Sneakers

Kult mezi teniskami očima současných umělců

Legenda, která byla přivedena na svět v roce 1969 a její sláva trvá dodnes. Jak už to občas bývá, někdy jste zrozeni pro něco úplně jiného než pro to, co s vámi zamýšleli druzí, a tak si tenisky, které měly původně sloužit basketbalových hráčům, získaly popularitu coby jedny z nejvíce ceněných atributů street fashion. Jak tyto kultovní boty oslovily trojici současných českých umělců, jejichž tvorba je podle Vogue CS taktéž přelomová? Představujeme vám adidas Superstar očima Veroniky Šrek Bromové, Tomáše Němce a Antonie Stanové.
Foto: Veronika Šrek Bromová, Tomáš Němec, Antonie Stanová

Antonie Stanová

Tenisky jsem nosila pouze v ateliéru, aby se staly součástí procesu, tudíž se na nich objevovaly jak úmyslné, tak náhodné stopy. Jelikož jsou Superstar boty s dlouhou tradicí a příběhem, chtěla jsem těm, které jsem dostala, dodat ten vlastní. Zároveň jsem se přesvědčila, že adidas stojí na hodnotách, za které bych se mohla postavit. Ačkoliv je to velká značka, snaží se být udržitelná, etická a stále se v těchto snahách zlepšuje. Což se dá ilustrovat právě i na Superstar teniskách, které kontinuálně vyzdvihují dlouhodobou kvalitu, příběh a kontext. Tedy přesně to, co jsem se skrze svou intervenci snažila teniskám také dodat. 
Foto: Antonie Stanová, Honza Zima

Tomáš Němec

Boty mají jednoduchý a pro mne příjemný design, tak jsem je nechtěl nějak zvlášť měnit, jen je použít u malování a nechat je „ušpinit“ u několika sezení v ateliéru, čímž jsem si je podepsal a vtiskl jim svůj rukopis. Superstar jsou pro mě symbolem pohodlí, komfortu a jednoduchosti. 
Foto: Tomáš Němec, Honza Zima

Veronika Šrek Bromová

Foto: Veronika Šrek Bromová
Dokumentovala jsem v nich všední život. Bylo to kolem Vánoc, vyfotila jsem tedy nákup kapra, procházky po lese s dětmi a přáteli a také náš společný vstup do nového roku. Navzájem jsme si je všichni půjčovali, takže každý z nás byl chvilku superstar.
Foto: Veronika Šrek Bromová, Honza Zima
Text vznikl ve spolupráci s  adidas.