Přehlídky

Tolu! Kiko! Chopova! Seznamte se s novými jmény indie módy (nejen) z Londýna

Co když vás móda začne nudit? Pořád stejné značky, od nichž víte, co čekat... Pokud máte pocit, že už vám fashion nemá co nabídnout, tak tady jste správně. Pojďte se seznámit s fresh jmény, která aktuálně hýbou světem módy a nudit se s nimi rozhodně nebudete!
Foto: Joe Maher/BFC/Getty Images
Přehlídka Tolu Coker
Týdny módy jsou za námi, a my se tak můžeme v klidu ohlédnout za uplynulými shows na sezonu podzim–zima 2024/25 a pořádně je zreflektovat. Jaká vlastně byla tato sezona? A hlavně: Mezi vším tím třpytivým pozlátkem, které nám přehlídku za přehlídkou servírují velké brandy jako Gucci, Chanel nebo Prada, je důležité nepřehlížet nezávislé tvůrce a tvůrkyně, kteří jsou připraveni dělat v módním byznysu vlny. Právě takové shows v Londýně předvedli Tolu Coker, Paolo Carzana a Derrick, zatímco jiní oželeli klasické přehlídky, ale zaujali v rámci showroomových prezentací, menších setkání pro pozvané nebo lookbooků. Talia Byre, Stefan Cooke a Chopova Lowena takto představili svoji tvorbu v intimnějším duchu a nesklidili o nic menší úspěch. Níže najdete výběr indie značek, jejichž kolekce na podzim – zimu 2024/25 potěšily nás a neměly by uniknout ani vaší pozornosti.

Tolu Coker

Cokerova druhá kolekce vzdává hold ženským pouličním prodavačkám, které jsou součástí koloritu Accry, hlavního města Ghany. Tahle přehlídka se rozhodně zařadila mezi ty, o nichž se tuto sezonu mluvilo. Každý z dokonale zpracovaných modelů v sobě nese inspiraci šedesátými a sedmdesátými léty a celek je prostě dokonalý.

Kiko Kostadinov 

Nová kolekce sester Laury a Deanny Fanningových, které za značkou Kiko stojí, se nese ve znamení kontrastů a dichotomie – křehkost zde střídá oděv, který slouží jako odolné brnění. Počítejte s tím, že po obuvi a doplňcích sesterského dua se tuto sezonu jen zapráší.

Derrick

Londýnský debut Lukea Derricka ukázal, že v jednoduchosti tkví krása. Jeho silná přehlídka nepotřebovala žádné zbytečné příkrasy, aby zafungovala. Derrick doručil ultraluxusní a velmi rafinovanou pánskou kolekci, která si bere inspiraci z procházek nočním městem a nejrůznějších postav a archetypů, jež ukrývá. Mimochodem hned po přehlídce se fashionistas potkali ve frontě na pořadník na Derrickovy dokonale padnoucí kalhoty,

Talia Byre

Místo klasické přehlídky se Talia Byre rozhodla pro intimní prezentaci jen pro pozvané ve svém studiu v Hackney. Její kolekce byla protkaná spontaneitou a inspirací, kterou nasbírala na své měsíční cestě po Japonsku a Koreji, a nechyběla v ní ani radost východního Londýna, kde se její studio nachází.

Chopova Lowena

Emma Chopova a Laura Lowena-Irons jsou miláčky módního a tiktokového publika. Pro tuto sezonu se rozhodly odprezentovat kolekci prostřednictvím lookbooku, v němž se mísily námořnické prvky s jejich typickým rukopisem, který si bere za své undergroundovou girlie estetiku.

Bianca Saunders

„Tato kolekce představuje všechno, co chci aktuálně říct,“ řekla Vogue návrhářka pánské módy Bianca Saunders. „Některé looky jsem představila na ženách, protože v mých kreacích by se měl dobře a pohodlně cítit úplně každý.“ 

Steve O Smith

Americký talent Steve O Smith má za sebou studium ilustrace na Rhode Island School of Design a před založením značky úspěšně dokončil magisterský program na prestižní škole Central Saint Martins. Ve své debutové kolekci mění ilustrace v obleky a róby – zkuste si představit černé aplikace vznášející se na metráži bílého tylu.

Rabbit

„Jsem nadšená, že se moje tvorba může dostat k českému publiku, protože mě inspirovaly dva výrazné české filmy – Sedmikrásky od Věry Chytilové a Alice Jana Švankmajera,“ prozradila exkluzivně pro český Vogue návrhářka Sophie Spratley, která dokončila studia na Kingston School of Art v roce 2021 a následně založila značku Rabbit. V ní se snoubí pohádková estetika se stylistickým odkazem alternativních indie-kapel. Její poslední kolekce se jmenuje I live in a Castle with My Rockstar Boyfriend a kombinuje syrovou energii rockových hvězd s vílí éteričností.

Caroline Hu

Svou novou kolekci předvedla Caroline Hu v pařížském bytě, který v sobě nesl stopy zašlé slávy opulentní minulosti. Vynikly tak její výrazné a efektní potisky a střihy, které rozhodně nejsou pro slabé módní povahy.
Foto: Caroline Hu
Caroline Hu

Meryll Rogge

Ke čtvrtému výročí značky si belgická tvůrkyně Meryll Rogge nadělila koleci, která oslavuje umění spontánního oblékání se na nečekaný večírek. Kolekce v sobě odráží belgický noční život, precizně míchá nejrůznější textury a stylová období a je dokonalým odrazem aktuálně trendy šik-ležérnosti.
Foto: Instagram @meryllrogge
Přehlídka Meryll Rogge

Paolo Carzana

Semifinalista prestižní ceny LVMH Paolo Carzana umí precizně balancovat na hraně couture a zároveň se držet při zemi. Jeho nová kolekce nese název Melanchronic Mountain a je technicky invenční, rozkošně temná a esteticky jedinečná a věrná Carzanově rukopisu.
Foto: Instagram @paolocarzana
Přehlídka Paolo Carzana

Stefan Cooke

Návrhářské duo Stefan Cooke a Jake Burt, které tvoří pár i v osobním životě, také připravilo na nadcházející sezónu lookbook. Jejich kolekce se vyznačuje precizní krejčovinou s dotekem výrazných barev a částečně si bere inspiraci ze subkultury kolem Citizens Band Radio, která byla populární v sedmdesátých a osmdesátých letech.
Foto: Instagram @stefan_cooke
Přehlídka Stefan Cooke

Jawara Alleyne

Jawara Alleyne, návrhář s jamajsko-kajmanskými kořeny, se inspiroval uměním přizpůsobivosti. Ta je velmi typická pro obyvatele jeho rodných ostrovů, kteří se často potýkají s hrůznými následky hurikánů a dalších živelních katastrof. Zůstal věrný své splývavé estetice, ačkoli siluety jeho oděvů jsou tentokrát výraznější. Na pozadí kostela St. Mary Le Strand jeho éterická kolekce obzvlášť vynikla.
Foto: Instagram @jawaraalleyne
Přehlídka Jawara Alleyne

Ester Manas

Návrháři Ester Manas a Balthazar Delepierre se po roční odmlce vrátili s novou kolekcí, která jejich repertoár rozšiřuje daleko za hranice strečových šatů. Pro tuto sezonu si kreativní dvojka připravila kabáty, bundy i kabelky a nechyběly ani typické šaty lichotící postavě.
Foto: Instagram @estermanas
Kolekce Ester Manas


Článek vyšel původně na Vogue.co.uk.