Móda

Fresh slovenská krev: Které mladé designérské talenty byste měli znát?

Jsou mladí a vidí módní svět úplně jinak než jejich předchůdci. Nová vlna návrhářů, která dobývá nejenom pražské fashion weeky, ale pomalu se objevuje i na hledáčku celosvětových médií. Představujeme vám 4 zásadní jména slovenské módní scény, o kterých ještě uslyšíte. 

Lukáš Krnáč

Díky jeho nekonvenčnímu vkusu a silnému rukopisu byl letos tento absolvent univerzity Tomáše Bati v Zlíně nominován na Czech Grand Design. Jeho kolekce "Sedm smrtelných hříchů" zaujala i porotu soutěže Best Fashion Graduate 2018 organizovanou Slovak Fashion Council, kde získal první místo. Jeho kolekce mohli letos vidět také příznivci Mercedes–Benz Prague Fashion Week nebo středoevropské soutěže International Young Designers Contest v Kijevě. 
Kdo je tvůj designérský vzor?
“Nemám jeden konrétní designérský vzor. Líbí se mi, pokud se návrhář snaží svou prací na něco upozorňovat a ovlivňovat myšlení lidí jako to dělá například Vivienne Westwood. Esteticky mě velmi baví například Raf Simons nebo Alessandro Michelle.”

Barbora Kubi

Barbora je absolventkou Vysoké školy výtvarných umění v Bratislavě. Její kolekce byla prezentována i během fashion weeku v londýnském Somerset house, kde se dostala na shortlist nominace Best Designer. Barbora zůstává pravidelnými přehlídkami věrná svému domovskému městu Bratislavě, kde každoročně prezentuje na Fashion Live!. Jenom málokdo ví, že se její vkus promítl i do outfitů letošní Česko-Slovensko hledá Superstar, kde působila jako hlavní stylistka. 
Co je pro tvou tvorbu typické?
"Trvalo mi delší dobu, než jsem pochopila, jaké oblečení chci navrhovat a tvořit. Vše nasvědčuje tomu, že směřuji k normcore. Typické pro mou tvorbu může být "casual & comfy" zároveň ráda vkládám do mých kolekcí nápad, jednoduchost a velký důraz kladu i na zpracování oblečení."

AIM 

Návrhářka Michaela Hriňová je absolventkou Univerzity Tomáše Bati v Zlíně. Byla v nominacích na Czech Grand Design, své kolekce prezentuje také na domácí půdě během přehlídek Fashion Life v Bratislavě. Její styl je inspirován street-wearem, kde mikiny střídají romantické šaty a oversize kabáty. 
Čeho bys chtěla dosáhnout? Vysněný cíl?
"Být šťastná ve všech oblastech svého života. Ale nevadilo by mi ani pracovat pro Rafa Simonse nebo Miucciu Pradu. A pokud půjdu ještě dál, můj vysněný cíl je dostat AIM do světa mezi co nejvíce lidí a nafotit editorial s Willy Vanderperre."

Dominika Kozáková 

Studentka scénografie, která své naplnění našla v módě. Její styl je naprostý originál, díky tomu byla letos oslovena prezentovat svoji tvorbu na Maastrichském festivalu mladé módy Fashion Clash. Její unikátní kousky přes svůj instagram sdíleli také ve Vogue Talents. 
Co tě inspiruje? 
"Inspiruje mě dětství a dětské představy o genderu a identitě. Experimentuji s nekonvenčními materiály, barevností a strukturami, čímž si vytvářím svůj vlastní zasněný vesmír. Inspiraci nacházím také v mých designérských múzách jako je Vivienne Westwood, Thierry Mugler, Charles Jeffrey, Gareth Pugh a Dilara Findikoglu. Nejvíce na nich obdivuji jejich výrazné osobnosti a to, že netvoří jen šaty, ale jejich móda vychází přímo z nich samotných a divákům přinášejí příběhy."