Móda

Sex-wave ovládla druhý den pařížského týdne módy

Letošní měsíc módy ovládla vlna svůdných siluet, které dorazily i do francouzské metropole, kde právě probíhají přehlídky kolekcí pro jaro a léto 2023. Druhý den pařížského fashion weeku své vize představily značky Saint Laurent, Christian Dior a Botter, které nastavily směr, jak se oblékat v následující sezoně. 
Vše začalo během chladného úterního ráda podivnou scénou v zákulisí přehlídky Botter. Zakladatelé značky Rushemy Botter a Lisi Herrebrugh se spolu s asistentkou snažili navléknout modelkám na ruce kondomy naplněné modře obarvenou vodou. Ano, šlo o velikost xxl, pokud vás zajímá, jak se to mohlo podařit. Tyto rukavice pak spárovali s karibsky modrými obleky, které jsou pro dům charakteristické. Pro návrhářské duo bylo tuto sezonu vše o vodě, dokonce i občerstvení na bázi bio vody, které rozdávali hostům, když čekali na začátek přehlídky. Voda je o přírodě a Botter je značka, která ráda zvyšuje povědomí o udržitelnosti. Jako dokonalý příklad jsme mohli vidět dvoje šaty bez rukávů, které nás informovaly o znečištění oceánů a toxicitě plastů. Tyto dva looky byly vyrobeny z mořských řas, které mají mimo jiné i schopnost absorbovat CO2. Ale to nebylo vše. Modelky měly na sobě i sáčky s kostkami ledu a zároveň chodily v botách, které vypadaly, jako by byly ponořené do vody. Přijde vám to málo? Tak si představte kardigany měnící se v topy bez ramínek, kalhoty, které se nosí jako bundy a modely chodící bez trička s velmi zvláštními maskami na obličeji.
A z vesmírného světa Bottera a Herrebrugh jsme přešli rovnou k crop topům Marie Grazie Chiuri. Tentokrát se kreativní ředitelka dámských kolekcí Dior podívala do budoucnosti, ale zároveň se mihla i v minulosti. Hlavním tématem její kolekce byl styl francouzské královny Kateřiny Medicejské. V neobyčejné grottě z vyřezávaného kartonu od umělkyně Evy Jospin a uprostřed vystoupení polonahých tanečnic se Maria Grazia Chiuri rozhodla pohrát si se všemi úvahami o módě i moci a zbavila se francouzské historie tím, že představila intimnější a sexy verzi své múzy Kateřiny Medicejské prodchnutou klasickými květinovými a folklorními potisky. Korzety, podpatky na platformě a italské krajky se mísily se sportovní estetikou, ovšem s ohledem na návrhářské kódy Marie Grazie můžeme říci, že šlo o sošnou podívanou se spoustou sexuálně osvobozených pařížských žen.
Přesně jako u značky Saint Laurent. Anthony Vaccarello se vytasil s velkou zbraní a postavil obrovskou fontánu uprostřed nádrže Trocadéro naproti Eiffelově věži, která je pravidelným místem přehlídek Saint Laurent. Hosté seděli všude kolem vodní plochy, zatímco modelky pomalu kráčely po schodech v lodičkách na vysokých podpatcích. Jako každá přehlídka, kterou kreativní ředitel dělá, byla i tato o těle v nádherném a odvážném provedení. Anthony Vaccarello postavil do epicentra své kolekce jediný typ šatů. Všechny looky si byly podobné, ale zároveň se v mnohém lišily. Ačkoli existoval jeden prvek, který definoval celou kolekci Saint Laurent pro jaro 2023, a tím byla hedvábná kapuce, elegantně připevněná téměř ke každému looku. Tento typ šatů původně vytvořil Yves Saint Laurent ve spolupráci s Claudem Lalannem v roce 1969 a sám návrhář přidal drapériovou kapuci během své kolekce haute couture 1985. Prvek, který definoval téměř celou popkulturu 80. let. Vaccarello se rozhodl tuto sílu a moc ženám vrátit a nabídl jim kožené kabáty se širokými rameny, hluboké průstřihy a sexy šaty, dlouhé a možná i štíhlejší než samotná silueta.