Přehlídky

Vogue exkluzivně: zákulisí haute couture kolekce Givenchy na jaro a léto 2019

V pořadí třetí haute couture kolekce, kterou Clare Waight Keller navrhla pro Givenchy, zve publikum do Musée d'Art Moderne de la Ville de Paris. Ještě před přehlídkou jsme se vydali do zákulisí, abychom se umělecké ředitelky zeptali na její vizi pro tuto sezonu.
Pro svou třetí kolekci haute couture pro Givenchy vyměnila Clare Waight Keller typické pařížské prostory za mnohem modernější prostředí.
"Po haute couture kolekci minulé sezony jsem si přála čistou tabuli, prázdné plátno," prozrazuje umělecká ředitelka o muzeu moderního umění a zároveň odkazuje na kolekci podzim/zima 2018 v zahradách pařížského Archives Nationales, která vzdávala poctu zesnulému Hubertovi de Givenchymu, zakladateli módního domu, jenž v březnu loňského roku zemřel ve věku 91 let.
"Vyložila jsem si to doslova. Úplně bílý box se super lakovanou podlahou a žádný drát v dohledu," říká o výstavním prostoru.
Foto: JAMIE STOKER
Přestože couture již dlouho tvoří podstatu Givenchy, mezi lety 2010 až 2018 módní dům dával přednost tomu předvádět své kolekce v intimnějších salónních prezentacích než jako součást fashion weeku. Byla to právě Clare Waight Keller, která v lednu 2018 se svou první kolekcí vrátila módní dům do oficiálního programu přehlídek. Od té doby je Givenchy čím dál úspěšnější. Clare Waight Keller získala v loňském roce globální – a královské – uznání za návrh elegantních svatebních šatů vévodkyně ze Sussexu.
Muzeum moderního umění v 16. pařížském obvodu se nachází vedle Palais de Tokyo a pyšní se překrásným výhledem na řeku Seinu a Eiffelovu věž. Až do poloviny března je kvůli rekonstrukci před instalací nadcházejících výstav dočasně uzavřené, pro módní přehlídku je proto ideálním místem. 
Haute couture kolekce Givenchy SS19 nazvaná Bleached Canvas je v ostrém kontrastu s přecházejícími sezonami. "Bílé plátno slouží jako nejvyšší možný kontrast k intenzivní základní barevné paletě kolekce, skvěle odráží lesklé povrchy, které v této sezoně představuji," říká Waight Keller, která zůstává zcela věrná své charakteristické disciplinované a přímočaré estetice.