Přehlídky

Když příliš politicky korektní svět potřebuje provokaci, přichází Schiaparelli

Daniel Roseberry novou kolekcí dokazuje, že je více než důstojným pokračovatelem odkazu Elsy Schiaparelli, která se postavila společenským konvencím a jisté slečně z Rue Cambon. Divné se stává divnější a přitahuje ještě více pozornosti ke značce, která málem upadla v zapomnění. 
Foto: Daniel Roseberry
Schiaparelli podzim - zima 2021/2022
Rozlousknout tvrdý oříšek surrealistického dědictví italské návrhářky Elsy Schiaparelli se v podání současného kreativního ředitele módního domu se sídlem na pařížském Place Vendôme zdá být úkol snadný a zábavný. Alespoň tak působí každá jeho kolekce včetně nejnovější prêt-à-porter na sezonu podzim-zima 2021/2022, v níž hlavní roli hrají prsa a svoboda.
Tu si Daniel Roseberry pojistil už v lednu při inauguraci nového amerického prezidenta, když navrhl pro Lady Gaga černo-rudé šaty s holubicí míru a zajistil značce největší mediální pozornost za několik desítek let. Stejně chytře si pohrál s doplňky v této kolekci. Když se pozorně zaměříte na samotné oblečení, zjistíte, že střihy jsou velmi umírněné a klasické, ale právě síla doplňků jim dává to, čím značka Schiaparelli vždy přitahovala své zákazníky. Vedle ňader a propíchnutých bradavek odlitých ve zlatě použil motivy uší, rtů, očí a nosu z různých materiálů od zlatého kovu přes kůži po vlněný krep. 
Schiaparelli je skvělým příkladem toho, že současná módní scéna nepotřebuje hrát na jistotu a provokace je víc než touha prvoplánového zalíbení se všem.