Přehlídky

Lehce děsivá přehlídka v pozadí turbulentní doby: Balenciaga Resort 2023

Nedělní ráno, newyorská burza. Najednou se ozývá zvuk zvonku, který denně zahajuje a uzavírá zdejší obchody. A protože byl zrovna víkend, makléře na place vystřídali umělci Pharrell Williams, Ye, Chloë Sevigny, Megan Thee Stallion, Frank Ocean, ale také starosta NY Eric Adams. Slavná Wall Street to v posledních týdnech schytává plnými doušky a novinové titulky čím dál častěji upozorňují na hrozící recesi. To ale Demnovi, kreativnímu řediteli značky Balenciaga, který se nikdy nevýhybal ponurým věcem, nevadí, naopak. A proto uspořádal další přehlídku právě tady. Jaká byla?
Obleky a latexové masky zcela zakrývaly tváře jeho modelek a modelů, všichni vypadali jako nájezdníci z jiné doby. „Musíme vyvolat emoce,“ uvedl v zákulisí Demna, který si sám masku nasadil. „Žijeme v děsivém světě a myslím, že móda je jen jeho odrazem. Toto je docela naléhavá přehlídka,“ řekl o show, na niž sezvával hosty  štosem falešných stodolarovek. Bylo by však chybou takové gesto považovat za kritiku kapitalismu. „Nejdůležitějším druhem výzvy pro jakéhokoliv tvůrce je vytvořit produkt, který bude žádoucí, vytvořit touhu. To by měla móda dělat,“ krčil rameny Demna.
Aby touha různorodým publikem stále rezonovala, což je smyslem i těchto kolekcí vzniklých uprostřed sezony, byla přehlídka rozdělena do tří částí. Začala představením nového Garde-Robe, šatníku, který Demna popsal jako „luxusní klasické oděvy“. Nabídka byla přitom inspirována loňským obnovením couture kolekce. „Uvědomil jsem si, že nám tento segment chybí,“ vysvětlil návrhář. Klasikou byly míněny oversized obleky a kabáty se spadlými rameny, které Demna upřednostňuje a které se po loňském couture debutu staly žádaným prvkem na všech módních frontách. Představil zde ale i hedvábné žakárové blůzy à la Melanie Griffith v Podnikavé dívce. Náladu 80. let a mrazivý dojem z přehlídky umocnila i zpráva, že byl krátce před začátkem show v metru nedaleko burzy smrtelně postřelen muž.
Dalším bodem byly přiléhavé šaty s flitry, hedvábné trenčkoty s vlečkou, jejichž svrchovanou eleganci nesnižovaly ani „pneumatické“ lodičky, které k nim modelky obuly. Zastínily je totiž supervelké až groteskní šněrovací boty, které se pojily s mnoha dalšími looky přehlídky a které měl na nohou i rapper Ye (v první řadě).
Na programu třetí části stála prezentace Demnovy spolupráce se značkou adidas. Jestli se tento tvůrce snažil prostřednictvím kolekce Garde-Robe setřást image Balenciagy coby výrobce prémiových mikin (a dařilo se mu to skvěle), tato část naopak ukázala dominanci sportovního oblečení. Hýřila teplákovými soupravami, tričky, boxerskými župany nebo teplákovými šaty opatřenými ikonickými pruhy adidas, upraveným logem trojlístku nebo nápisem Balenciaga napsaným malým písmem. Většinu těchto kousků si hosté přehlídky mohli zakoupit nebo předobjednat na Balenciaga.com ihned po akci.
Přehlídka módního domu Balenciaga, která se odehrávala na pozadí turbulentní doby (nejen) na burze, byla sebevědomá, všestranná a také trochu nebezpečná. Tak jako celý Demna.