Přehlídky

Pět nadějí newyorského fashion weeku

Pět jmen, která musíte znát: Omar Salam, Susan Alexandra, Priscavera, Kenneth Nicholson a Puppets and Puppets.
Navzdory kratšímu programu, absenci hlavních velkých jmen, jako je Tom Ford, Ralph Lauren a Tommy Hilfiger, přinesl newyorský fashion week novou generaci talentů. Od hudební extravagance Susan Alexandry po nostalgické modely Kennetha Nicholsona, seznamte se s pěti nejzajímavějšími jmény podle Vogue.

Susan Alexandra 

Rodačka z Ohia, mezi jejíž fanynky se řadí sestry Gigi a Bella Hadidovy, začala tvořit ready-to-wear kolekce ve spolupráci s drag queen Steak Diane. Crop topy, úzké sukně a minišaty s potiskem ovoce dokonale kontrastují s jejími korálkovými kabelkami a šperky v barvách duhy. 
Přehlídka pro podzim a zimu 2020 připomínala spíš dvacetiminutový muzikál. Objevil se na něm Larry Owens, který září v broadwayské produkci A Strange Loop, a také Sasha Spielberg, herečka a dcera slavného režiséra. Výrazné kabelky z korálků jsou rozhodně must-have, stejně jako kousky inspirované její múzou Fridou Kahlo. 
Foto: Hunter Abrams
Susan Alexandra

Sukeina

Senegalský návrhář Omar Salam svůj talent připisuje zesnulé Sonie Rykiel. Po maturitě na univerzitě Parson pracoval u královny pletenin sedm let, přitom byl také na stáži u Christiana Lacroixe. V roce 2012 založil Sukeinu a netrvalo dlouho a jeho elegantní návrhy začaly nosit hvězdy modelingu jako Naomi Campbell a Natalia Vodianova.
Salam je především vypravěč a má ambice být scenáristou. „Pokud má člověk touhu přispět do palety módy, měl by vytvořit barvu, která dříve neexistovala.“ Originalita a autentičnost mu není cizí. V nové kolekci kombinuje prodyšný neopren z Japonska s luxusní hedvábnou organzou, šifonem a peřím. 
Foto: Getty Images
Sukeina S/S 20

Priscavera

Prisca Franchetti, rodačka z Říma a absolventka Istituto Europeo di Design v Barceloně, rozhodně nemá v úmyslu s každou novou sezonou přicházet s něčím průlomovým. Baví ji módní design, který je dokonalou rovnováhou mezi kreativitou a komercí.
„Tato kolekce je o typu ženy, kterou obdivuji, a proto jí dávám přesně to, po čem touží.“ Znamená to džíny v úzkém střihu, hedvábné obleky, mikiny s dlouhým rukávem a kapucí a lesklé bomber bundy.
Foto: Mitchell Sams
Priscavera

Kenneth Nicholson

Návrhář z Los Angeles o sobě mluví spíše jako o umělci navrhujícím oblečení. „Je to nejlepší způsob, jak se vyjádřit. Člověk tak může komunikovat své niterné pocity prostřednictvím toho, co má na sobě.“
Existuje rozšířená představa o tom, že opravdové umění se rodí z boje a trápení, což se bohužel v případě Nicholsona potvrzuje. Dětství a dospívání v Texasu pro něj nebylo lehké. Ve škole ho šikanovali a jeho otec, který byl vojenský veterán, neměl pro jeho zálibu v navrhování pochopení. Svých snů se však nevzdal a rozhodl se studovat módní design na Academy of Art University v San Franciscu. Kennethova nová kolekce je inspirovaná domem a gaučem jeho babičky. 
Foto: Sipa Press Rudy
Kenneth Nicholson

Puppets and Puppets

Návrhářské duo se světu představilo teprve před rokem, ale už teď se zapsalo do povědomí široké veřejnosti svými humornými modely. Mezi fanoušky značky patří například Richie Shazam nebo Chloe Wise a Jane Moseley. 
Značku založil Carly Mark (31) a jeho bývalá asistentka Ayla Argentina (27). Díky rozdílným zkušenostem v oboru se navzájem skvěle doplňují. Jejich aktuální kolekce je inspirovaná sci-fi románem Duna.
Foto: Nouaunu
Puppets and Puppets