Odebírejte novinky Vogue

Obálka aktuálního čísla
Vogue CS do schránky. Poštovné zdarma.
Napište, co hledáte
Přehlídky

Když příliš politicky korektní svět potřebuje provokaci, přichází Schiaparelli

Cindy Kerberová8. 3. 2021
Daniel Roseberry novou kolekcí dokazuje, že je více než důstojným pokračovatelem odkazu Elsy Schiaparelli, která se postavila společenským konvencím a jisté slečně z Rue Cambon. Divné se stává divnější a přitahuje ještě více pozornosti ke značce, která málem upadla v zapomnění. 
Schiaparelli podzim - zima 2021/2022
Foto: Daniel Roseberry
Schiaparelli podzim - zima 2021/2022
Rozlousknout tvrdý oříšek surrealistického dědictví italské návrhářky Elsy Schiaparelli se v podání současného kreativního ředitele módního domu se sídlem na pařížském Place Vendôme zdá být úkol snadný a zábavný. Alespoň tak působí každá jeho kolekce včetně nejnovější prêt-à-porter na sezonu podzim-zima 2021/2022, v níž hlavní roli hrají prsa a svoboda.
Tu si Daniel Roseberry pojistil už v lednu při inauguraci nového amerického prezidenta, když navrhl pro Lady Gaga černo-rudé šaty s holubicí míru a zajistil značce největší mediální pozornost za několik desítek let. Stejně chytře si pohrál s doplňky v této kolekci. Když se pozorně zaměříte na samotné oblečení, zjistíte, že střihy jsou velmi umírněné a klasické, ale právě síla doplňků jim dává to, čím značka Schiaparelli vždy přitahovala své zákazníky. Vedle ňader a propíchnutých bradavek odlitých ve zlatě použil motivy uší, rtů, očí a nosu z různých materiálů od zlatého kovu přes kůži po vlněný krep. 
Schiaparelli je skvělým příkladem toho, že současná módní scéna nepotřebuje hrát na jistotu a provokace je víc než touha prvoplánového zalíbení se všem. 
Schiaparelli podzim - zima 2021/2022
1 / 35
Schiaparelli podzim - zima 2021/2022
Foto: Daniel Roseberry