega Veneta předvedla výstavní šaty bez ramínek zdobené pečlivě umístěnými třásněmi, dotvořené řadou blankytně modrých doplňků, které jim dodaly ještě radostnější vyznění.

Pastelová lila

Pastelové barvy hrály v kolekcích na jaro – léto stěžejní roli a nejdůležitějším odstínem se stala svěží fialková lila. V kolekci Michaela Korse se objevily fialové pletené svetry a trenčkoty, zatímco Masha Popova představila světle fialové džínové kousky zdobené svými typickými vzory otisků pneumatik. Peter Hawkings, nový kreativní ředitel značky Tom Ford, upoutal pozornost saténovými slim obleky v jemné lila, která byla k vidění i u značek Maison Margiela, Supriya Lele nebo Issey Miyake.

Jako tekuté zlato 


Zlatá tuto sezonu na molech působila uhlazeněji a fluidněji, a to od elegantně řasených šatů, které daly vyniknout konturám těla u Ralpha Laurena, Roksandy a Di Petsa, až po party šaty od Tove, Alberty Ferretti a Andrease Kronthalera pro Vivienne Westwood. Móda na jaro – léto 2024 nám ukázala nepřeberné množství kreativních způsobů, jak dostat do šatníku ten pravý Midasův dotek.
Článek vyšel původně na Vogue.co.uk.