Přehlídky

Thom Browne a přesně to, co teď potřebujeme

Pánské oblečení pro ženy, dámské oblečení pro muže, formální oděv na sport, sportovní oděv… však vy víte. Thom Browne je ten poslední, kdo by se řídil pravidly, obzvlášť, pokud mu připadají včerejší. Poznejte jeho snovou kolekci pro příští podzim a zimu.
Oblek. Jedno kraťoulinké slovo, jeden obrovitánský koncept. Obzvlášť přijde-li na tvorbu Thoma Browneho, který tuto uniformu svou prací neustále zpochybňuje a v návaznosti modernizuje. Jeho značka letos slaví dvacet let. Tehdy, v roce 2001, začínal Thom s pěti obleky, které by vám upravil na míru ve své malinkaté provozovně v newyorské West Village. Dnes patří mezi nejlepší módní návrháře a jeho dílo uznávají i přední umělecké instituce od Kostýmního institutu Metropolitního muzea umění přes V&A po antverpské Muzeum módy.
Namísto přehlídky vznikl krátký film, v němž hlavní roli hraje lyžařka Lindsey Vonn. Jdeme s ní právě napadaným sněhem kdesi vysoko v horách. Na sobě má zlatý look, který jako by vnikl spojením róby na červený koberec a péřovky. „Tolik to tu miluju… S vámi, moji přátelé… Ale také tolik miluju být doma,“ loučí se, pak ve stylu Dorotky z Čaroděje ze země Oz třikrát poklepe zlatými botami – těžko říct, zda jde víc o kozačky na podpatku nebo přeskáče – a už sedí v helikoptéře směr svah. Ten vzápětí sjíždí, zatímco kolekce (samozřejmě dámská i pánská zároveň) přihlíží.
Jak nám zlatý look už napověděl, v kolekci se black tie mísí se sportovním oblečením. Tím vznikají modely, které dávají snít, které nenechávají chladnými, které budí pozornost, které podněcují fantazii a které (má-li móda ve vašem srdci speciální místo) nahánějí svou krásou husí kůži. Otázka praktičnosti nebo každodennosti ustupuje ze záběru.
Módu Thoma Browneho nikdo z nás nepotřebuje, ale módu Thoma Browneho potřebujeme všichni.
Snad se vyjadřuju srozumitelně.