Přehlídky

MBPFW #insideout aneb Co se děje v backstage

Co všechno se děje v zákulisí, mezi přehlídkami a těsně před i po tom, co první modelka vyjde na molo? Čtyři dny, pět insiderů, pět analogů a reportáž přímo z místa činu – jen pro Vogue, jen pro vás. Toto je Mercedes-Benz Prague Fashion Week trochu naruby.

- DEN 1 -

Kateřina Čuprová sestavuje kompletní agendu všem mezinárodním hostům, kteří do Prahy na podzimní edici fashion weeku přijeli, a celou dobu se o ně stará. Umí to hezky, vždyť zkušenosti již několik let nabírá v jedné z módních metropolí, v Londýně.
Bez čeho si probíhající týden absolutně nedokáže představit? "Nepřekvapivě bez telefonu." 

- DEN 2 -

Foto: Lucie Babičková
Lucie Babičková se v backstage stará o kadeřnický tým Kevin Murphy. Je celou dobu schovaná v zákulisí, ale kdyby tam nebyla, vy určitě nemáte z modelů takový zážitek. Všichni totiž dobře víme, že dojem nedělá jen samotné oblečení, neméně důležité jsou i make-up a vlasy. 
Foto: Lucie Babičková
Foto: Lucie Babičková
Foto: Lucie Babičková
Foto: Lucie Babičková
Foto: Lucie Babičková
Jaká slova Lucie během příprav přehlídek nejčastěji používala? "Fresh hair"

- DEN 3 -

Foto: Zuzana Kubíčková
Zuzana Kubíčková je známá a uznávaná módní designérka. Ani před dvěma dny v Rudolfinu, kde se její přehlídka odehrála, se na tom nic nezměnilo. Po mole se procházela velká nádhera a její kolekce se okamžitě zařadila mezi to nejlepší, co bylo na tomto fashion weeku k vidění. 
Foto: Zuzana Kubíčková
Foto: Zuzana Kubíčková
Foto: Zuzana Kubíčková
Jak dlouho Zuzana svou show chystala? “Přípravy začaly už loni na podzim, kdy jsme se dozvěděli, že bude Rudolfinum. Na začátku května jsme šly se stylistkou Cori Amentou na obhlídku lokace a začaly se řešit první vize, jak by se přehlídka koncipovala. Vlastně se mi Rudolfinum vždycky líbilo a dvorana je úžasný prostor, který si o přehlídku přímo říká. Pak to šlo už ráz na ráz, a když jsem dostala možnost spolupráce s Baletem Národního divadla, vše se vyjasnilo. Ondřej Vinklát a Marek Svobodník jsou vynikající choreografové.”

- DEN 4 -

Jarda Gazda má pod palcem celou backstage. Neuvidíte ho bez vysílačky, jinak než v poklusu a všechny modelky, modelové i návrháři ho musejí poslouchat. 
Foto: Jarda Gazda
Foto: Jarda Gazda
Foto: Jarda Gazda
Jaké drama pravidelně zažívá? A jaké bylo to vůbec největší? "Když v řadě před vstupem na molo stojí poslední dvě holky a v backstage jich mám několik ještě úplně svlečených a pět garderobiérek visí na každé z nich, tak to je opravdu adrenalin. Během nejdramatičtější přehlídky, kterou pamatuju, si 25 modelek střídalo 10 párů bot. Vypadalo to tak, že modelka zacházející do backstage doslova vykopávala lodičky před sebe a vycházející modelka už byla jednou obutou nohou na mole a na druhou bosou nohu jí nazouvaly botu dva lidi."

- DEN 4 -

Foto: Lukáš Loskot
Lukáš Loskot je jedním z těch, kdo Mercedes-Benz Prague Fashion Week vedou. Jako ředitel zažil už několik jeho edic i lokací, kdy se přehlídky konaly na Strahově, na Štvanici, v Kotvě i v nynějších impozantních prostorách Clam-Gallasova paláce. 
Foto: Lukáš Loskot
Foto: Lukáš Loskot
Foto: Lukáš Loskot
Foto: Lukáš Loskot
Jaký je jeho celkový dojem z posledních přehlídek a kolekcí? "WOW!!!"