Přehlídky

Lena Dunham o svém debutu na londýnském fashion weeku

Herečka, spisovatelka, režisérka a producentka se před pár dny poprvé představila v roli modelky. Vogue poskytla exkluzivní rozhovor přímo v backstage. 
Londýnský fashion week je už sice za námi, ale všichni pořád mluví o debutu Leny Dunham na přehlídce 16Arlington. Herečka se spřátelila se zakladateli značky Marcem Capaldem a Federicou Cavenati, když ji oblékli na červený koberec a premiéru filmu Tenkrát v Hollywoodu.
Foto: Lily McMurray
Lena Dunham na fittingu.
Znamená to snad, že má 33letá hvězda ambice stát se modelkou? Její první dojmy  nám sdělila přímo v backstage. 
Proč jste si vybrala zrovna tuto přehlídku pro svůj debut?
Marco a Federica na mě byli vždy opravdu milí, a když mě požádali, abych se objevila na jejich přehlídce, okamžitě jsem souhlasila. Rozhodně nejsem modelka, nevím jak se správně pohybovat, takže jsem to brala jako výzvu. Vyzkoušet něco nového je skvělé!
Miluji módu a oblečení, které má perspektivu. Většinou však pro ženy s křivkami není tolik prostoru, protože je zažitá jasná představa o tom, jak by mělo vypadat tělo modelky. Marco a Federica jsou otevření různým tvářím a podobám lidského těla. Je skvělé, když víte, že vás značky nevylučují. 
Proč je tak důležité mít zastoupení v módním průmyslu i mimo něj?
Při natáčení seriálu Girls jsme to hodně řešili. Když vidím na mole modelku s křivkami, cítím se daleko sebejistější a šťastnější. Mladým lidem to dává naději, že toho můžou dosáhnout také. Při své práci dělám všechno pro to, aby se nikdo necítil vyřazený.
Foto: Mitchell Sams
Lena Dunham na přehlídce 16Arlington.
Dostala jste před přehlídkou nějaké rady?
Moje nejlepší kamarádka Alissa Bennett dělala v 90. letech modelku, pracovala pro Husseina Chalayana a Ann Demeulemeester. Umí skvěle chodit, takže jsem se jí zeptala, co mám dělat. V zákulisí mi pak modelka Miradna poradila, ať zpevním zadek, a to mi hodně pomohlo. Marco a Federica mi dali podpatky předem, abych si mohla nacvičit chůzi v hale hotelu. Můj pes a kočka mě pozorovali. V okamžiku, kdy jsem měla jít na molo, jsem jen poslouchala rytmus hudby. 
Kromě londýnského fashion weeku pracujete ještě na něčem?
Budu tady přibližně rok natáčet filmovou adaptaci knihy Catherine, Called Birdy od Karen Cushman. Natáčení začne v dubnu. Tu knihu jsem poprvé četla, když mi bylo asi deset let. Je to příběh o vzpurné a úžasné dívce ve středověké Anglii, která se musí provdat do předem domluveného manželství a snaží se proti tomu bojovat. Na tento příběh myslím už 23 let a přišel ideální čas na natáčení. Celý tým s výjimkou Tima Bevana tvoří ženy. 
Foto: Lily McMurray
Lena Dunham na fittingu.
Foto: Lily McMurray
Jak se změnil váš pohled na oblečení po přehlídce?
Líbí se mi, že Marco a Federica prostřednictvím oblečení vypráví pokaždé příběh. Oblékli mě na premiéru Tenkrát v Hollywoodu, show Jonathana Rosse nebo na oslavu 70. narozeniny mé kamarádky. Ať už jdu kamkoli, v jejich modelech se vždy cítím silná. Když jsem začala pracovat v Hollywoodu, nikdo nevěděl, jak pracovat s mými křivkami. Ve finále jsem tak většinou stála buď v nevýrazných, nebo absolutně šílených modelech. Stylisté si mě nedokázali představit jako silnou a sexy ženu. Marco a Federica to umí. 
Foto: Lily McMurray