Móda

Change is a team sport

Přes půl století propojuje módu s uměním, sportem a hudbou. Nahlédněte do zákulisí focení jedné z největších legend světa obuvi.
Potkáte ji prakticky všude. Ráno v tramvaji, později obědvá u vedlejšího stolu a večer vás překvapí svou přítomností na premiéře v divadle. Teniska Superstar.
Z dějepisu: Když na konci šedesátých let plátěné obuvi na basket docházel dech, nabídla značka Adidas řešení – koženou basketbalovou botu, která slibovala pohodlí, podporu, ochranu. Brzy ji nosilo na 85 % hráčů NBA. Její nošení se rozšířilo do street kultury a stála tak u zrodu hip hopu v New Yorku. Byla k vidění na členech kapel Run-D.M.C (Ti jí dokonce věnovali song My Adidas.) i The Beastie Boys. Přeskočte do současnosti a Superstar je běžnou součástí většiny botníků. Nezáleží na tom, kdo jste, kolik vám je, odkud pocházíte, anebo čím se živíte – Superstar je botou, která nás všechny spojuje. Symbolem inkluzivity.
A v návaznosti i týmové práce. V tom spočívá její zřejmě největší kouzlo. Nerušivým, přesto snadno rozpoznatelným designem dodnes inspiruje (Možná proto se dočkala tolika reinterpretací.) a dodává kuráž. Nosit ji znamená nosit kus historie a zároveň se podílet na lepší budoucnosti.
„Má retro design, ale přitom působí neutrálně,“ míní stylista Zoltán Tóth, který spolupracoval na jejím focení pro únorové vydání československé Vogue. „Tím otevírá dveře nespočtu cool kombinací.“ Fotograf Marek Mičánek přikyvuje. „Dá se nosit skoro ke všemu. Navíc je fakt kvalitní.“ Že je prakticky všude? Jen blázen by se divil.
Text: Martin Váša
Foto: Marek Mičánek
Backstage foto a video: Honza Zima
Styling: Zoltán Tóth
Creative Direction: Jan Králíček
Digital Creative Direction: Alexander Bel
Modelové: Matěj V (CZECHOSLOVAK MODELS), Andrea F, Jakub K (Clique Model), Adéla S, Karolina E (MY model Agency)
Make-up: Kateřina Brans
Vlasy: Igor Sedlák
Produkce: Marita Majvald
Casting Director: Dominika Světíková
Asistent stylisty: Václav Zieba